
Despre conceptul de offline
Oare cat de virusati trebuie sa fim, noi cei care muncim si/sau traim in online, de a trebuit sa inventam un termen pentru momentele fara conexiune la Internet?
Nu stiu cati isi dau seama ca folosesc constant termenul de offline pentru a defini viata reala, cea cu zambete sincere, sclipiri in priviri, vorbe cu sonoritate naturala, miresme si atingeri, dureri si placeri reale deopotriva.
Dupa 2 ani, a sta 48 h offline dintr-o alegere si nu dintr-o constrangere (lipsa conexiunii la Internet) are un mare impact psihologic pentru un individ ancorat in mediul online 16-20h/zi.
Cand aveam job, credeam ca ma deconectez in momentul in care ieseam pe usa biroului. De fapt, mergeam acasa, deschideam laptop-ul si incepeam din nou munca. Deconectarea era doar in mintea mea.
48 h offline
…mi-au adus liniste, o liniste incredibil de multumitoare, o stare de satietate rara, de parca tot stresul din mine a disparut subit si toate grijile s-au evaporat in vazduh, purtate de briza marii.
Dupa aceste 48 de ore, am inteles ca:
- mediul online poate deveni stresant atunci cand muncesti, te imprietenesti, te informezi si te distrezi online-mobile in mod continuu.
- conectarea la mediul online duce la acumularea unui volum imens si neintrerupt de informatii, care iti suprasatureaza creierul si nu-ti lasa loc sa te deconectezi cu adevarat. Aceasta suprasaturare cu informatii online nu te mai lasa sa acumulezi informatii din mediul offline pentru ca in mod constant esti distrat de tweet-uri, status-uri, articole pe bloguri, s.a.m.d.
- deconectarea nu inseamna sa te plimbi in parc si sa compui tweet-uri, sa dai check-in pe Foursquare sa publici poze pe Facebook.
- deconectarea adevarata inseamna sa nu deschizi: casuta de e-mail, telefoane, Twitter, Facebook, Foursquare s.a.m.d. si sa uiti ca exista online.
Va recomand sa petreceti 48 h offline!