• Home
  • Servicii SEO
  • Arhive

Ana Matei

  • Marketing
  • Travel
  • Despre
  • Contact

Acasă / Marketing / Social Media Marketing / Inchirierea comunitatilor Facebook si Blog Advertising

Inchirierea comunitatilor Facebook si Blog Advertising

Haita, cea mai frumoasa forma de socializare online

Cred ca este pentru prima oara cand intru intr-un grup pe Facebook atat de animat si de minunat ca cel intitulat Bloggerite, creat de Elena Cîrîc si Sabina Cornovac.

Are un inceput bun si sper sa ramana asa. Interactiunea vine firesc si sper ca mitul femeilor care nu umbla in haita dupa modelul barbatesc va fi in final spulberat.

Doua idei pe care le rumeg de ceva vreme:

Inchirierea comunitatilor Facebook: pagini si grupuri

Co-Branding

…este prima oportunitate care imi vine in minte, atunci cand vorbim despre inchirierea comunitatilor.

Sa luam exemplul a doua marci romanesti: Farmec si Jolidon, ca tot se apropie Cluj Brands Tour.

Din cate stiu, Farmec a intrat in peisajul Social Media din Romania cu o campanie de blog advertising, care cel mai probabil a contribuit la strangerea unui numar de 11.590 de fani pe pagina de Facebook.

Am cautat o pagina oficiala si pentru Jolidon Romania, insa n-am gasit-o in primele rezultate pe Google, Facebrands sau Facebook. Tot ce-am gasit este o pagina creata automat prin Wikipedia, care numara 1.188 fani si o a doua cu 66 de fani, care nu pare a fi cea oficiala pentru Romania.  Pe site, nici vorba de pagina Facebook. Nu-mi ramane decat sa presupun ca Jolidon Romania nu are o pagina pe Facebook.

Daca Jolidon si-ar dori sa intre in peisajul Social Media romanesc, ar putea sa initieze o campanie de co-branding cu Farmec.  Am luat in considerare si faptul ca desi publicul tinta este feminin, el poate fi pe alocuri diferit din cateva puncte de vedere, insa cred o actiune de co-branding de acest tip ar duce la crearea unei baze initiale de fani pentru Jolidon, alaturi de fanii care si-au exprimat deja preferintele pentru marca pe pagina de comunitate.

Comunicarea co-branded se poate realiza sub forma de mesaje publicitare publicate pe wall, aplicatii de Facebook, programe de fidelizare a fanilor de brand-uri romanesti si poate concursuri.

Este doar o idee de “monetizare” a comunitatilor stranse de anumite marci pe Facebook.

Comunitate si blog advertising

Elena si Sabina au creat Bloggerite, un grup cu 188 de membrii, de care ar putea beneficia orice marca care se adreseaza publicului online feminin. Nu stiu daca Elena si Sabina s-au gandit la aceasta varianta, tinand cont ca grupul a fost initat pentru ajutor reciproc, insa cred ca ar fi cateva marci dispuse sa comunice prin cele 188 de bloguri catre consumatorii lor finali si/sau sa realizeze campanii pentru lansare de produse, in general tot ce tine de lifestyle, fashion & beauty.

Cred ca exista potential pentru o mica retea de blog advertising, care sa comunice pentru diferite marci catre publicul online feminin.

Credeti ca exista marci care si-ar dori sa comunice prin cele doua metode expuse mai sus ?

Sep 5, 2011AnaMatei

AnaMatei

Digital Marketing Consultant (SEO, CRO, UXD)
Abonează-te la Newsletter și primești articole noi pe email.

Catalogul IKEA 2012 Ro - disponibil in AppStore si Android MarketSocial Media beyond PR: SEO, SEM, SMO, SCO
Comentarii: 8
  1. Sabina
    9 years ago

    Buna Ana :) Multumim pentru articol. Chiar daca a fost un joc la inceput, acum invatam sa facem lucrurile serios. Am discutat despre posibilitatea ca unele companii sa foloseasca aceasta comunitate. Primul pas a fost lista cu toate blogurile si tipurile lor (asa stim cate bloguri de ce fel avem) si apoi prezentarile blogurilor. Ne vor ajuta ca in cazul in care o agentie are nevoie de o campanie cu bloggerite si ne abordeaza, noi vom stii exact pe cine sa abordeze. Asteptam cu mare drag sfaturi de la tine :*

    RaspundeCancel
    • AnaMatei
      9 years ago

      Mersi :)

