La ce raspunsuri m-am gandit eu, cand am scris articolul precedent:
1. Q: Oare are rost sa incerci sa pui in practica strategiile invatate de pe .com, daca proiectele tale nu depasesc granita .ro?
A: Poti incerca sa aplici anumite lucruri invatate de pe .com pe piata .ro, insa sunt cateva lucruri de luat in calcul:
- Pentru aceeasi campanie, in .ro poti plati lucruri obtinute gratuit pe .com (articole pe bloguri). Intr-adevar, vizibilitatea in .ro este mult mai usor de obtinut datorita unui numar mic de jucatori. Totusi, daca ai un produs global, cei 3000 – 4000 de unici /zi ai unui blog de pe .com s-ar putea sa-ti aduca mai multe vanzari decat acelasi numar de unici pe un blog .ro.
- Pe .com gasesti idei foarte faine, acompaniate de studii de caz interesante; din pacate, in Romania, clientii nu au curajul necesar sa investeasca intr-o campanie ale carei rezultate nu sunt vizibile pe termen scurt.
- Pietele difera iar .ro nu face exceptie. Ce “prinde” pe .com s-ar putea sa nu prinda niciodata pe .ro.
2. Q: Oare chiar este bine sa inlantuim conturile de Twitter, Facebook, LinkedIn?
A. Nu. Argumentatia este simpla: difera mecanismele de interactiune precum si durata de viata a unui mesaj, daca este sa fac o paralela intre FB si Twitter. LinkedIn este o retea profesionala, in care tweet-urile mi se par iesite din context.
3. Q: Exista bloguri de nisa in Romania? Daca da, unde le gasim?
A: Da. Studiind foarte bine nisa in care esti interesat sa dezvolti o afacere, poti avea surprize placute.
Un proiect recent dedicat promovarii niselor este pasion.at, locul in care blogul tau de nisa poate beneficia si de oferte de publicitate, gratie unei comunitati.
4. Q: Oare te mai poti numi nisa, daca ai un blog pe IT&C in Romania?
A: Nu cred ca gresesc atunci cand spun ca blogurile IT&C in Romania pot trece usor ca segment de piata. Chiar si blogurile declarate “generaliste” promoveaza produse IT&C.
5. Q: E ok sa iti inspiri site-ul dintr-un concept – design al unui site dintr-o alta tara?
A: Nu. Am intalnit cateva exemple de site-uri copiate ca design de pe international. Fiecare piata are specificul ei si lucrul acesta ar trebui sa se reflecte in design, functionalitati si o arhitectura a informatiei care sa rezoneze cu locuitorii tarii respective. Cum am lucrat ceva vreme pe .fr, am ajuns sa inteleg cateva lucruri despre aceasta piata, in care utilizatorul este suficient de savy pentru a nu ii prezenta informatiile dintr-un site intr-o maniera KISS. In Romania, este absolut necesar sa pui toate functiile la vedere pentru ca utilizatorii obisnuiti nu stau pe net de 20 de ani ca cei francezi.
6. Q: Ce inseamna consultanta in Romania? Idei, strategie sau si implementare partiala?
A: Dupa cateva luni de consultanta independenta de marketing, am ajuns la banala concluzie ca oamenii nu sunt obisnuiti sa plateasca doar pentru idei de proiecte si metodologia de a le pune in practica. Mai mult, sunt oameni care nu apreciaza nici macar atunci cand le pasezi idei pentru dezvoltarea/promovarea afacerii lor in mod gratuit si confunda putin lucrurile extra cu cele care fac obiectul unui contract. Mi s-a intamplat chiar sa mi se reproseze ca nu am pus in practica idei de promovare pe care le oferisem gratuit, extra serviciilor din contract.
Pentru clientul roman, ideile si mecanismele fara implementare sunt egale cu 0. De aceea, daca vrei sa lucrezi pe aceasta piata, trebuie sa inveti sa produci un lucru la fel de vizibil ca design-ul sau programarea unui site si nu-i deloc usor.
7. Q: Freelancing sau firma cu 3-4 angajati?
A: Aici, sunt intr-un impas. In practica, freelancing-ul functioneaza la fel de bine ca o firma cu 3-4 angajati, atunci cand gasesti oameni de incredere, cu care sa formezi o echipa. Este greu, dar nu imposibil. Din fericire, eu am gasit cativa oameni minunati, cu care lucrez foarte bine. Pe de alta parte, imi dau seama ca sunt momente in care am nevoie de asistenta, in principiu pentru ca nu-i tocmai bine ca munca sa acapareze viata personala.
Eu va multumesc pentru comentariile la articolul precedent si sper ca am raspuns la intrebari.