
Titlul este o vădită ironie la adresa unor agenții de PR, dat fiind că mă întristează oleacă ce se întâmplă în spatele unor cortine de bunăvoință.
În ce credeți voi că se măsoară o campanie de blog advertising?
Veți spune că depinde de obiectivele de marketing ale companiei.
Tranșând problema, blog advertising-ul este tot o formă de marketing, iar principiile fundamentale de marketing nu se schimbă în funcție de canalul folosit. Prin urmare, cele 2 obiective de marketing ale unei mărci sunt aceleași: notorietate sau vânzări (iar aici includem și campaniile pentru lead-uri).
Să presupunem că avem de realizat o campanie de blog advertising pentru o marcă care se bucură deja de notorietate în piața offline. Bineînțeles, obiectivul campaniei de blog advertising pentru această marcă va merge către vânzări și obținerea de clienți prospecți (leads). Conform logicii mele, o firmă de PR nu prea are ce căuta în stabilirea unei strategii de blog advertising pentru ca PR-ul măsoară notorietate, iar compania caută de fapt clienți prospecți. Singurul aport al factorului PR în această ecuație este activismul social / community management / PR online sau cum vreți să-l mai denumim. Atât.
În realitate, știm cum merg lucrurile: la fel ca în display advertising – praf în ochii clienților. Unica diferență o constituie unitatea de măsură: impresii fictive versus vizitatori unici fictivi.
Știu că acest articol poate fi perceput ca un nor negru asupra industriei de blog advertising din România, însă ideea de bază este că fiecare ar trebui să presteze doar servicii la care se pricepe. Ce caută cuvântul SEO în prezentarea unei firme de PR nu pot să înțeleg, mai ales că majoritatea oamenilor de PR abia cunosc definiția, cum nu înțeleg ce caută blog advertising în vocabularul lor în alt context decât cel al unei campanii ce vizează îndeplinirea obiectivelor ce țin de notorietate.
Rezultatele în Blog Advertising vin doar utilizând anumite elemente
Măsurăm intrări – vizitatori unici – pe site-ul campaniei și vizite unice per advertoriale. Câți unici a avut campania mi se pare un KPI foarte important. Cu ce mă ajută zeci de mii de unici declarați per campanie, dacă intrările mele pe site, unde am listate serviciile sau produsele sunt de doar câteva sute pentru că bloggerilor nu li s-a cerut să introducă link-ul către site?
Campanii pe termen lung. Fie că obiectivul nostru stă în notorietate sau în vânzări/obținere de prospecți, campaniile de blogvertising trebuie să aibă o anumită constanță în timp. C-un advertorial pe 20 de bloguri nu se face primăvară. Dacă vorbim de notorietate, publicul uită, iar dacă ne dorim clienți prospecți, trebuie să venim constant în întâmpinarea lor.
Integrarea SEO în SMM – Vin odată cu implementarea unei strategii de SCO (optimizarea conținutului social). Repet, nu vorbim de display pe lună, ci de advertoriale online.
Mai sunt și alte probleme în campaniile de blog advertising din România, printre care trebuie să menționez legăturile profesionale ale bloggerilor cu unele agenții de PR, care odată ce se transformă în relații de prietenie periclitează rezultatele campaniei. Culmea, nu vorbesc de top 10 bloggeri din România, ci de bloggeri cu 100-200 de unici pe zi care sunt selectați în campanii fără ca linia lor de comunicare pe blog să se potrivească cu cea a mărcii și fără să aducă o plus valoare în acea campanie. Observ tot mai multe cazuri în care selecția bloggerilor invitați în campanie devine aproape hilară, în sensul că agențiile nu văd mai departe de unici și aleg bloggeri care nu numai că nu se potrivesc cu mesajul campaniei, ci chiar sunt la polul opus.
În naivitatea mea, sper ca măcar o parte din oamenii de PR să citească aceste rânduri și să înțeleagă corect mesajul, deși mi s-a dovedit că activismul social, respectiv PR online, în care intră și monitorizarea articolelor de pe bloguri se face în cantități foarte mici, chiar și în mijlocul campaniei.
Pentru a încheia într-o notă optimistă, menționez c-am avut plăcerea să cunosc și oameni de PR corecți, capabili să realizeze campanii de blog advertising foarte bune.
*img