Articolul începe de la 2 tweet-uri recente. Din ce-am înțeles eu, sunt destul de mulți oameni de marketing care caută un job, fie pentru că își doresc un job mai bun, fie pentru că n-au găsit unul.
Mă întreb din nou de ce oamenii de marketing nu se promovează și pe ei, ținând cont că vor să se angajeze pentru a promova produse și servicii, printre alte activități?
Înțeleg și problemele care vin cu autopromovarea. De îndată ce îți faci un blog de marketing, vor fi oameni care te vor judeca, cum că le știi tu pe toate în ale marketing-ului. Dar, dacă reușești să ignori puțin răutățile și să asculți sfaturile, se prea poate să primești un email de la un angajator.
Pentru jumătate din cei care citesc blogul sunt truisme, dar pentru o mare parte sunt noutăți, deși au mai fost scrise de-atâția marketeri de-a lungul timpului, însă repetiția poate fi mama învățăturii. Din tweet-uri, pare-se că problemele cu job-urile de marketing persistă.
Tind să cred că sunt mai multe cauze pentru numărul mic de job-uri de marketing și salariile prea mici:
“Inflația” oamenilor de marketing și PR
…susținută de afacerea numită A.S.E. (și parțial de S.N.S.P.A.). Aceste două instituții scot oameni de marketing și PR pe bandă rulantă, oameni care nu sunt de fapt pregătiți pentru marketing, ci mai mult pentru job-uri de profesori în marketing. Mi-amintesc ce sărace erau cursurile de marketing de la A.S.E., cum profesorii recitau din cărți scrise de ei sau Kotler și-atât. Nu zic că nu sunt necesare manualele de marketing sau că nu merită însușirea fundamentelor din acest domeniu, însă aș prefera să vad profesori de marketing care au și +5 ani de muncă de marketing în firme, corporații sau agenții. Altfel mă poate învăța un om cu exeperiență în muncă de marketing (și-aici mă refer la studii de caz sau simpla exemplificare a unui concept), decât un om care-mi vorbește din teorii care se aplică parțial și astăzi, dar care nu mă pregătesc nici pe sfert pentru un job în marketing.
Și-atunci mă gândeam că acei colegi care nu lucrau în marketing n-aveau nici o șansă în fața celor care veneau la facultate ca mine, pentru a completa cunoștințele primite într-un job în marketing. Cred că nu s-a schimbat nimic nici acum și A.S.E.-ul produce mii de “marketeri” inutili pieții.
Așteptările unui angajator de la oamenii de marketing au fost sumarizate frumos de Liviu Taloi, într-un articol despre un job in marketing online la F64.
Lecturi de marketing
La A.S.E., mai precis la Marketing Strategic, n-am citit altceva decât Kotler și publicațiile profesorilor de acolo. Mi-ar fi plăcut să fi primit măcar o listă cu lecturi opționale, să fi avut măcar un curs de publicitate, măcar un curs de marketing online. Nimic. Nu zic că lecturile acelea n-au fost importante, doar că mi-aș fi dorit să primesc mai mult.
Am extras și alte două păreri despre lecturile de marketing din comentariile de pe Facebook.
Lipsa practicii de marketing
Practica de marketing nu înseamnă doar obligarea studenților să-și găsească o firmă, o companie, o agenție sau ONG, pe care s-o convingă să găsească o soluție la această problemă a facultății, ci mai degrabă organizarea unor workshop-uri, în care facultatea să plătească oameni care conduc agenții, manageri de marketing sau specialiști în marketing pentru a oferi din cunoștințele lor viitorilor marketeri. Nimeni n-are timp să învețe pe nimeni mare lucru în perioada de practică și chiar n-au nici o obligație. Rolul unei instituții de învățământ este să pună la dispoziție toate condițiile unui student la marketing. Aici cred că sunt foarte multe probleme cu implementarea unui astfel de program de workshop, de la aroganța profesorilor de marketing la lipsa unei calificări în a realiza o programă care să cuprindă teorii aplicate, fie că vorbim de plan anual de marketing, fie că discutăm despre media planning.
Lipsa de educație de marketing de la locul de muncă
Puțini oameni de marketing “de la client” au văzut un manual de brand, o strategie de comunicare sau un buget de marketing; și mai puțini au avut șansa să primească sfaturi și manuale de marketing de la colegii din alte țări. Am mai spus la un moment despre lipsa educației corporatiste a oamenilor de marketing din România, așa că nu mai insist.
Lipsa autonomiei în pregătirea profesională
Mi-amintesc momentul plin de incertitudini al plecării de la corporație. E dificil să funcționezi doar pe bază de bugete de marketing mari. Cumva, ele te leagă de o companie mare și uneori chiar de un anumit domeniu. Într-adevăr, poți primi o grămadă de teorie de marketing, însă ține de tine să aplici acea teorie măcar în câteva domenii, pentru a avea o înțelegere globală a pieții de marketing autohtone. Lipsa de autonomie are o soluție simplă: cursurile de specialitate, lecturile suplimentare, dezvoltarea adaptabilității și aplicarea cunoștințelor pe diferite proiecte, chiar și personale.
Pentru o încheiere optimistă, vă semnalez câteva oportunități de angajare recent adunate de pe rețele sociale și bloguri:
- Internship Social Media la Zelist
- job-uri in online pe blogul lui Doru Panaitescu
- Arhi caută 2 oameni pentru digitalsport.ro