      RaspundeCancel
  2. Mihaela Bisog
    9 years ago

    Eu cred ca prima metoda este benefica in cazul in care o marca nu este lansata inca pe partea de Social Media http://lucruri-chestii-notiuni.blogspot.com/2011/08/social-media.html. Ar putea avea multe avantaje fidelizand fani de pe Facebook.
    Dar si daca exista o comunitate/un grup se poate comunica destul de usor pentru ca ai acces la multe informatii si ai de unde alege blogul potrivit pentru campania pe care urmeaza sa o lansezi. Conteaza sa stii dinainte care este planul de lupta, strategia, care sunt obiectivele si sa tii cont de target. :D

    RaspundeCancel
  3. Ema
    9 years ago

    Buna!
    Corect. 188 de bloggerite care pot "fabrica" un produs de advertising pentru o marca. De modul cum stie sa abordeze aceasta comunitate, cei interesati de reclama au sau nu de castigat: http://www.printesaurbana.ro/2011/08/opinia-mea-despre-reclama-pe-blogul-meu.html

    In alta ordine de idei: Farmec. Am citit ca au 11.590 de fani. Problema este ca acestia sunt virtuali. Ar fi interesanta postarea unui grafic care sa demonstreze valorificarea acestei campanii.
    O zi frumoasa!
    Ema :)

    RaspundeCancel
    • AnaMatei
      9 years ago

      Pentru comunitatea Bloggerite, cred ca sunt doi pasi: alcatuirea unei oferte de publicitate, sustinuta cu statistici de trafic de pe bloguri si conturile sociale ale celor interesate si un al doilea pas: 1-2 persoane interesate sa "vanda" in numele comunitatii catre marcile interesate.

      In privinta Farmec, tu vorbesti de comunitatea efectiv angajata in discutiile pe pagina, iar pentru asta exista o serie de instrumente ce-ti arata numarul de interactiuni si fani activi. Pana si pe Insights (un instrument destul de slab de analiza), se pot identifica numar de utilizatori activi pe zi/luna/saptamana.
      Eu n-as avea de unde sa pun un grafic, din moment ce nu lucrez pentru Farmec. Era doar o idee si doar un exemplu.

      Mi-am propus ca intr-o saptamana sa public un studiu de caz pentru o campanie pe Facebook, intr-adevar axata pe un program de fidelizare. Te anunt, daca vrei. :)

      RaspundeCancel
    • Ema
      9 years ago

      Multumesc pentru raspuns. De la Farmec tare as fi curioasa de evolutia incasarilor reale dupa campania de pe bloguri. In asta, cred eu, se masoara rentabilitatea unei campanii.
      Daca studiul tau va fi public, nu este nevoie sa ma anunti - ma abonez la postari :)

      RaspundeCancel
    • AnaMatei
      9 years ago

      unghiul tau este unul de Marketing, iar campania a fost una de PR, din cate imi aduc aminte.

      PR-ul masoara expunere, Marketing-ul vanzari. prin urmare, nu stiu daca asta a fost obiectivul si cum a fost implementata campania.

      din cate am vazut in Ro, nimeni nu face Social Content Optimization, respectiv integrarea unei strategii de SEO in cea de Blog Advertising, de unde si lipsa posibilitatii reale de a masura vanzari. In plus, din cate vad acum. Farmec.ro nu are magazin online, de unde si o neputinta tehnica de a masura vanzarile efective prin funnel-uri.

      despre studiul de caz, voi pune link pe acest blog intr-un articol, insa va fi publicat pe un alt site.

      RaspundeCancel
    • ihearlights
      9 years ago

      Puteti folosi facebrands pro pentru a vedea cum a evoluat pagina farmec in urma campaniei.

      In alta ordine de idei: Da, se pot valorifica aceste grupuri, insa pana acolo este nevoie de siguranta ca cei care fac parte din grup pot sa livreze.

      RaspundeCancel

Leave a Reply Cancel reply

AnaMatei

Digital Marketing Consultant (SEO, CRO, UXD)
Abonează-te la Newsletter și primești articole noi pe email.

9 years ago 8 Comments Marketing, Social Media Marketingblog advertising, co-branding, comunitati Facebook, pagini Facebook, social media marketing
0
GooglePlus
0
Facebook
0
Twitter
Abonează-te la Newsletter

powered by MailChimp!
From the Travel Blog:

Lisbon's Hidden Gems (15 Secret Spots) >>

Bucharest Specialty Coffee Guide & Map >>

Road Trip in Andalusia >>

Contact

Email: contact@anamatei.ro

Name: Ana Matei

Links

LinkedIn

SlideShare

Articole Recente
  • Campanii pe Instagram Stories: Bacardi Instant DJ
  • De ce să mergi în vacanță în Republica Moldova
Caută
2009-2016 © Ana Matei