• Home
  • Servicii SEO
  • Arhive

Ana Matei

  • Marketing
  • Travel
  • Despre
  • Contact

Acasă / Marketing / Social Media Marketing / Permisiuni si randament in marketing online

Permisiuni si randament in marketing online

Unul dintre lucrurile pe care le dezavuez la Facebook este lipsa de educatie de marketing online a unora dintre gestionarii conturilor si paginilor de firme. Sunt convinsa ca mai sunt si altii ca mine.

Prin urmare, fac o incercare puerila de a mentiona cateva aspecte importante ce tin de educatia de marketing si in special de permisiuni, in speranta ca, la un moment dat, cativa dintre cei care utilizeaza aceste tehnici se vor gandi si la randament in marketing online.

Permission Marketing este un concept conturat de Seth Godin, foarte simplu de inteles si de bun simt, care se refera la un comportament de marketing: cererea permisiunii potentialilor clienti inainte de trimiterea de materiale publicitare prin e-mail sau prin alte forme. Nu voi dezbate intreg subiectul, ci ma voi referi doar la aceasta regula de bun simt: cererea acordului explicit al potentialului client.

Pe Facebook, oricine considera ca, din moment ce ai dat “like” unei pagini de firma, gestionarul contului a primit implicit si dreptul sa te spama constant cu oferte, notificari si orice alt material publicitar pe care-l considera “de impact”.

Aici nu vreau sa vorbesc despre etica firmei care recurge la acest tip de actiuni sau spam, ci despre randamentul acestor actiuni.

In cazul in care Marketer-ul obtine permisiunea scrisa al potentialului client privind receptia de materiale publicitare, s-a constatat ca rata de raspuns (randamentul) mesajului publicitar este cuprins intre 5 si 20%.

Care credeti ca este rata de raspuns a unui material publicitar nesolicitat, trimis prin e-mail?  Cel mult 5%.

Prin urmare, de ce preferam sa agresam un potential client, caruia ii place marca noastra (ca doar de asta a dat “Like” paginii de firma), cu mesaje nesolicitate prin Facebook e-mail, cand pur si simplu am putea sa il intrebam daca este interesat sau nu sa primeasca mesaje constante, oferindu-i cateva intervale: 2 saptamani / o luna / 3 luni, alaturi de cateva lucruri de interes pentru el: promotii, evenimente, etc?

Mi-ar placea sa aflu parerea voastra, in calitate de potentiali clienti pentru o oarecare marca, respectiv cum ati intampina o astfel de abordare: ati raspunde pozitiv sau  negativ intrebarii venite din partea marketer-ului firmei, privind disponibilitatea voastra de a primi materiale publicitare prin e-mail?

Va multumesc anticipat pentru raspunsurile voastre in poll-ul de mai jos:

*sursa img > onlinemarketing.com.au

Jan 14, 2011AnaMatei

AnaMatei

Digital Marketing Consultant (SEO, CRO, UXD)
Abonează-te la Newsletter și primești articole noi pe email.

Top 5 prezentari SlideShare in 2010O retea de socializare pe gustul meu
Comentarii: 3
  1. Tudor
    11 years ago

    Din pacate, in anumite departamente doar cifrele conteaza. Daca x este cu mult mai mare decat y, 5% din x este mai mare decat 20% din y.

    RaspundeCancel
    • anamatei
      11 years ago

      It's all about the money !

      RaspundeCancel
  2. orlando
    11 years ago

    eu as raspunde negativ deoarece prefer sa caut informatia in momentul cand am nevoie de ea si din mai multe surse, de preferat independete. Daca as primi regulat informatii nesolicitate sau de care nu am nevoie in acel moment (chiar daca mi-am dat acordul in prealabil) nu cred ca as avea timp suficient sa le analizez, iar in momentul cand as avea nevoie de ele ar putea fi depasite.
    Un caz aparte, la care as raspunde pozitiv (oare pana unde?!), ar fi ca cel care-mi trimite mesajele sa-mi cunoasca nevoile imediate si sa filtreze informatiile astfel incat sa-mi trimita doar ceea ce am nevoie scutindu-ma de cautari cronofage. Dar asa ceva inca nu exista (Google ar putea incerca ceva in directia asta) si chiar daca ar exista, nu ar putea sa nu ridice o gramada de semne de intrebare ce tin de planul personal.

    RaspundeCancel

Leave a Reply Cancel reply

AnaMatei

Digital Marketing Consultant (SEO, CRO, UXD)
Abonează-te la Newsletter și primești articole noi pe email.

11 years ago 3 Comments Marketing, Social Media Marketingcampanii pe facebook, campanii social media, e-mail marketing, educatie marketing online, facebook, marketing online, permission marketing, rata de raspuns, seth godin, social media
0
GooglePlus
0
Facebook
0
Twitter
Abonează-te la Newsletter

powered by MailChimp!
From the Travel Blog:

Lisbon's Hidden Gems (15 Secret Spots) >>

Bucharest Specialty Coffee Guide & Map >>

Road Trip in Andalusia >>

Contact

Email: contact@anamatei.ro

Name: Ana Matei

Links

LinkedIn

SlideShare

Articole Recente
  • Campanii pe Instagram Stories: Bacardi Instant DJ
  • De ce să mergi în vacanță în Republica Moldova
Caută
2009-2016 © Ana Matei