• Home
  • Servicii SEO
  • Arhive

Ana Matei

  • Marketing
  • Travel
  • Despre
  • Contact

Acasă / Ganduri / Angoasa de duminica seara

Angoasa de duminica seara

Uneori, cand ma uit la sursele de trafic de pe acest blog, la numarul de abonati prin e-mail si Reader, la blogurile care trimit link-uri catre blogul meu, ma simt cuprinsa de angoasa.

Nu stiu ce simt altii, cei care au mult mai multi cititori, dar banuiesc ca simt si ei un soi de presiune…poate este chiar motivul pentru care stau sa scrie 5 articole pe blog la 3 dimineata. Pe mine ma ia cu vertij, chiar daca stiu ca nu sunteti atat de multi. Totusi, imi imaginez cum ar fi sa stau in fata unui amfiteatru universitar si sa privesc 300 de oameni in ochi, in timp ce le recit poeziile de pe blog. Ma cuprinde panica si mi-e frica de butonul acela de “Publish”. Rezultatul: multe draft-uri.

Comparatia nu vine intamplator…cand am vorbit prima oara in public, am citit slide-urile prezentarii, desi puteam sa zic mult mai multe in plus (cel putin, asa planuisem); abia cand m-am asezat pe scaun, langa Bogdan, am inceput sa fiu eu, cea cu debit verbal peste mediu si cu raspunsurile la ea. M-a ajutat si el, ce-i drept.

La radio am fost la fel de timorata. In acest context, neavand o prezentare ppt dupa care sa citesc pentru detensionare, urmarind inregistrarea, am avut senzatia c-am fentat pe ici pe colo raspunsurile, inlocuindu-le cu lucruri pe care voiam eu sa le spun. Noroc cu Ciprian, care m-a salvat cu cateva interventii. Cand ma pun in fata a +2 oameni pentru a vorbi despre ceea ce fac, scriu, gandesc…ma apuca angoasa. Tot sper ca o sa imi treaca…si totusi ea nu dispare. Ce sa faci, nu-s facuta pentru vorbitul in public.

Cei care ma cunosc offline se declara foarte surprinsi de acest fapt…poate datorita debitului verbal peste mediu acompaniat de tonul increzator. Toti avem puncte slabe si cred ca asta-i unul pentru mine.

Cum de ce ti-e teama nu scapi, marti trebuie sa vorbesc din nou in public…

Fie-va inima buna si recomandati-mi cateva tehnici de detensionare in prezentarile publice ca nu stiu ce sa ma mai fac.

Multumiri anticipate!

*sursa img

May 22, 2011AnaMatei

AnaMatei

Digital Marketing Consultant (SEO, CRO, UXD)
Abonează-te la Newsletter și primești articole noi pe email.

Groupoanele si HoReCaEco Marketing
Comentarii: 9
  1. Cristina Andrei
    14 years ago

    Nici mie nu imi place sa vorbesc in public - cel putin in primele minute, cand am senzatia ca sunt ca un elev scos la tabla, cu lectia neinvatata.
    Dupa care trece... si ma trezesc ca vorbesc de mai bine de-o ora. :)
    I-am intrebat pe multi care e secretul si mi s-a zis ca, in afara de talent, te poate ajuta doar acumularea de experienta. Asa ca bafta multa. :)

    RaspundeCancel
    • AnaMatei
      14 years ago

      Deci trebuie sa cumpar un kg de talent:)

      RaspundeCancel
  2. Manuel
    14 years ago

    ai incercat sa vorbesti textul in fata oglinzii? Nici mie nu imi pica tocmai simplu sa vobesc in fata a mai multi oameni, ucm este la Social Media Brasov, dar prind curaj cu fiecare incercare.

    Singura chestie ce tre sa o faci sa scapi de frica vorbitului in public este sa vorbesti cat mai mult in public. Nu te uita la oameni in ochi ci uita-te la toti, ca la un tot unitar. Presupun ca ar fi mai simplu asa. Felicitari si bafta. Te vei descurca bine!

    Si stie-ti bine tezxtul ce tre sa il zici. Ar fi fost mai fain cu un ppt ca sa vezi ideile generale.

    RaspundeCancel
    • AnaMatei
      14 years ago

      Multumesc, insa nu textele sunt problema. Este o alta situatie decat cele descrise mai sus.
      Nu te gandi ca fac prezentari, in care trebuie sa tii minte cercetarea ce sta la baza prezentarii; sunt lucruri practice, nu chiar poezii.

