
2012 a fost primul an în care am simțit că se formează o piață de mobile apps și în România. În 2010 mă simțeam cam singură, iar în 2011 am văzut câteva semne că lucrurile se mișcă.
- În 2012, aplicațiile mobile și-au făcut loc în bugete, la fel de timid cum Social Media își își făcea loc în bugetele din 2009.
- Au apărut agenții noi de mobile. Breeze Mobile (grup Leo Burnett) este cea mai nouă de pe piață.
- Brand-urile internaționale prezente pe piața românească au început să investească în dezvoltarea de aplicații mobile în scop de marketing.
- Operatorii de telefonie mobilă, îndeosebi Vodafone, au încurajat tot mai mult consumul de Internet Mobil, incluzând pachete de date nu numai la abonamentele noi, ci și la achiziția de smartphones. Vodafone aduce tot mai multe aplicații mobile utilitare și entertainment în atenția publicului.
- Campaniile de Mobile Advertising s-au diversificat, deși ele sunt făcute în continuare de agențiile de Media Buying, care nu au toate cunoștințele tehnice și de marketing necesare, însă vând pentru că rezultatele mobile sunt mai bune by default decât cele din publicitatea online.
- MobiSite-urile din top 10 SATI nu livrează rezultate la înălțimea rețelei AdMob. Pe testate.
- AdMob funcționează atât ca rețea independentă, cât și ca parte a Google Adwords. Nu știu dacă acest lucru va duce la o creștere a campaniilor de mobile advertising, ținând cont că sunt foarte puține agenții care se pricep la Mobile Banner Design, lucru care ar putea scădea dramatic eficiența unei campanii. Dar sunt convinsă că se vor înmulți campaniile de Mobile Search Advertising.
- Cred că App Circles de la Flurry ar putea deveni în 2013 o rețea de publicitate mobilă foarte bună pentru cei care își doresc performanță, dat fiind că ei beneficiază de un sistem de analytics concentrat pe insight-uri despre consumul de aplicații mobile.
- În 2012, aplicațiile mobile utilitare încep să fie folosite și pentru optimizarea unor operațiuni și fluxuri din interiorul unor companii, nu doar ca produse sau instrumente de marketing, lucru care îmi dă senzația că piața asta micuță din România se mișcă într-o direcție bună.
Completez articolul cu o prezentare a serviciilor de dezvoltare aplicații mobile și marketing oferite de Black Bunny Studio (full screen pentru vizualizare corectă).
Leave a Reply