
Am participat la întâlnirea lunară a 2 Parale, un prilej bun de a îi asculta pe Gabriel Curcudel și Olivian Breda, vorbind despre strategii SEO și SEM în contextul marketingului afiliat. Gabriel Curcudel a prezentat un studiu de caz al afiliaților platformei 2Parale, iar Olivian Breda a prezentat câteva elemente de optimizare onSite.
Câteva completări
Un magazin online și/sau un site de recenzii pentru produse/servicii are de obicei conținut dinamic pe prima pagină pentru a afișa produse sau recenzii noi. Oricât am pleda pentru text static în prima pagină, majoritatea clienților nu vor dori să implementeze, chiar dacă le argumentezi cu studii de caz.
Meta Title este insuficient pentru a optimiza 5-6 cuvinte principale pe pagina Acasă, dacă lipsește posibilitatea de a implementa textul static despre care vorbeam. Într-adevăr, orice recomandare SEO ar trebui să fie contextuală și sunt multe lucruri de care ținem cont în optimizarea primei pagini.
Link Building-ul nu este întotdeauna controlat de marketer
…dacă vorbim de un site care se bucură de notorietate în piață. Un marketer nu poațe impune celor care trimit mii de link-uri naturale sitewide către site, pe anchor texte deficitare (cel mai frecvent anchor text fiind numele de marcă), să le schimbe conform dorințelor sau nevoilor de optimizare (nu vorbim de site-uri noi).
În cazul blogurilor de recenzii pentru produse și servicii, acestea vor primi adesea mai multe link-uri sidewide, de obicei dintr-un blogroll, pe anchor text – nume de marcă. Bineînțeles, link-urile naturale din articole au, de cele mai multe ori, același deficit al anchor textului inutil.
Nu zic, în ultima vreme am văzut din ce în ce mai multe anchor texte valoroase, însă cu o floare nu se face primăvară.
Despre link-urile de pe rețelele sociale nu s-a discutat, deși uneori parcă aș înlocui poziționările prin directoare cu traficul substanțial adus de munca mai puțin anostă de SCO.
SEO OnSite este un proces lung și anevoios de adaptare permanentă
…a strategiei de cuvinte cheie, a structurii interne de link-uri, a elementelor media, și a conținutului textual la poziționările curente pe cuvinte cheie și la acțiunile SEO ale concurenței. Discuția despre optimizare onSite continuă cu A/B Testing, CRO și manipularea abilă a minții consumatorului prin elemente de design, informații în pagină, formulare, mărturii ale altor consumatori, vânzări încrucișate, ș.a.m.d., totul pe baza unor cercetări – monitorizări constante a elementelor care declanșează acțiuni ale consumatorului. Ar fi interesant ca discuțiile despre conținut să nu se rezume doar la calitatea acestuia, ci și cantitate pentru că este un factor destul de important, alături de constanță și relevanță.
Acestea sunt doar câteva observații, care vin oarecum în completarea celor două prezentări. Mai erau foarte multe lucruri de spus, însă timpul prea scurt n-a permis o prezentare foarte amplă.