Într-o zi de Miercuri am decis să plec în Sicilia. Duminică am zburat. Fără planuri. Doar cu speranța de a vedea cât mai multe locuri faine din insulă. Și-am reușit să ajung în Catania, Taormina, Syracuse, Vulcano – Aeolian Islands, Aci Castello, Aci Trezza și Vulcanul Etna. Și cam atât. 8 zile sunt insuficiente pentru o vacanță în Sicilia. 15 zile ar fi fost ideal pentru a descoperi cele mai faine locuri de pe insulă.
Cum habar n-am ce să scriu mai întâi, pun mai jos o serie de povestiri scurte despre locurile din Sicilia, prin ochii mei de călător fără planuri și hărți.
Catania
Ne-am așezat la o masă într-o Pasticceria – Gelateria tipic siciliană. Chelnerul nostru, un tip în jur de 35-40 de ani, cu o figură extrem de dură, nealterată de vreo umbră de zâmbet, atât de serios de parcă lucra într-un laborator de arme biologice, a venit să ne aducă meniul. Noi știam ce ne dorim pentru că eram deja la a doua vizită. I-am cerut două porții de Cannoli Siciliano, căci la Prestipino se face cel mai bun Cannoli Siciliano pe care l-am gustat eu (am încercat în mai multe locuri).
La scurt timp, apare un nene la vreo 50 de ani, îmbrăcat în blugi și-un tricou roșu. E nehotărât. Vrea să se așeze la masa liberă din stânga noastră, însă chelnerul cu fața de Terminator apare în ușa cofetăriei și ia poziția de drepți în fața acestui nene aparent banal. Nenea îi întinde mâna pe care lucea un inel de aur cam dantelat pentru un bărbat. Spre uimirea noastră, chelnerul cel serios îi sărută mâna. După cele 2 vorbe și acest gest demn de un film cu mafioți, nenea se așează în dreapta noastră, la o masă cu 5-6 bărbați care stăteau de vorbă. Doar că toți au început să zâmbească la unison și să-i sărute pe rând mâna și inelul ce-o împodobea. S-au așezat și și-au văzut de ale lor, iar noi de ale noastre. Chelnerul nostru, Terminatorul, s-a postat în fața cofetăriei și s-a uitat fix la masa cea veselă pe tot parcursul popasului nostru culinar. Nu mi s-a părut că s-a mișcat de la intrare decât în momentul în care le-a adus nu știu ce băuturi garnisite cu frăguțe, în pahare ce păreau a fi de Cosmopolitan, însă cu picioare mult prea lungi. Bineînțeles, că nu m-am putut abține să-i fac o poză mafiotului în tricou roșu.
De văzut în Catania: grădina botanică, parcul Bellini, fântâna elefantului.
Taormina
Autocarul trecea prin Taormina Gardens. Deveneam din ce în ce mai captivată de peisaj. Nivelul de adrenalină creștea considerabil odată cu urcarea autocarului pe coastă, timp în care hăul frumos de sub noi se adâncea. Nu știam dacă emoția era datorată bucuriei sau fricii. Un pic din fiecare. În hăul ce se întindea sub noi se vedeau mici insulițe și o apă turcoaz, de parcă toate pozele cu excursii exotice se făcuseră aici. Odată ce-am ajuns la destinație, m-am mirat să descopăr un orășel de poveste, posesor al celor mai frumoase balcoane cu flori și al celor mai strâmte străduțe. Taormina are un aer deosebit, iar panorama de pe promenadă este de vis. Voiam să rămân acolo. De tot.
