• Home
  • Servicii SEO
  • Arhive

Ana Matei

  • Marketing
  • Travel
  • Despre
  • Contact

Acasă / Marketing / Social Media Marketing / Despre blogosfera romaneasca

Despre blogosfera romaneasca

Industria de blogging din România

Pentru a putea evalua corect orice subiect, mi se pare necesar să te îndepărtezi de el, dar să-l cunoști foarte bine. Nu știu dacă sunt suficient de departe de subiectul Bloguri ca să fiu obiectivă, iar experiența mea cu acest instrument este de doar 2 ani și jumătate, ceea ce face ca părerile mele să aibă o mică importanță pentru că oamenii validează experiențele în funcție de numărul de ani. Totuși, voi încerca să trec în acest articol câteva opinii despre blogosfera românească, un mediu pe care îl studiez cu atenție, dar față de care încerc să păstrez o distanță.

Din martie 2010 (când am început să mă implic puțin mai mult în această activitate) și până în prezent, am observat destul de multe schimbări pe piața românească. Schimbările pozitive țin de creșterea numărului de campanii de publicitate pe bloguri, de profesionalizarea unor bloguri și de evoluția la bloguri colective și de nișă. Schimbările negative țin de și mai mult zgomot intern.

2.868 bloguri cu minim 15 articole pe lună mi se pare un număr bun, iar scăderea cu 15% a blogosferei în 2011 față de 2010 înseamnă, cel puțin pentru mine, aplicarea unui filtru de profitabilitate. Cred foarte mult în ideea că nu poți practica la infinit o activitate consumatoare de timp dacă nu-ți aduce venituri sau dacă nu îți oferă o satisfacție greu de înlocuit (la nivel de hobby).

Evoluția blogosferei în România

Cred că se va continua pe făgașul menționat mai sus: mai multe campanii pe bloguri, profesionalizarea mai multor bloguri, crearea unor bloguri colective și de nișă noi, etc.

În același timp, cred că există o nevoie de competiție pentru atenția celor aproximativ 3 milioane de cititori de bloguri. Mi se pare un lucru necesar pentru a evolua, a creea cât mai mult conținut original, a ajunge la o selecție cât mai bună a informațiilor, totul pentru a creea premisele potrivite pentru creșterea numărului de cititori de bloguri.

Povestea mea cu blogul mi se pare relevantă doar pentru a sublinia beneficiile și provocările aduse de această activitate.

Motivația mea de a scrie pe blog

Deși scriu pe acest blog din 2009, abia în martie 2010 m-am implicat un pic mai mult în această activitate. În mai 2010, la doar 2 luni de la această decizie, am câștigat primul contract din acest blog. Mă gândesc că poate tocmai acel noroc m-a determinat să continui și să mă implic din ce în ce mai mult în această activitate.

La început a fost un jurnal, cu tot felul de lucruri ușor digerabile. După câștigarea primului contract, l-am transformat într-un blog de marketing, încercând să prezint opinii, instrumente, statistici, experiențe, presărate și cu câteva articole personale, pentru a balansa fluxul de informații care nu generează interacțiuni.

Plusurile și minusurile acestui blog

Beneficiile blogului au fost suficient de mari pentru a continua: am cunoscut oameni noi și interesanți, am învățat foarte multe lucruri noi de la Manafu, Vali Petcu, Bobby Voicu și Costin Cocioabă, am înțeles câteva metode de a câștiga clienți pentru servicii de marketing prin blog, am avut parte de experiențe frumoase (Redescoperă România) și am generat venituri din această activitate.

Știu carențele acestui blog: nu scriu suficient de mult, nu public la orele potrivite, nu mă mai implic în testarea de instrumente noi sau în găsirea unor subiecte noi de dezbătut, însă asta pentru că sunt mai mult marketer decât blogger, iar munca este mai sus pe lista priorităților decât blogul.

Mărturisesc că scriu multe ciorne. De la ciornă la articol publicat e un drum suficient de lung. Aș vrea să scriu numai lucruri interesante, dar nu-mi iese, mai ales când analizez totul de câteva ori. Multe ciorne nu trec testul, deși dacă recitesc câteva articole vechi, mai găsesc și lucruri pe care nu le găsesc interesante, unele cu care mi-e rușine, etc. Încerc să nu cedez presiunii de a scrie ceva pe blog doar de dragul audienței. Traficul este doar un obiectiv ce ține de orgoliu, iar traficul calitativ are alte conotații pentru mine. Nu mă pasionează selecția de informații și o fac doar din lipsă de timp pentru articole studiate.

Venituri din blog

Completând BR 2011, mi-am dat seama că este destul de greu să calculez veniturile din această activitate pentru că eu nu câștig din publicitate pe blog, ci din lead-urile venite via blog.

