Bine ati venit in noua casa a blogului meu!
Stiu, tema arata ca o prajiturica insa este mai putin ostila ca tema anterioara iar eu sunt neputincioasa in a face o alegere cand vine vorba de teme de wordpress si pantofi. Sunt mult prea multe teme frumoase de wordpress, fiecare cu functionalitati imbietoare la fel cum sunt prea multi pantofi frumosi. As fi putut sa imi fac o tema de la zero insa ar fi durat cel putin doua saptamani iar atat de mult timp nu am la dispozitie.
Revenind la titlul postului: voi detalia cateva avantaje si dezavantaje in a muta un blog cu varsta de 1 an de pe un server de wordpress gratuit pe propriul server.
Avantajul unui blog gratuit pe WordPress este mentenanta asigurata, respectiv nu trebuie sa faci actualizari ale plug-in-urilor, a platformei si nici nu trebuie sa testezi 10 plug-in-uri pana instalezi unul functional.
Dezavantajul major al unui blog gratuit pe WordPress il constituie limitarea design-ului la cateva teme si optiuni de plug-in-uri – nu iti poti instala nici macar un buton de Like. Eu am trecut pe domeniu si hosting proprii pentru ca imi doream 3 lucruri: mai multe aplicatii Social Media, control asupra bazei de date si publicitate.
Care sunt avantajele unui blog pe domeniu si gazduire proprii? Libertate deplina in personalizare si functionalitati
… insa si libertatea are pretul ei.
Am facut o lista cu cateva dintre problemele si costurile pe care le-am intampinat la mutarea blogului de pe gazduirea gratuita de la WordPress si cum le-am rezolvat, poate ajuta pe cei care vor sa faca pasul acesta. Sfatul meu pentru cei care vor sa isi faca un blog nou – luati-va de la inceput domeniu si gazduire proprii.
La fiecare blog creat cu WordPress pe un server propriu intalnesti probleme noi, cel putin mie asa mi se intampla.
- Daca pe blogurile anterioare, gazduite pe servere proprii, nu am avut o problema cu permisiunile 777, necesare instalarii de WordPress, a plug-in-urilor si temelor, cu blogul meu am avut. Pur si simplu nu vrea sa instaleze nimic din interfata de administrare WordPress.
- Solutia pe care o dau membrii forumului WordPress este sa stergi fisierul de Uploads din wp-content de pe server si sa creezi un altul din admin-ul serverului. Solutia alternativa > instalati toate plug-in-urile si tema direct pe server cu ajutorul lui Total Commander.
- De asemenea, orice editare a codului sursa al temei nu poate fi salvata din panoul de administrare Worpress.
- Problema aceasta am rezolvat-o in acelasi mod – am luat fisierele de cod sursa, le-am editat si le-am urcat direct pe server.
Daca te ocupi sau nu de SEO, este important sa stii ca orice mutare a unui blog gratuit de pe WordPress pe un domeniu cu gazduire proprie aduce modificari majore in privinta page rank-ului, a traficului si a pozitionarii cuvintelor cheie in motoarele de cautare.
Iata cateva dintre problemele de SEO care apar la migrarea unui blog gratuit pe domeniu propriu:
- Apare continut duplicat, lucru care deruteaza mai mult sau mai putin motoarele de cautare si utilizatorul. Chestiunea este discutabila insa eu am considerat ca este bine sa nu impart traficul intre doua domenii; nici canibalizarea cuvintelor cheie ale aceluiasi blog pentru pozitiile pe care le am in motoarele de cautare nu imi convenea…
- Pierderea Page Rank-ului, chestiune inevitabila insa relativ usor de redobandit daca redirectionezi URL-urile vechi catre cele noi.
- Derutarea cititorului – cititorul gaseste doua site-uri cu acelasi continut iar abonatii la vechiul blog ar trebui sa-si refaca abonamentul 🙂 Chestiunea abonatilor este remediabila pe termen lung iar redirectionarea traficului se face relativ usor.
- Paginile blogului vechi sunt indexate de motoarele de cautare. N-as vrea sa pierd munca mea de optimizare si traficul aferent ei.
Pierderea Page Rank-ului este iremediabila insa restul problemelor de SEO enumerate mai sus au o solutie: Redirectionarea permanenta de tipul 301 a blogului vechi catre cel nou. Simplu de spus, mai greu de facut atunci cand nu ai acces la fisierul de pe serverul de WordPress unde este gazduit blogul tau gratuit si implicit fisierul .htaccess, unde ar trebui sa tastezi 2 liniute de cod.
Rezolvarea acestei probleme ti-o ofera chiar WordPress-ul, insa pentru 12$ pe an. “Offline Redirect” este un plug-in pe care il instalezi in blogul vechi si care iti face automat redirectionarea permanenta 301 catre domeniul nou(fiecare URL vechi va fi directionat catre cel nou aferent si cu el traficul pe cuvintele tale cheie).
Prin aceasta metoda nu renunti la blogul vechi si nici la traficul adus de acesta, ci doar indrepti utilizatorii catre noul domeniu. Nici pozitiile pe cuvinte cheie nu le vei pierde pentru ca acestea se regasesc in paginile vechiului blog.
Nu faceti greseala sa apasati butonul de transfer din panoul de administrare WordPress al vechiului blog pentru ca va veti trezi cu blogul sters si erori 404 pentru paginile indexate iar de cuvinte cheie pozitionate nici nu mai poate fi vorba.
Nimic nu-i usor dar totul trece! 🙂
P.S. Sincer, domeniul si gazduirea erau cumparate de vreo 4 luni insa n-am avut timp sa migrez blogul pentru ca stiam ca va fi un drum lung si oarecum anevoios. Ma bucur c-am terminat in mare parte – mai sunt totusi finisaje de facut dar pana luni sper sa am timp sa le fac.