Gandul ne zboara din ce in ce mai mult la vacanta. Suntem la jumatatea anului, suntem obositi si vrem sa evadam din cotidian, chiar daca asfaltul nu se topeste sub pasii grabiti catre locul de munca.
Daca si voi va ganditi la vacanta, azi va recomand 10 locuri din Romania care merita vazute, 10 locuri care si-au pus amprenta pe sufletul meu intr-un mod aparte. Nu vorbesc doar despre locurile vizitate in Redescopera Romania, ci de topul preferintelor mele in materie de obiective turistice, care te vor impresiona profund (cel putin asa sper).
Memorialul Durerii
Dintre toate locurile pe care le-am vizitat in Romania, nimic nu m-a impresionat mai mult decat Memorialul Durerii din Sighetu Marmatiei (Inchisoarea Sighet), un loc ce sta azi ca marturie a suferintelor indurate de oamenii de cultura, oprimati in timpul comunismului. Nu cred ca voi uita vreodata sentimentul care a pus stapanire pe mine si care a staruit toata ziua, odata ce-am iesit din muzeul – inchisoare. Este un obiectiv turistic care trebuie vizitat pentru a fi inteles.
Defileul Dunarii la Cazane
O plimbare cu vaporasul prin defileul Dunarii la Cazane este la fel de romantica ca plimbarea pe La Seine in Paris. Un loc parca neatins de civilizatie, care a trezit in mine ceva, un ceva indescifrabil, de natura romantica. Este cel mai impresionant defileu din Romania.
Castelul Iulia Hasdeu
Castelul Iuliei Hasdeu este un loc poate la fel de incarcat de emotii ca Memorialul Durerii. Daca ajungeti la Campina, trebuie sa va opriti la Mausoleu si nu uitati sa ascultati ghidul in timp ce va plimbati prin acest muzeu inchinat Iuliei Hasdeu, prima romanca care a studiat la Sorbonne. Pur si simplu incredibil cat de obsesiva a fost dragostea lui Bogdan Petriceicu-Hasdeu pentru fiica sa si cat de mult a impins limitele pentru a reintra intr-o legatura spirituala cu ea. Un templu al durerii, al sperantei, al ocultismului. De la 7 ani am vrut sa ajung aici pentru ca m-au fascinat povestile legate de familia Hasdeu, soptite de bunica, printre randurile unei carti scrise de Iulia Hasdeu. Nu mai tin minte titlul, dar stiu ca a fost primul moment in care mi-am dat seama ca ma atrage tot ce-i la limita credibilului: spiritism-ocultism, ritualuri masonice si cavaleresti. E frumos si straniu in acelasi timp.
Pestera Scarisoara
V-am povestit si v-am aratat cat este de frumoasa Pestera Scarisoara. Este unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice naturale din Romania.
Castelul Corvinilor / Huniazilor
Eh, aici chiar e un loc de basm. Te astepti din moment in moment sa apara un cavaler, sa se dea o batalie. Acum serios: chiar este castelul cu cea mai frumoasa arhitectura din Romania. Sau poate doar imi plac mie crenelurile la nebunie?
Cetatea Alba Carolina
Este dovada vie ca ceva se misca intr-un sens pozitiv in turismul romanesc. Impresionant ce pot face oamenii, daca sunt suficient de motivati. Rezervati-va o zi intreaga pentru a va plimba prin cetate, pentru a vizita cele 3 biserici si nu uitati sa asistati la schimbarea garzii de la miezul zilei. Daca mergeti, stati va rog si pentru mine la hotelul recent deschis in interiorul cetatii.
Lacul Sf. Ana si Tinovul Mohos
Un loc in care merg mereu cu placere este Tinovul Mohos – e o mlastina…o mlastina frumoasa, cu plantute carnivore care infloresc toamna, din cate zicea ghidul care ne-a purtat pe pilonii de lemn, printre pinii pitici ai rezervatiei.
Daca tot sunteti in apropiere, merita sa faceti o plimbare in jurul lacului Sf. Ana. Tacerea sinistra si ceata ce parca nu-l paraseste niciodata il transforma intr-un loc fain de meditatii. Nu uitati sa vedeti si bisericuta din apropierea lui.
Muzeul Aurului de la Brad
O colectie impresionanta de obiecte din aur atent mestesugarite. Din pacate, am inteles ca-i inchis anul acesta pentru renovari. Mai bine sunati inainte sa vedeti daca este deschis. Chiar merita vazut.
Cimitirul Vesel de la Sapanta
Datinile si traditiile se pastreaza cel mai bine in Maramures. Chiar daca am pus Cimitirul Vesel de la Sapanta pe locul intai, Maramuresul va ofera mult mai multe lucruri interesante: o plimbare cu mocanita la Viseu, 2 festivaluri: Sambra Oilor si Festivalul Nuntilor (la inceput de mai) si o vizita la Marginea, locul in care se fac cele mai frumoase vase de lut sunt doar cateva lucruri ce va vor incanta sufletul.
Salina Turda
Nu imi plac salinele de nici o culoare. Totusi, la Salina Turda trebuie sa mergeti si sa va plimbati cu barca. Da, cu barca in salina. Noi n-am apucat in Redescopera Romania, dar tare mi-ar fi placut. Este unul dintre putinele obiective turistice din Romania care au beneficiat de investitii uriase. Chiar ai senzatia ca vizitezi un obiectiv turistic international. Perfect pentru relaxare si tratament, la Salina Turda te poti juca mini golf, ping pong, etc.
Pentru coordonatele de acces catre aceste obiective turistice, folositi cu incredere aplicatia Redescopera Romania pentru iPhone sau Android .
Toate povestile le puteti vedea aici. Redescoperă România este un proiect Petrom, realizat impreuna cu BCR, Dacia, Romtelecom, Paralela 45si Muzeul National al Taranului Roman.