Instrumente SEO și CRO
Optimizely – un instrument de A/B testing în vederea optimizării ratei de conversie (CRO), o chestiune în care pe .ro nimeni nu dorește să investească, deși ar duce la o creștere a vânzărilor destul de mare. Pe românește, este un instrument de testare a paginilor de aterizare dintr-un site, astfel încât să poți determina ce tip de text, culori, layout, conținut, formular produce cele mai multe vânzări pentru un anumit produs. Costurile implicate de această formă de testare sunt într-adevăr destul de ridicate, însă rezultatele sunt pe măsură. Am un singur exemplu pe .ro și acela este eMag. $17 pe lună mi se pare un preț rezonabil.
MergeWords.com este un instrument util pentru întocmirea strategiilor de cuvinte cheie de mari dimensiuni. Eu îl văd pretabil doar pentru strategiile de cuvinte cheie ale marilor retaileri, unde ai nevoie de o strategie de cuvinte cheie pe coordonate geografice și o listă de cuvinte cheie care să combine caracteristicile produselor cu denumirea acestora. Este genul de optimizare a timpului necesar unui proiect SEO similar cu funcția concatenate din Excel, foarte utilă pentru realizarea elementelor META pentru site-urile mari. (via SEOmoz)
Spezify.com– un instrument de căutare vizuală amuzant, care oferă informații pe cuvinte cheie de pe toate canalele online. Spezify oferă și posibilitatea de a filtra căutările pe cuvinte cheie, în funcție de tipul media: imagini, text, video, sunet și tweets. Din păcate, îi lipsește regionalizarea. (via Krumel)
Rich Snippets Testing Tool – un instrument Google aflat în Beta care extrage și evaluează rich snippets (microdata și microformats) și informațiile despre autor și publisher. Am găsit și un tutorial fain pentru optimizarea wordpress pentru rich snippets. Știu că la un moment dat instalasem un plugin Dublin Core pentru WordPress, însă nu mai țin minte ce nu-mi convenea la el și l-am șters. Alte informații utile legate de acest subiect găsiți și pe ogp.me. Nu-i o chestie nouă, însă discuțiile recente de pe Twitter pe acest subiect m-au determinat să includ câteva lucruri în această listă de instrumente.
GD Star Rating – un plugin WordPress util pentru afișarea unui sistem de rating în site și implementarea rich snippets în blogurile de recenzii și produse.
Screamingfrog SEO Spider – o alternativă la instrumentele de analiză a link-urilor, imaginilor, CSS-ului, elementelor META și Headings ale unui site. (via seogan)
MouseFlow.com – un pic mai complex decât In-Page Analytics, MouseFlow îți oferă informații despre tipul de conținut interesant pentru vizitatorii site-ului tău, oferind statistici despre click-urile primite de fiecare articol. (via Vali Petcu)
SEOmoz oferă un tutorial despre măsurarea rezultatelor SEO, mai precis a cuvintelor cheie [not provided] din Analytics. Eh, dacă te gândești puțin, nu-i mare filosofie. Doar că eu una nu m-am gândit încă să le separ, ținând cont că procentul cuvintelor cheie [not provided] de pe site-urile românești sunt încă neglijabile.
Alte instrumente utile
Nuke Comments pentru Google Plus – o extensie utilă pentru cei care primesc comentarii nedorite din comunitatea G+. Nuke Comments șterge comentariile nedorite și blochează membrii nedoriți din comunitatea ta din Google Plus. (via Guy Kawasaki)
LovelyCharts.com – instrument pentru wireframes – $27/an pentru versiunea online mi se pare o investitie buna pentru a creea diagrame în proiecte, prezentări și cursuri.