
Problema
Viața de agenție stă, de cele mai multe ori, sub presiunea de a livra idei creative la comandă într-un timp foarte scurt. Și asta duce inevitabil la extenuarea creativității din noi. Cineva zicea că nu mai există idei noi, ci doar execuții impecabile. Și mă gândesc să-i dau dreptate. Totuși, mai facturăm și creație. Iar asta înseamnă că suntem obligați să găsim noi idei, noi combinații și noi metode de a obține rezultatele dorite.
O soluție: schimbarea modului de prelucrare a informațiilor
Am citit recent O tehnică de a genera idei noi. Și-n paginile ei am descoperit de ce ne poticnim în procesul de a servi idei noi în ședințele de brainstorming. Este partea premergătoare, cea de colectare și organizare a informației. Mulți dintre noi venim în contact cu idei bune, însă nu le organizăm corespunzător și mai niciodată nu le revizităm, astfel încât ajungem să asimilăm din ce în ce mai puțin și să facem din ce în ce mai puține conexiuni. Organizarea și revizuirea ideilor colectate ar fi cheia în producerea ideilor noi (sau cel puțin aici am dat eu greș). Să ținem un carnețel doar pentru idei. Și să le recitim, măcar din când în când.
O altă soluție: ieșirea din sistem
De-a lungul vremii am apelat și la o altă metodă bună de a genera idei noi pentru creația unei campanii: să întreb oamenii din afara sferei mele de activitate, oamenii care nu sunt nici PR, nici Marketing, nici Copywriteri, nici Art/Designeri, ci oamenii aceia care vin în contact cu produsul.
Suntem obișnuiți să mergem la consumator pentru asta. Și e bine. Consmatorul poate fi un izvor de idei noi pentru creația următoarei campanii, însă nu despre el vorbesc. Ci despre oamenii din companie, cei care se ocupă cu altceva decât marketing-comunicare-design.
Toți avem un gram de creativitate în noi. Cred că ideile bune pot să vină de la oricine. Doar trebuie să vrem să-i ascultăm. Să renunțăm puțin la aroganță și să ascultăm oamenii a căror opinie poate nu o cerem pentru că avem impresia că numai experiența, cunoștințele și flerul nostru poate produce cele mai faine idei. Însă ei pot fi o sursă de inspirație.
Un exemplu într-o poveste cu textile
2012 este anul textilelor la IKEA, lucru care se reflectă oriunde privești (offline sau online). Veneam de la IKEA pe Barbu Văcărescu. La intersecția cu Agip m-a întâmpinat cel mai mare mash văzut vreodată în București, plasat pe construcția abandonata din spatele benzinăriei. Văzusem și pe la Romană și Unirii niște mash-uri mari, cu ferestre frumos decorate, însă nu la o dimensiune atât de mare. Mi-am zis că cineva de la Media Buying a fost cu adevărat inspirat.
Am petrecut o jumătate de oră la raionul de metraje de la IKEA, iar masa pe care se porționa materialul nu a fost goală nici măcar o clipă. Luați aminte că era o zi de miercuri, în jur de ora 14. Clienții de textile așteptau cuminți porționarea materialului conform nevoilor, semn că au acceptat provocarea IKEA de a își redecora casa cu multă veselie.
Dar veselia și creativitatea textilelor IKEA nu inspiră doar clienții, ci și angajații. O tipă de la departamentul Communication Interior Design a venit cu ideea foarte bună de a organiza o mică paradă de modă la intrarea în magazin.
Parada de modă a însemnat o mică competiție între angajați pentru găsirea celei mai inspirate creații vestimentare, bineînțeles realizată din materialele disponibile în magazin, lucru care a demonstrat clienților prezenți miercurea trecută în IKEA cât de versatile sunt textilele și cât de creativi putem fi, atunci când ni se oferă șansa. 20 și ceva de creații vestimentare și în jur de 15 participanți la concursul “Metrajele IKEA sunt mereu la modă” m-au ținut captivată timp de o oră.
Mi-am adus aminte cât de important este să motivăm oamenii și cât de interesant este să ascultăm ideile venite din alte surse decât cele la care apelăm de obicei.
Leave a Reply