
Cognitive SEO este poate cel mai interesant instrument de monitorizare, analiză și raportare de rezultate SEO, îndeosebi Link Building, pe care am avut plăcerea să-l testez în ultimii doi ani.
Ce oferă Cognitive SEO?
- Inbound Link Analysis – o analiză completă a link-urilor primite de un domeniu web
- Link Management – sistem de gestionare a link-urilor unui site
- RankTracking – raport de poziționare pe cuvinte cheie
- ToDo’s – sistem de management al task-urilor într-un proiect SEO
Sumarizând: monitorizare, analiză și raportare a campaniilor de link building și activităților derulate într-un proiect SEO, totul raportat la concurență.
Inbound Link Analysis oferă:
- un portofoliu al link-urilor primite de site care prezintă status-ul link-ului, tipul de pagină web, autoritatea conform SEOmoz, Anchor Textul, poziția link-ului (body, sidebar, footer), contextul (în grup de link-uri sau în text) și categoria din site în care acesta este poziționat. Poziția, contextul și categoria sunt cele 3 elemente oferite în plus față de celelalte instrumente pe care le-am folosit până acum.
Am fost plăcut surprinsă să constat o mulțime de filtre pentru analiza IBL-urilor în profunzime; voi menționa doar principalele categorii de filtre pentru că sunt mult prea multe pentru a fi listate aici: atributele, caracteristicile și metricii link-urilor primite de un site.
Dintre toate filtrele disponibile, m-am bucurat cel mai mult să descopăr Webpage Type, un filtru care permite selectarea link-urilor în funcție de proveniența link-ului: rețele de socializare, bloguri, domenii parcate, directoare, comunicate de presă, etc și poziționarea precisă a link-urilor – un filtru care îți spune exact câte link-uri ai primit din articole, blogroll, widget, bannere, postări pe forumuri, grup de link-uri și imagini, semnături pe forumuri și autori pe bloguri, etc.
- distribuția Anchor Textelor și posibilitatea de a le selecta după cuvinte cheie.
- un top al subdomeniilor cu informații despre pagerank, autoritate și număr de link-uri furnizate. (date furnizate și de Open Site Explorer).
- profilele IBL-urilor cu filtrele amintite mai sus: categorie, vizibilitate, poziționare, tip de pagină de pe care sunt trimise, etc. – un mare plus față de instrumentele de gestionare al campaniilor de link building testate de mine până acum.
- graficele oferite în plus față de alte instrumente sunt: statusul link-urilor și procentele link-urilor site-wide / non-site-wide.
Cognitive SEO oferă și un sistem de management al link-urilor similar cu BckLinks, însă raportul permite și definirea partenerilor și a listei de email-uri.
Despre partea de Rank Tracking nu pot să spun ce nivel de acuratețe are pentru că încă n-am primit nici un raport de poziționare pe cuvinte cheie. Din câte am înțeles, acesta este generat o singură dată pe săptămână, deși rapoartele de monitorizare a link-urilor sunt actualizate zilnic.
Una dintre cele mai interesante opțiuni este cea de gestionare a activității SEO, un lucru care lipsea din agenția de SEO / SEM în care am lucrat. Cine ce face, când face și ce s-a făcut deja pe un proiect SEO este un aspect care contează destul de mult, atât pentru scurtarea timpului de analiză a muncii colaborative de pe un site până la un anumit punct, cât și pentru o eficientizare a muncii în echipă.
Aceasta este doar o analiză preliminară a instrumentului. Sunt foarte multe lucruri pe care n-am avut încă ocazia să le testez în amănunt.
Cognitive SEO este într-adevăr un instrument foarte bun, aș îndrăzni să zic indispensabil oricărui om de SEO, al cărui mare plus este eficientizarea timpului petrecut în analiza, monitorizarea și raportarea activităților de link building și nu numai din cadrul unui proiect SEO.