
Social Media România în 2011
Blogosfera a înregistrat o scădere de aproximativ 15%. În 2011, numai 2.868 de bloguri au scris peste 15 articole pe lună. Mie mi se pare un lucru îmbucurător pentru că au rămas în acest joc doar cei care au înțeles cum funcționează acest mediu, cei pasionați și consecvenți și cei care câștigă din această activitate.
În altă ordine de idei, răsfoind analiza săptămânală Refresh.ro, am văzut că sunt aproximativ 10 de campanii lunare în blogosferă și-n jur de 30 de bloguri participante.
Deși blogosfera a fost în scădere, rețelele de socializare au înregistrat creșteri importante în 2011:
- Facebook în România: 53% creștere
- Twitter în România: 15% creștere
Mi se pare oarecum normal ca Facebook să înregistreze o creștere constantă pentru că este poate cel mai simplu și versatil mediu de comunicare online, atât pentru utilizatorii finali, cât și pentru companii. Din păcate, Facebook este doar o gară prin care utilizatorii trec superficial, din link în link, către o destinație necunoscută, un loc în care fidelizarea consumatorilor este mult mai dificilă decât pe-un blog.
Cred că multe din conturile nou create pe Twitter vor dispărea. Constant întâlnesc oameni cu cont de Twitter, poate mai vechi ca al meu, care n-au înțeles foarte bine la ce folosește mediul acesta. Alții și-au făcut cont de Twitter pentru că este la fel de trendy ca un iPhone și cred că multe dintre ele vor fi abandonate.
Dispariția unor ziare și reviste de pe tipar îmi explică cumva creșterea de 50% a presei online.
Raportul ZeList
…este util pentru cei care iau contact pentru prima oară cu acest mediu, dar din păcate destul de sărac în informații pentru cei care lucrează deja în domeniu sau pentru companiile care își pregătesc intrarea în blogosferă și pe cele mai populare rețele de socializare.
Spun că raportul curent este sărac prin comparație cu cel realizat de ZeList anul trecut. Acela oferea o analiză evolutivă a blogosferei românești în perioada sep.2008- sep.2010, alături de câteva analize în profunzime privind activitatea pe bloguri, defalcate pe luni, din care se evidenția și o sezonalitate, utilă pentru companiile interesate în blog advertising. Știu că raportul ZeList de anul trecut mi-a fost la fel de util ca analizele consumatorului de bloguri, realizate de Refresh.ro și Standout.
Poate am avut așteptări un pic prea mari. Cred că ZeList ar fi putut scoate un raport care să fie punct de plecare într-o discuție despre Social Media între o companie și un marketer sau o agenție, mai ales că informații despre comportamentul consumatorilor și campanii de blogvertising pot fi culese foarte ușor din monitorizările deja realizate.
Nu vreau să mă dau deșteaptă, ci doar să menționez că poate obiectivul raportului ar fi trebuit să fie convingerea companiilor să intre în Social Media, un lucru care se traduce pentru TreeWorks în mai multe achiziții ale instrumentului ZeList Monitor.
Leave a Reply