      RaspundeCancel
  3. Nestiutorul
    14 years ago

    Se spune ca pe parcursul vietii creierul functionaza non stop, cu exceptia perioadei in care omul vorbeste in fata unei multimi. Nimeni nu scapa. Cei care par a nu fi afectati sunt doar mai priceputi in a disimula.
    Suntem preocupati de parerea celorlalti despre noi si ne privim prin ochii lor. De aici vine beleaua.
    Cel care vorbeste, in timpul discursului se gandeste "ce-o zice X, ce-o gandi Y in momentul acesta despre mine". E un mecanism prin care vorbitorul isi induce o stare de neliniste care e la baza disconfortului resimtit.
    Nu sunt experientat in acest domeniu periculos al vorbitului in public dar ma gandesc asa:
    1. Cu cat faci mai putine presupuneri despre modul in care te percep cei din sala, cu atat mai bine. Daca reusesti sa faci in asa fel incat sa nu te preocupe acest lucru, e si mai bine.
    2. Indiferent ce lupte se dau in interiorul tau, trebuie sa fii calma si linistita.
    3. Gandeste-te ca daca ai reusit sa faci un blog excelent, vei putea trece cu bine si peste un amarat de discurs (e ca si cand noi, trecuti prin Cernobil, ne-am speria de Fukushima).
    Pumnu' strans!

    RaspundeCancel
  4. BloggerIn
    14 years ago

    Si eu am aceeasi problema, desi tin prezentari in fata a 20-30 de persoane in fiecare saptamana. Am zile in care, cum zicea Cristina, ma simt ca un elev scos la tabla. Sunt doua tehnici pe care le folosesc pentru a imi intra in forma si a ma relaxa la inceputul unei prezentari:

    1. Ignor audienta pentru cateva minute. Adica incep sa vorbesc ca si cum mi-as prezenta mie, fara a face contact vizual cu audienta. Asta nu inseamna ca nu ma uit spre sala, dar nu ma uit in ochii nimanui pentru a nu ma bloca. Dupa 3-4 minute de vorbit, cand incepe sa mearga treaba, fac si contact vizual si totul e ok.

    2. O alternativa este aceea de incepe prezentarea cu o intrebare. Practic sa arunci mingea in terenul celorlalti. Pe langa faptul ca te relaxeaza, implica si audienta in desfasurarea prezentarii.

    Mai e si varianta de a incepe preznetarea cu o gluma, dar depinde de audienta si de tipul prezentarii. In plus, daca se intampla ca lumea sa nu rada, e destul de neplacut.

    Sper ca te ajuta sfaturile mele :). Succes marti!

    RaspundeCancel
    • AnaMatei
      14 years ago

      Mersi. Partea cu intrebarea e un teren minat in contextul meu...c-am incercat :D

      RaspundeCancel
  5. Raluca
    14 years ago

    Am avut si eu teama de a vorbi in public, dar am descoperit Toastmasters, club de public speaking si leadership, unde ma tratez frecvent prin sustinerea de discursuri in fata unui public numeros. Am infruntat si microfonul radioului si camerele de filmat si se pare ca fluturii pe care ii aveam de fiecare data cand urma sa tin o prezentare, au invatat sa zboare in formatie si sa ma lase pe mine sa vorbesc fara blocaje.
    Iar cel mai de succes truc pe care l-am invatat aici, e sa imi imaginez ca auditoriul este format din animale salbatice. Suna ciudat, dar functioneaza :D

    RaspundeCancel
    • AnaMatei
      14 years ago

      Multumesc frumos :D

      RaspundeCancel

Leave a Reply Cancel reply

AnaMatei

Digital Marketing Consultant (SEO, CRO, UXD)
Abonează-te la Newsletter și primești articole noi pe email.

14 years ago 9 Comments Ganduriganduri
0
GooglePlus
0
Facebook
0
Twitter
Abonează-te la Newsletter

powered by MailChimp!
From the Travel Blog:

Lisbon's Hidden Gems (15 Secret Spots) >>

Bucharest Specialty Coffee Guide & Map >>

Road Trip in Andalusia >>

Contact

Email: contact@anamatei.ro

Name: Ana Matei

Links

LinkedIn

SlideShare

Articole Recente
  • Campanii pe Instagram Stories: Bacardi Instant DJ
  • De ce să mergi în vacanță în Republica Moldova
Caută
2009-2016 © Ana Matei