Mi se pare destul de dificil să pui o cifră lângă clienții prospecți veniți din blog. Sunt câteva variabile puțin mai greu de cuantificat: procentul din suma contractată pentru care pot să-i ofer credit blogului, valoarea unui lead pentru clienții aflați la al doilea contract, cei care au șanse mari să încheie și un al treilea, valoarea unui lead pentru clienții care vin prin recomandare, dar care iau în calcul și blogul în decizia de achiziție, valoarea unui lead pentru clienții care aduc alți clienți. E greu să cuantifici și veniturile din relațiile profesionale stabilite prin blog.

Concluzii

Pentru cei mai mulți, blogul este un instrument. Pentru câțiva, cei care scriu 3-5 articole pe zi, blogul este o meserie care aduce venituri directe. Ei sunt singurii care pot fi numiți A-Listeri.

Blogosfera românească oferă multe satisfacții, dacă știi să aplici filtre când, unde și cum trebuie.

Cred în dezvoltarea pieții de bloguri din România. Indiferent ce rețele sociale noi vor apărea, blogul va rămâne cea mai bună amprentă a unui individ în mediul online, poate și cea mai vandabilă.

Cred că este nevoie de mai multe bloguri colective și de nișă.

Sper în creșterea concurenței între bloggeri pentru atenția cititorilor. Tind să cred că ar impulsiona realizarea de conținut mai bun.

Feb 27, 2012AnaMatei

AnaMatei

Digital Marketing Consultant (SEO, CRO, UXD)
Abonează-te la Newsletter și primești articole noi pe email.

Experiente de cumpare in magazinele online romanesti: okian.roDragoste in vremea Social Media
Comentarii: 3
  1. Florin Grozea
    9 years ago

    Câteva dintre concluziile tale le am și eu, după 6 ani de blogging. Am o observație cu privire la dorința ta (și a mea) din finalul articolului: Cred că este nevoie de mai multe bloguri colective și de nișă.

    Problema blogurilor de nișă este că încă nu pot aduna destui cititori pentru a însemna ceva în fața agențiilor și clienților, care încă se uită exclusiv la trafic. Într-un fel au dreptate pentru că puterea de cumpărare a românului este foarte mică și atunci ai nevoie de mase mari de oameni! Dar dacă sunt mulți oameni atunci nu mai este un blog de nișă...

    Spun asta pentru că scriu despre muzică online, aplicații online și mobile dedicate artiștilor, drepturi de autor - o nișă mică (în contextul în care abia de avem 2 bloguri românești bune dedicate muzicii în general, asta incluzând muzica românească și străină, știri preluate de afară, bârfe și mondenități, fotografii sexy cu pseudoartiste etc. - deci subiecte foarte diverse și generale)

    RaspundeCancel
    • AnaMatei
      9 years ago

      Dar daca adunam 10 de bloguri de nisa, putem sa facem o campanie? Eu cred ca da. Trebuie sa le scrie cineva, altcineva sa le adune. De 2 saptamani caut bloguri si publicatii online de design interior pe .ro si cu greu am ajus la o lista de 10 relevante. In contextul unei campanii pentru produse mainstream, da, ma uit si la trafic, dar acolo stiu deja pe cine pot sa aleg. In plus, tinand cont ca eficienta campaniilor pe bloguri tine si de continuitate, pot sa fac o campanie de 3 saptamani cu bloggeri mari, care sa-mi aduca trafic, apoi sa merg pe o campanie pentru nise, mai ales ca unele nise pot genera venituri destul de mari (ex: design interior, spa-uri). Stiu ca ai dreptate, poate o campanie pe an nu-i suficient ca sa supravietuiesti, insa cel putin pe nisa de design interior cred ca traficul poate fi destul de mare si un blog pe domeniul asta poate aduce venituri din servicii conexe. De acord cu tine: nu toate nisele sunt profitabile.

      RaspundeCancel
  2. Andreia
    9 years ago

    Am vazut si eu bloguri crescand in sensul ca de la un articol pe zi, au ajuns la 4-5. Mi se pare foarte dubios pentru cineva care e mama, sotie si mai are si treburi casnice sa poate pune atat continut (de calitate) pe un blog. Plus ca odata crescut, continutul trebuie mentinut asa. Altfel nu se pune...

    RaspundeCancel

Leave a Reply Cancel reply

AnaMatei

Digital Marketing Consultant (SEO, CRO, UXD)
Abonează-te la Newsletter și primești articole noi pe email.

9 years ago 3 Comments Marketing, Social Media Marketingblog, blog advertising, blogosfera, publicitate pe bloguri, venituri din blog
0
GooglePlus
0
Facebook
0
Twitter
Abonează-te la Newsletter

powered by MailChimp!
From the Travel Blog:

Lisbon's Hidden Gems (15 Secret Spots) >>

Bucharest Specialty Coffee Guide & Map >>

Road Trip in Andalusia >>

Contact

Email: contact@anamatei.ro

Name: Ana Matei

Links

LinkedIn

SlideShare

Articole Recente
  • Campanii pe Instagram Stories: Bacardi Instant DJ
  • De ce să mergi în vacanță în Republica Moldova
Caută
2009-2016 © Ana Matei