
Intro
Nu mai țin minte când a început să-mi placă Rammstein, dar știu că n-am fost niciodată fană înfocată. Dar dacă e vorba de muzică rock bună, atunci trebuie să merg la concert, în măsura în care timpul permite.
Am bifat prezent la destul de multe concerte rock cu artiști mari ținute din 2007 încoace în București și nu numai (rătăciri pe la Brașov și regăsiri rock la Artmania Sibiu). Am ratat 4 și nu cred că mă voi ierta prea curând pentru asta: R.H.C.P. anul trecut și mai nou: Iron Maiden, Deep Purple și Depeche Mode, dar am bifat și unele foarte faine: Rolling Stones, Guns N Roses, Metallica, Nightwish (Artmania, Sibiu, 2009).
Mă duc la concertele rock pentru că nu se poate altfel și pentru că nu putem scăpa de copilărie de tot. Am crescut într-o casă unde Queen erau invitați zi de zi la pickup, iar sunetele ce ieșeau fermecau sau chinuiau un cartier întreg prin cea mai puternică stație disponibilă pe piață în anii 90 și boxe ce stârneau invidia prietenilor.
Mersul la concerte e un mix între plăcere, nevoie și datorie față de copilărie și nici măcar ideea neplăcută de a fi în mijlocul unor mulțimi de oameni nu mă poate ține acasă. În plus, atmosfera de festival are farmecul ei.
Rammstein 2013
Experiența Rammstein a fost peste așteptările mele, deși știam deja anumite părți din show.
37 de grade la umbră la ora 5 după-amiaza, un moment de odihnă direct pe asfaltul încins, nici măcar o băncuță amărâtă sau o umbrelă pentru public, paznici dubioși – acesta a fost decorul concertului Rammstein 2013.
Am primit cadou biletul de la Rammstein (Golden Circle) în decembrie 2012, deci am așteptat aproape 7 luni să-i văd live, iar atmosfera de la concert nu avea să mă oprească.
Așa că am apelat la toate învățăturile primite la concertele anterioare organizate românește pentru a nu mă enerva:
- am fost în prima zi de festival pentru a îmi face un ghid despre zonele cu jetoane, zonele cu suc și mâncare decentă și locurile în care vezi cel mai bine scena,
- am estimat corect numărul de jetoane necesare pentru întreaga după-amiază de festival și le-am achiziționat fără a sta la cozi, imediat ce am intrat pe prima poartă,
- mi-am luat suc și mâncare numai în timpul concertului, în timpul ultimului cântec, pentru a evita să stau la cozile din pauze.
- m-am poziționat în stânga scenei la îndemnul unui prieten pentru că toată lumea merge de obicei în partea dreaptă a scenei, care-i mai aglomerată la orice concert.
Sunt lucruri simple, însă se pare că nu toată lumea are un astfel de ghid pentru concerte, motive pentru care s-au declarat nemulțumiți de organizare.
Nu zic, au parțial dreptate, însă nu pentru aceste motive. Organizarea de la Rammstein a fost complet diferită și mult mai slabă decât la alte concerte, zonele fiind delimitate diferit de alte concerte organizate în același loc și diferite de la o zi la alta a festivalului.
Zona B (gazon/normal circle), unde îmi iau de obicei bilet pentru a evita înghesuiala din zona A – golden circle, a fost atât de departe de scenă încât nimeni nu putea să vadă nimic, mai ales că organizatorii au considerat oportună instalarea unui panou digital fix în fața scenei. Totuși, aici există o scuză – jocurile pirotehnice din timpul concertului Rammstein aveau nevoie de instalarea schelei cu cameramani fix în mijloc pentru coordonarea arificiilor, deși nu și a panoului digital.
M-am gândit cu tristețe la cei care și-au luat bilet la normal circle pentru că n-aveau nicio vină – la toate celelalte concerte organizate în București zona B este destul de aproape de scenă. Apoi m-am gândit cu tristețe că voi asurzi pentru că sunetistul a fost nevoit să dea basul foarte tare pentru ca cei din spate să poată auzi ceva, cei din fața fiind obligați să asculte mai puțin vocea și mai mult bașii.
Concertele generației următoare
În timp ce așteptam concertul Rammstein, mi-am adus aminte cu drag de experiențele trecute de la concertele Rolling Stones, Guns & Roses, Metallica, Nightwish (un fel de top al concertelor rock faine la care am fost în ultimii ani), iar din discuție în discuție s-a ajuns la o întrebare destul de interesantă: la ce concerte rock se vor duce generațiile următoare?
Părinții noștri ascultau, deși nu puteau să meargă la concerte, trupe ca The Beatles, Queen, Eagles, AC/DC, Van Halen, Led Zeppelin, Nirvana, ZZ Top, Pink Floyd, Def Leppard, Ozzy, etc., iar noi încă avem destul de multe trupe faine din generația lor, la concertele cărora putem să mergem – U2, Rolling Stones, Metallica, Rammstein, Nightwish, Guns N Roses, Red Hot Chili Peppers, Aerosmith. Simt că fac parte dintr-o generație privilegiată din punct de vedere muzical.
Aproape toate formațiile rock ale generației părinților mei s-au făcut oale și ulcele. Toate formațiile rock ale generației mele se vor face oale și ulcele.
Și-atunci, generațiile următoare la ce concerte se vor duce? Întreb pentru că nu-mi dau seama ce formații de rock tinere azi vor putea atinge performanțele celor de ieri sau de acum 40 -50 de ani.
Ar fi minunat să aflu dacă mai există muzică rock bună și tânără. La Rock FM nu-i nimic în playlist care să-mi confirme că ar exista și mereu mă întreb de ce oare nu cumpără mai nimic nou – nu-s bani sau nu-i cerere?
Vezi concertele rock din 2014 >>