Anul 2010 a fost unul plin de schimbari pentru Search Engine Optimization (SEO).
Ca in fiecare an, Google a lucrat la imbunatatirea experientei utilizatorilor, aducand aproximativ 400 de modificari algoritmilor sai (acesta este numarul vehiculat pe site-urile de profil; nu aruncati cu rosii, daca gasiti o statistica diferita).
Voi trece in revista cateva dintre aceste modificari, in principiu, pe cele comunicate oficial.
1. Google Caffeine
Mi se pare una dintre cele mai bune schimbari oferite de Google in acest an. Cateva lucruri despre Google Caffeine:
- Caffeine reprezinta un nou sistem de indexare web, care ofera rezultate mai relevante utilizatorilor, intr-un timp mult mai scurt.
- Rezultatele oferite utilizatorilor sunt actualizate mai rapid decat cu vechiul sistem de indexare web.
- Pentru site-urile noi, Google Caffeine a insemnat o indexare mult mai rapida a continutului.
Daca la inceputul anului 2010 asteptam in jur de 2-3 luni pentru indexarea unui nou site, de prin vara s-au putut observa indexari mult mai rapide – in jur de 3 saptamani – 1 luna…uneori si mult mai rapid.
2. Google Instant Search
Fara indoiala, aceasta schimbare a fost una dintre cele mai discutate in lumea SEM. Cateva cuvinte despre Google Instant:
- Google Instant ofera previziuni ale cautarilor utilizatorilor, inca de la prima litera introdusa.
- La functionalitatile Google Instant au contribuit in jur de 15 noi tehnologii.
- Acest lucru imbunatateste timpul petrecut de un utilizator in cautarea raspunsului dorit cu 2-5 secunde /cautare.
just for fun: introducand litera “E” pe Google.ro, primul rezultat sugerat este eMag.
3. Google Instant Preview
Introducerea Google Instant Preview a insemnat si un nou element de luat in calcul pentru optimizarea CTR-ului: Design. Cateva cuvinte despre Google Instant Preview:
- Functionalitatea principala este previzualizarea paginilor web care apar in rezultatele oferite de Google in urma cautarilor noastre.
- Alte optiuni ale Instant Preview sunt: identificarea cuvantului cheie cautat (marcat de Google in previzualizarea continutului), comparatia rezultatelor la nivel vizual si interactiunea utilizatorilor cu o pagina web din rezultate pentru a identifica anumite tipuri de continut (harti, imagini, video, etc.)
4. Google Maps si Afacerile Locale
A fost un an plin de oportunitati pentru afacerile locale. Google si-a adus si el contributia la cresterea vizibilitatii acestora prin mutarea, destul de inspirata, a rezultatelor Google Maps in partea stanga, desupra rezultatelor provenite din anunturi sponsorizate (da, peste anunturile prin Google Adwords). Alaturi de aceste rezultate, afisate in partea stanga, afacerile locale beneficiaza in continuare de o lista de rezultate, afisate deasupra rezultatelor provenite din optimizari on site.
un exemplu: restaurante bucuresti
5. Google Related Searches
Functionalitatea Related Searches a fost imbunatatita (momentan doar pentru Google.com) prin adaugarea catorva elemente suplimentare: sugestii de marca, tip de produs si magazin. Sa speram ca in 2011 se va aplica si in Google.ro.
6. Semnale Sociale pentru SEO
Pe final de an, Google si Bing recunosc oficial ca iau in calcul semnalele sociale, provenite din retelele sociale Facebook si Twitter. Aceasta stire nu a venit ca o noutate pentru cei care lucreaza in domeniu; sunt convinsa ca majoritatea au observat acest lucru relativ usor, comparand performantele SEO ale site-urile prezente in Social Media cu cele absente din aceste medii.
7. Google’s New Look
In 2010, Google si-a schimbat interfata, adaugand si un panou de navigatie in partea stanga alaturi de rezultatele oferite utilizatorilor.
Panoul contine:
- categoriile de rezultate (harti, bloguri, imagini, carti, etc);
- selectarea locatiei rezultatelor dorite (Bucuresti, Pitesti);
- selectarea unui interval de timp pentru afisarea rezultatelor (latest results, past 24 hours, etc);
- roata minune, care afiseaza cuvintele cheie asociate cautarii noastre.
- cautari in timp real
8. Google Realtime Search
In 2010, Google a imbunatatit si cautarile in timp real, disponibile in panoul despre care vorbeam mai sus sau accesibile pe google.com/realtime. Acestea ofera indeosebi informatii provenite din tweet-uri geolocalizate. Odata cu imbunatatirea acestui serviciu au fost actualizate si alertele (Google Alerts). Inca nu sunt multumita de rezultatele pe care le ofera serviciul de alerte Google dar poate 2011 va fi anul in care vor fi actualizate si aceste instrumente Google.
9. Actualizari instrumente Google
Anul 2010 a fost plin de actualizari si noi optiuni pentru instrumentele Google. Printre acestea:
- Google Keyword Tool a primit o noua interfata. In perioada in care cele doua interfete (cea veche si cea noua) au fost vizibile utilizatorilor concomitent, am observat diferente foarte mari intre volumele de cautari oferite de cele doua variante ale instrumentului, ceea ce mi-a dat de gandit in privinta acuratetii noii versiuni.
- Google Analytics – In-page Analytics – permite context vizual pentru analizarea datelor: vizualizarea unui funnel prin care utilizatorii pleaca dintr-un site si a numarului de click-uri pe elementele din site-uri. Mai multe despre acest instrument, gasiti in acest articol.
- Google Webmaster Tools a primit cateva optiuni noi destul de interesante: filtre pentru Top Queries, un nou tab – Top Pages si monitorizarea link-urilor catre un site. Mai multe >
10. Mobile Search
Anul 2010 a fost un an marcat de cresteri semnificative ale smartphone-urilor. Cresterea numarului de terminale mobile cu acces la Internet mobil nu se traduce si intr-o crestere a cautarilor mobile pe Google. Destul de multi utilizatori mobili prefera aplicatii de tipul: WikiTude, UrbanSpoon, RedLaser in locul cautarilor pe Google, acest obicei de consum alterand rezultatele optimizarii pe segmentul mobil. La acest obicei de consum se adauga si faptul ca motoarele de cautare mobile utilizeaza roboti si algoritmi diferiti de cei utilizati in motoarele de cautare web traditionale. Mai multe >
Per total, a fost un an plin din punct de vedere al modificarilor aduse de Google algoritmilor sai de indexare a paginilor web iar acest lucru influenteaza modalitatea in care blogurile sau site-urile noastre sunt percepute de Google si afisate vizitatorilor.
Acestea sunt doar cateva dintre elementele care au contribuit la modificarea practicilor SEO in 2010. Lista este deschisa spre completare.