Caietul de sarcini al unui site este
lista cerințelor tehnice: funcționalități, arhitectura informației, optimizare și design, necesare unui manager de proiect, unui webdesigner și unui om de SEO pentru a construi un site.
De ce avem nevoie de un caiet de sarcini?
Este o chestiune la fel de utilă ca planificarea anuală de marketing pentru că trasează niște jaloane de proiect, definește niște reguli / cerințe / constrângeri / oportunități, oferă specificații tehnice și definește resursele umane și financiare implicate.
Necesitatea unui caiet de sarcini în procesul de construcție al unui site este o discuție atât de veche și totuși mereu de actualitate. Ea, discuția, se poartă de când există Internet, webdesign-eri și clienți și nu se termină niciodată, nici măcar atunci când ai trasat foarte clar toate funcțiile pe care trebuie să le îndeplinească un site în contract.
5 motive pentru a realiza un caiet de sarcini:
- Economie de timp și bani. Prestatorul de servicii web evită munca suplimentară neplătită.
- Ajustarea așteptărilor clientului prin listarea obiectivelor.
- Planificarea ușurează munca prin definirea acțiunilor specifice fiecărei persoane implicate în dezvoltarea proiectului, eficientinzând comunicarea și îndeplinirea obiectivelor.
- Evitarea conflictelor între persoanele implicate în proiect, client și prestatorul de servicii web.
- Un timp de livrare al proiectului mai bun.
Problema
Fără doar și poate, clientul va cere modificări ale site-ului, iar acestea înseamnă muncă suplimentară pentru prestatorul de servicii web. Caietul de sarcini pentru dezvoltarea unui site este un mit: toată lumea a auzit de el, însă puțini au văzut sau făcut unul.
Soluția este caietul de sarcini și
În condițiile în care atașezi contractului un caiet de sarcini, pe care clientul îl semnează, nu-ți rămâne decât să introduci următorul paragraf: “Orice modificări sau cerințe suplimentare la specificațiile tehnice ce fac obiectul acestui contract se vor evalua de către Prestator și, în cazul în care vor fi acceptate, vor face obiectul unei prestații separate”.
Și asta pentru că așa este corect: ca munca să fie plătită. Nu trebuie să muncim de două, de trei sau de șapte ori, dacă clientul se răzgândește sau vrea să aducă una, două, șapte schimbări “minore” în site, în care fiecare modificare mai adaugă 3, 5, 7 ore de muncă la proiect.
Prin urmare, următorul client care va solicita o mică modificare la site, va primi contractul pe email, cu sublinierea acestui paragraf. Și asta pentru că cei care oferă mai mult decât scrie pe foaie au și mai mulți clienți nemulțumiți. Motivația este simplă: oamenii au tendința să considere că orice lucru primit gratis li se cuvine și se poartă ca niște copilași nemulțumiți de prăjitura din față, cea pentru care n-au plătit. Mă întreb când oare vom avea bunul simț de a nu cere cuiva să muncească pe gratis, ținând cont că nici nouă nu ne convine să ne facem meseria pe gratis?
Voi căuta să sumarizez cerințele dintr-un caiet de sarcini și, cine știe, poate azi unul, mâine altul, vom ajunge și noi să nu mai muncim în plus, doar de dragul a câțiva bănuți, contribuind astfel la o educare a clienților și un bine pe termen lung. Până când pregătesc sumarul, vă aduc aminte de-un articol mai vechi, care intră în specificațiile unui caiet de sarcini pentru realizarea unui site ecommerce: ghid de optimizare a unui magazin online.
Leave a Reply