Alex Tizon și Jacqui Banaszynski sunt doi jurnaliști pe care i-am ascultat cu mare drag în cadrul evenimentului Storytelling TopDay, organizat de REEA pentru studenții de la Universitatea Petru Maior din Târgu Mureș.
O suita de emoții noi, pictate în cuvinte care îmi răsună și-acum în minte, m-au făcut să ies din sală alt om. A fost unul dintre cele mai impresionante evenimente la care am participat în 2012.
Alex Tizon, despre poveștile din jurul nostru
– Două metode de abordare a unei povești:
Intră în contact cu oameni noi, încearcă lucruri noi!
Spune povestea ta, caută răspunsurile în interior!
– Mici lecții despre cum să spui povești:
- Caută-ți pasiunea, caută lucrurile care contează pentru tine, descoperă-ți tema personală!
- Cultivă-ți cele 5 simțuri! Învață să asculți și să empatizezi, află cum poți să stabilești conexiuni cu oamenii din jur și cum să vezi dincolo de ce ți se arată la suprafață! Încearcă să privești lucrurile cu ochii unui copil, cu entuziasm, curiozitate și prospețime!
- Distanțează-te de subiect, astfel încât să poți avea o perspectivă cât mai obiectivă asupra poveștii lui!
- Să crezi cu tărie că fiecare om are o poveste interesantă de spus.
- Acționează! Mergi împotriva firii de introvertit, găsește un subiect din afara sferei tale și află cine este omul din spatele cuvintelor!
- Îmbrățișează angoasa! Poveștile se creează, nu izvorăsc dintr-un amalgam de informații. Ia-ți timp să modelezi povestea! Poveștile dau oamenilor o identitate.
Ce m-a impresionat la Alex Tizon a fost simplitatea cu care a reușit să transmită emoții cu fiecare informație, exemplificând mecanismele ce-au stat la baza poveștilor sale.
Gânduri despre povești de la Jacqui Banaszynski
- Storytellers are seekers who give back to the world.
- Află lucrurile pe care le împărtășești cu cei din jur!
- Poveștile îi pot ajuta pe cei din jur să facă o schimbare.
- Când vrei să faci un portret al unui om, fie că vrei să scrii un anunț de deces sau un articol despre el, încearcă să găsești omul din spatele realizărilor lui!
- Spune povești cu grijă pentru subiect, pentru conexiunile sale cu lumea, pentru experiențele împărtășite cu acesta!
- Privește dincolo de evident, fii curios, pune-ți întrebări despre oameni și află valoarea, apelând la inteligența ta emoțională!
- Poveștile fericite nu împing lumea înainte. Prezintă tensiunile și controversele, dar rămâi fidel poveștii, fii descriptiv și autentic!
Dincolo de aceste recomandări, Jacqui Banaszynski a reușit să mă emoționeze până la lacrimi povestind despre experiențele sale cutremurătoare dintr-o tabără de refugiați, în timpul Războiului Civil din Etiopia (1980).
Una dintre cele mai puternice povești a fost cea în care Jacqui Banaszynski, aflată în spitalul improvizat din tabăra de refugiați, a fost abordată de un tată care își ținea copilul de câteva luni în brațe, copil ale cărui intestine erau în afara corpului, rugând-o cu lacrimi în ochi să-l ajute. Credea că este doctoriță.
Ne-a mărturisit că acela a fost unul dintre momentele de cumpănă din cariera sa de jurnalist; s-a întrebat dacă meseria sa este cu adevărat importantă. Mai târziu, Jacqui B. și-a dat seama că este destul de important să aduci aceste povești lumii, ele fiind o punte între cei care pot dărui și cei care au nevoie de ajutor, fie că vorbim de latura materială sau de cea spirituală.
Jacqui Banaszynski și Alex Tizon sunt ambii câștigători ai premiului Pulitzer:
1988: Jacqui Banaszynski, St. Paul Pioneer Press and Dispatch, “for her moving series about the life and death of an AIDS victim in a rural farm community.” (povestea)
1997: Eric Nalder, Deborah Nelson, and Alex Tizon, The Seattle Times, for their investigation of widespread corruption and inequities in the federally sponsored housing program for Native Americans, which inspired much-needed reforms. (seria de articole câștigătoare ale premiului Pulitzer)
Vă doresc un an nou plin de povești frumoase!