S-a lansat Ulise.ro, un proiect aflat în portofoliul Trafic.ro, care oferă prestatorilor de servicii web promovare online către 25.000 clienți și promovare offline (prin acces la evenimente). Una dintre condițiile de înscriere în catalog este ca serviciile web să se încadreze în următoarele domenii: Web Design, SEO, Promovare Site (AdWords, marketing afiliat, bannere) și găzduire web.
Bineînțeles, curiozitatea m-a împins să verific lista furnizorilor de SEO din România. Din păcate sau din fericire, n-am descoperit nici o firmă/companie/agenție specializată în SEO. Toți cei listați sunt furnizori de servicii web, care prestează SEO ca bonus la Grafică și Web Design.
*via Ulise.ro
Câte agenții de SEO sunt în România?
Nici mai mult, nici mai puțin de 3. Atât. Restul oamenilor care știu SEO la fel de bine ca oamenii din aceste 3 agenții multinaționale sunt cei care lucrează la marii publisheri sau cei independenți, cu experiență de lucru în agenții specializate.
Cei care lucrează “la client”, pe poziția de SEO mi se par amatori, dacă n-au experiență de agenție. Una este să lucrezi pe maxim 10 site-uri, de obicei din același domeniu, pentru un singur client și altele sunt lucrurile pe care le înveți când lucrezi pe 30 de proiecte diferite lunar, când ai 20 de oameni cu care să te sfătuiești (pentru că fac același lucru ca tine – SEO), când lucrezi după proceduri internaționale de SEO. Procesul de optimizare al unui site este cu totul diferit.
Lucrând cu firmele de programare ale clienților, am avut curiozitatea de a le vizita site-urile. 90% dintre ei oferă servicii SEO, însă problema e că nici unul nu prestează la un nivel suficient de bun pentru a poziționa un site pe alte cuvinte decât numele de marcă, produse unice sau cuvinte cheie cu volum foarte mic de căutări. Majoritatea optimizează elemente META și cam atât.
Povestea firmelor de programare e lungă și la fel de anevoioasă ca a vânzătorilor de link-uri.
P.S. WooRank.com a lansat acum 2-3 luni un serviciu similar cu Ulise.ro, iar listarea gratuită nu mi-a adus nici un client, deși este un instrument destul de cunoscut și folosit. Poate ar fi indicat ca Trafic.ro să ofere niște conturi de testare. Dacă WooRank îmi aducea 1 singur client, cu siguranță aș fi plătit taxa de $25 pe lună. Deh, acum sunt puțin sceptică.