Tocmai am urmarit o stire despre job-uri, in care tinerii absolventi de facultate sunt din nou plansi la stirile PRO TV (lucru descoperit pe Twitter + Incont ). Acum doua zile am avut o discutie cu o prietena din Ploiesti tot pe tema job-urilor, despre cum in Bucuresti sunt mai multe oportunitati decat in Ploiesti. Acum vreo luna citeam o stire despre inflatia de diplome de licenta de pe piata.
Problema in sine a inceput sa ma zgarie pe timpan si uite asa am ajuns sa scriu acest articol.
Stirea ma enerveaza pentru ca omite mai multe lucruri esentiale: absolventii de facultate habar nu au sa faca vreo meserie, invatamantul superior din Romania nu te invata sa inveti ci mai degraba sa tocesti, din facultate nu iesi cu nu stiu ce cunostinte valoroase pentru o meserie anume si ignoranta completa privind oportunitatile ce pot fi valorificate.
Din punctul meu de vedere, absolventii de facultate traiesc intr-o utopie cumplita: cred ca daca termina o facultate sunt mult mai destepti si ca cineva trebuie sa ii angajeze; toti vor sa ajunga Manageri Generali pe la vreo firma direct de pe bancile scolii, ca doar de asta au terminat Management la ASE (daca ar avea vreo idee despre cate responsabilitati are un manager si cata energie irosesti ar fugi cat i-ar tine picioarele).
La aceste inchipuiri se adauga convingerea ca odata absolvite Facultatea si Master-ul (de ceva vreme obligatoriu), se termina si corvoada de a invata permanent. Lista prostiilor de acest gen poate continua la nesfarsit. De obicei, targurile de job-uri par raspunsul problemelor desi, spre surprinderea lor, ajung acolo fara nici o sansa reala de angajare pentru ca toti angajatorii vor pe cineva care sa stie sa faca ceva si nu pe cineva care a absolvit nu stiu ce facultate.
Iata “5 motive” pentru care un tanar absolvent nu are un job alaturi de lista de abilitati si cunostinte necesare angajarii precum si modalitatea de a le obtine
De ce nu ai job? | Ce trebuie sa faci pentru un job? | Cum sa obtii un job?
1. Nu ai nici o cunostinta valoroasa si nu stii sa faci nimic practic? > Trebuie sa inveti sa faci o meserie > Cursuri de specializare / calificare pentru o anumita meserie.
2. Nu ai nici un atu fata de ceilalti candidati? > Gaseste un atu si prezinta-l in stilul unei propuneri unice pe modelul USP > Intocmeste o lista a cunostintelor, atuurilor si si apoi trece-le intr-un CV mai altfel> de exemplu – fa-ti un micro-site, un blog, un video, o prezentare pe SlideShare in care sa prezinti “your unique selling proposal” sau care sunt calitatile care te diferentiaza de ceilalti candidati, cu emfaza pe valoarea pe care o poti aduce intr-o anumita companie.
3. Nu stii unde vrei sa lucrezi? > Compara lista cunostintelor si calitatilor tale profesionale cu cerintele angajatorilor; alege-ti un domeniu si informeaza-te despre companiile pentru care ti-ai dori sa lucrezi; realizeaza o lista a lor; apoi trimite-le CV-ul tau intr-una din formele mai sus amintite si o scrisoare de intentie personalizata.
4. Nu esti flexibil!> Ai studiat la o facultate care nu iti ofera nici un fel de incadrare profesionala sau perspective de angajare? > Recalifica-te profesional – Invata ceva nou intr-un alt domeniu > Sunt foarte multe cursuri de calificare profesionala iar unele dintre ele chiar te invata sa faci ceva. Nu esti din Bucuresti? Exista cursuri de calificare profesionala online.
5. Nu stii sa te evaluezi! > Gandeste-te ce alte lucruri stii sa faci in afara de meseria pentru care te-a pregatit facultatea. > Stii o limba straina foarte bine? Apuca-te de copywriting pe piata externa sau ofera meditatii.
Nu spun povesti in acest articol. Pur si simplu am trecut prin toate aceste faze si am urmat pasii pe care i-am indicat.
Am inteles intotdeauna unde sunt din punct de vedere profesional, unde vreau sa ajung si solutiile de a ajunge acolo, solutii pe care vi le-am enumerat mai sus.
Facultatea de Geografie nu imi oferea nici o perspectiva de angajare, prin urmare am dat meditatii la limba engleza pentru 5-8 elevi pentru ca aveam nevoie de banii mei; apoi, mi-am pus in gand sa ma angajez la o multinationala si am reusit sa fiu angajata pentru ca stiam foarte bine engleza si franceza dar am invatat in continuu – de la uleiuri auto la rapoarte comerciale, la marketing, automotive si web. Din 2007 am inceput sa fac cel putin un curs de specializare profesionala /an: am invatat adiministrare web pe un CMS, HTML, CSS, Flash Design, PHP. In 2008 m-am apucat si de masterat de Marketing Strategic si am continuat cursurile de Web Design in 2009 si 2010, ani in care am invatat cum se face un studiu de piata complex, o campanie Media pe radio, print, outdoor si display pe online, optimizare web (SEO) si Social Media.
Ce am invatat? Ca trebuie sa inveti permanent pentru a putea avea un avantaj competitional in fata celorlalti candidati. Am schimbat de 2 ori domeniul de activitate > de la Geografie-Limbi straine, am trecut la Comercial si Marketing traditional iar apoi la Online Marketing. Am invatat ca este foarte important sa stii sa te evaluezi si sa te promovezi corect.
Sper ca macar un proaspat absolvent de facultate sa citeasca aceste randuri si sa le inteleaga corect.
Lamentarea nu este o solutie – pe principiul ” La toti ni-i greu dar mie imi e cel mai greu.”
*sursa img