Telecabina din Taormina te lasă pe o plajă vulcanică foarte mică, situată într-un golf. N-am rezistat tentației de a încerca apa cristalină de aici, asta până să văd pești în formă de șarpe și s-o zbughesc la mal ca mușcată de șarpe. Nu m-a mușcat nimic. Erau niște peștișori dubios de lungi și subțiri, iar cei câțiva copii rămași la plajă pe la orele 6-7 seara se uitau la ei prin ochelarii de snorkeling. Din telecabină am văzut cele mai frumoase case cu piscină, săpate în piatră vulcanică și-atunci mi-am zis că îmi voi lua cândva un concediu de minim 10 zile în acest locșor de poveste. Taormina este un mix între coastă, insulițe, plajă, oraș medieval, creste vulcanice impresionante, case de poveste și situri istorice.
Syracuse
Urechea lui Dionysius. Dacă ajungi aici, ignoră turiștii din jur și încearcă să fredonezi ceva. Pe note înalte. Este unul dintre acele lucruri pe care trebuie să le încerci. Este situată în situl Teatrului Grec. Deasupra lui se deschide o panoramă faină către Syracussa, un orășel liniștit, cu numeroaste situri istorice de vizitat. Noi n-am apucat să vedem catacombele lui St. Giovanni, însă ne-am plimbat în muzeul arheologic, am fost la cea mai sinistră catedrală: Madonna delle Lacrime și în cele două situri arheologice: Amfiteatrul Roman și Teatrul Grec.
Vulcano, Aeolian Islands
Emanații de sulf colorau crestele de pe insula Vulcano, iar turiștii se bălăceau într-o baie alb-gălbuie de sulf. Plaja vulcanică era destul de stâncoasă, dar eu n-am ezitat să fac o baie.
Cea mai bună înghețată am gustat-o la gelateria de lângă ponton, locul în care așteptam deznădăjduiți să vină vaporul. A venit. După 25 de minute întârziere. Nu recomand transportul în comun în Sicilia. Nicăieri. Vulcano a fost singurul loc vizitat unde am dat peste români veniți în concediu sau la muncă.
Aci Castello & Aci Trezza
În ultimele zile ale vacanței am descoperit că cele două mici stațiuni erau la doi pași de hotel sau 5 stații de autobuz.
Aci Castello nu este impresionant, dar este de văzut dacă mergeți în zona Cataniei. Este un castel săpat în piatră de la 800 și ceva. La 30 de minute de plimbare am găsit Aci Trezza – locul în care mulți italieni se duc la plajă. Plaja este tot stâncoasă. Nici urmă de fir de nisip, însă peisajul oferit de stâncile care se ridică din apă îi fac pe italieni să prefere locul, deși se înghesuie pe platforme de lemn construite pe piloni, care țin locul plajelor de nisip. Deh, insula vulcanică are și dezavantaje.
În Aci Castello am mâncat la Șah Mat (Scacco Matto), loc pe care vi-l recomand din tot sufletul. Oamenii faini de la Șah Mat au recomandat niște platouri cu fructe de mare excelente și au încălcat (spre deliciul nostru) regula de Mezzo – 5 ore ale după-amiezii în care orice restaurant sau magazin sicilian se închide.
Despre excursia la Vulcanul Etna vă povestesc mâine. Sunt mai multe poze și o poveste mai lungă.
În loc de concluzie
Mi-ar fi plăcut să văd Palermo și Marzamemi, un mic sătuc de pescari situat în partea sud estică a insulei. Mi-ar fi plăcut să stau în Taormina, deși cred că este de trei ori mai scumpă decât Catania.
Un sfat: să nu uitați să vă închiriați mașină dacă mergeți cu avionul, mai ales dacă vizitați Sicilia în sezon, adică august și septembrie. Altfel riscați să vă bazați pe transportul în comun, iar asta înseamnă mult timp pierdut (cam o oră de așteptat pentru fiecare autobuz din Catania). Iar mașini de închiriat s-ar putea să nu găsiți. Sicilienii au fie scutere, fie mașini, iar transportul în comun este folosit foarte puțin.
Dacă aveți doar 7-8 zile la dispoziție, vă recomand să vedeți și să stați în Taormina, dar mai ales să vizitați vulcanul Etna la apus, cu ghid.
Și câteva poze de amator: