Dacă ar fi să te gândeşti la o singură persoană care ar fi cel mai greu de urnit din loc, de convins în legătură cu ceva, de determinat să fie mai bună şi mai atentă la ce se întâmplă în jur, cred că toate indiciile ar duce la tine.
Eu, tu, fiecare dintre noi, suntem cele mai greu de convins persoane.
De ce? Pentru că tot jocul se întâmplă în mintea noastră. Pentru că puţini avem prieteni care să se ţină de capul nostru să facem ceva până la capăt. Noi suntem proprii noştri manageri, iar tot jocul se joacă într-un loc în care noi facem regulile, mintea noastră.
Managementul personal nu mai este doar un trend sau un “buzz”. Este o realitate. Felul in care noi ne administrăm viaţa şi acţiunile ne poate determina într-o oarecare măsură succesul sau insuccesul ca şi finalitate.
Deşi pare complicat şi parcă nu la îndemâna oricărui individ, managementul personal nu este acea ştiinţă pe care doar cei avuţi sau norocoşi o pot desluşi. Nicidecum. Cred că este doar o problemă de context. Ca să rezolvăm problema de context o să vorbesc un pic despre pompieri.
Ai observat vreodată cât de curate sunt maşinile pompierilor? Probabil acum ţi s-au confirmat suspiciunile sau nelămuririle.
De ce au pompierii maşinile aşa curate? În timp ce ei aşteaptă cuminţi o urgenţă, nu prea au mare lucru de făcut, îşi omoară şi ei timpul cum pot şi deseori timpul se omoară spălând autospecialele.
Însă când apare o urgenţă, aceştia urcă repede în autospeciale şi îşi fac munca exemplar şi reuşesc să salveze ziua. După ce s-au întors din nou la staţiile de pompieri, repetă acţiunea cu maşinile.
Acest exemplu, este un exemplu clasic de management în stil pompieristic, când focul arde, intervi, combaţi situaţia sau rezolvi problema.
Ar fi fost cu mult mai benefic, însă, dacă exista o brigadă mobilă de pompieri, însărcinată cu patrularea şi cu instruirea populaţiei privind riscul provocării incendiilor. Această patrulă mobilă ar fi putut preveni sau elimina anumite incendii, deoarece se află pe teren, este dinamică şi are un timp de reacţie extrem de mic.
Managementul pompieristic în propria viaţă
Suntem pompieri cu toţii, dar foarte rar reprezentăm acea brigadă mobilă care previne şi nu combate.
Fiind elevi şi studenţi, am învăţat să lăsăm pe ultima sută învăţatul şi dezvoltarea personală şi/sau profesională. Ne trezim după facultate că nu avem vreo aptitudine care să merite remunerată şi ne simţim dezamăgiţi de un sistem educaţional ce stă să pice.
Însă timp de 3-4 ani (sau 5-6 ani dacă faci şi master) am tot avut voci care ne-au recomandat să ne facem experienţă, să ne angajăm, să citim de capul nostru, să experimentăm, să face orice ce ne-ar putea duce mai departe.
Unii dintre noi, au norocul de a avea lângă ei persoane deosebite pe care te poţi baza la orice oră din zi şi din noapte. De obicei acele persoane reprezintă fraţii şi părinţii noştri.
Însă de câte ori uităm să le zicem ceea ce simţim cu adevărat pentru noi, cum anume ne-au ajutat de-a lungul timpului sau nu le mulţumim doar pentru faptul că există.
Familia pentru mulţi este cea mai mare bogăţie. Banii n-au valoare, familia da. Banii îţi răspund cu mai mulţi bani doar dacă inveşti din bani. Familia îţi răspunde cu dragoste, chiar dacă nu ceri sau investeşti ceva.
Ce este trist, este faptul că nu ne dăm seama de toate lucrurile pe care le face familia pentru noi, decât atunci când nu îi mai avem alături.
Exemplele pot continua la nesfârşit, putând merge chiar mai departe în comerţ, pentru că se cunoaşte că omul nu cumpără metode de prevenire ci soluţii de combatere.
Concluzii
Managementul pompieristic se bazează pe ideea că atunci când focul arde, tu sari repede să îl stingi. Însă dacă ne schimbăm paradigma în mai bine previi decât să combaţi, eu sunt convins că ne putem schimba total viaţa.
Vom deveni studenţi mai buni, fraţi mai buni, oameni mai buni. Vom face lucrurile când trebuie făcute şi nu când suntem obligaţi să le facem.
Ideea principală este să evităm pe cât posibil să stingem focul.
Aştept să continuăm discuţia în zona de comentarii, rugându-te totodată să îmi spui cum anume ai reuşit să previi un lucru rău înainte ca el să se întâmple.
sursa img:belgium.hudson.com
[author] [author_image timthumb=’on’]http://www.anamatei.ro/wp-content/uploads/2011/02/avatar.jpg[/author_image] [author_info]Bio: Guest post scris de Nechita Gabriel, care vrea să te ajute să fii motivat în fiecare zi, de aceea a creat un site numai cu Citate Motivationale noi în fiecare zi.