Viata de freelancer – un vis
Ce minunat visam acum un an si jumatate, cand corporatista fiind, credeam ca Freelancing este sinonim cu relaxare, fericire, liniste, etc.
In fiecare duminica seara, visam la cum ar fi ca luni dimineata sa imi beau cafeaua linistita pana la ora 12, rasfoind stirile, sa muncesc numai cand am chef si cu cine am chef, sa scap de traficul infernal din Bucuresti, sa dorm mai mult si sa nu imi mai asum niciodata responsabilitatea pentru altii.
E minunat sa visezi dar, inainte de a iti da demisia pentru ca e prea frumos afara sau pentru ca esti prea stresat la birou, citeste cateva dintre miturile vietii de freelancer, pe care vrand-nevrand le descoperi dupa cateva luni.
5 Mituri despre Freelancing
1. Vei avea foarte mult timp liber pentru tine
Nimic mai gresit. Vei munci mai mult decat la birou pentru ca nu iti vei permite sa spui “NU” clientilor atunci cand iti spun ca au nevoie de ceva la o anumita data. Motivul: trebuie sa dovedesti ca esti o persoana pe care se pot baza oricand. Astfel, vei renunta la multe week-end-uri, iesiri cu prietenii si la cateva nopti de somn pentru a duce la bun sfarsit anumite proiecte.
2. Vei munci numai cand ai chef si cu cine ai chef
Ce frumos ar fi ca toti clientii sa se muleze pe programul tau de freelancer. Din pacate, lucrul acesta se intampla prea rar.
3. Nu vei mai fi stresat
Odata ce constientizezi lipsa plasei de siguranta, fie ea si subreda (salariul de luna viitoare), nu vei putea sa refuzi proiectele care nu iti plac pentru ca trebuie sa construiesti acea plasa de unul singur. Stresul creste chiar si dupa ce iti construiesti o plasa de siguranta pentru ca iti vei dori performanta. Nu vei mai putea lucra doar strictul necesar, ci va trebui sa oferi mai mult, mai repede si mult mai bine.
Performanta iti aduce clienti noi si nu te poti relaxa nici in vacanta. Chiar daca in corporatie visai tabele Excel cu bugete, cheltuieli si profit, acum te stresezi cu alte lucruri. Incepi sa te gandesti constant la ce mai poti sa faci ca sa fie cat mai bine pentru clienti si pentru tine.
Daca stresul corporatiei se poate elimina cu o saptamana de vacanta cu telefonul inchis, ca freelancer, vacanta este un mit – vei munci constant, pentru ca problemele nu vor mai disparea odata cu inchiderea telefonului si lipsa de acces la e-mail.
Miza este mai mare iar spatele nu iti este asigurat de nimeni. Esti pe cont propriu.
4. Te vei organiza asa cum iti doresti tu, nu cum vor altii
Daca in corporatie eram una dintre cele mai organizate persoane, reusind sa termin toate lucrurile la timpul lor, am aflat cu stupoare ca pot fi si dezordonata, atunci cand deadline-urile nu bat la usa constant, atunci cand nu este obligatoriu sa ies pe usa la 7 a.m. Pe termen lung, asta-i un lucru tare rau. Ma bucur totusi ca mi-am dat seama de problema si am inceput sa lucrez la remedierea ei.
5. Vei fi mai fericit fara anumiti colegi si/sau sefi
Ti se pare ca seful tau este insuportabil? Dupa 6 luni de munca in biroul tau gol, unde nimeni nu te deranjeaza, crede-ma, iti vei iubi seful si colegii. Socializarea in timpul muncii creste randamentul, nu il scade, asa cum ar contesta unii sefi (cel putin, aceasta este experienta mea).
Deci, iti mai vine sa-ti dai demisia?
P.S. Poate dramatizez putin dar mi-am dat seama, in cele din urma, ca nu exista alegeri bune sau rele, ci doar alegeri. Fiecare alegere vine cu plusuri si minusuri 50%-50%. Nu poti avea doar avantajele celor doua posturi: freelancer/angajat, fara a accepta dezvantajele celor doua situatii. Este o lectie recent constientizata, pe care mi-am dorit s-o impartasesc celor care merg maine la birou, cu gandurile mele de altadata.