- De ce se epuizează motivația și cum ai putea s-o recapeți?
- Dacă nu crezi în motivaționale și ești mereu nemulțumit, atunci cum ajungi la acele momente de fericire, pe care oricum le poți evalua doar retrospectiv?
- Cum scapi de groaza care te împiedică să pui ceva original pe foaia de desen?
- Care sunt factorii care diferențiază oamenii și ce ne limitează?
___________
Răspunsuri parțiale la întrebările de mai sus găsiți în câteva cărți:
The Antidote. Happiness for people who can’t stand positive thinking (Oliver Burkeman – jurnalist la The Guardian) vorbește despre drumul pesimist către momente de fericire. Exemplu: 9 din 10 produse noi nu trec testul pieții, iar mărturie stă un muzeu al eșecurilor. Mi-a plăcut mult pentru curajul de a demonta mituri de self-help și mixul de documentare, interviuri și experimente-experiențe personale cu care își argumentează teoriile. Aduce în prim plan multe unghiuri diferite de abordare a unor probleme ale omului modern:
-“Pasiunea pentru obiectivele noastre ne poate mâna către autodistrugere” – sindromul goalodicy – exemplu: numeroșii alpiniști care au murit încercând să atingă Everestul.
– Atașamentul profund față de poveștile pe care ni le spunem despre parcursul ideal al vieții noastre ne împiedică să ne observăm emoțiile și gândurile noastre reale; emitem mereu judecăți aspre pentru abaterile de la drumul mental de urmat.” În continuarea ideii, Eckhart Tolle spune că deseori facem greșeala de a ne identifica cu vocea noastră interioară.
-“De cele mai multe ori, ne planificăm viitorul numai pentru că suntem profund inconfortabili cu sentimentul de incertitudine. […] Vânarea sentimentului de siguranță este una dintre cele mai mari probleme ale cultului optimismului.”
Outliers (Malcom Gladwell ) este o colecție de povești care ilustrează diferențele între oameni și factorii culturali, sociali, istorici, care le-au influențat succesul. Deși nu cred în noroc, cred în importanța sincronizării și în oportunități (a se citi muncă generatoare de oportunități), îndeosebi cele de a cunoaște oamenii potriviți la timpul potrivit; cred în context cam la fel de mult cât cred în personaj. Numitorul comun al tuturor poveștilor de succes din Outliers este un volum de muncă peste medie.
Drive (Daniel Pink) nu a fost o revelație pentru mine și cred că nici n-ar trebui să fie pentru nimeni care se apropie de 30 de ani, însă este o colecție faină de gânduri despre motivație. Poate că și cei mai descurcăreți și motivați dintre noi au nevoie uneori de o evaluare a lucrurilor importante, uitate prin rafturile pline de stres cotidian. Autonomy, mastery și purpose sunt cele 3 cuvinte cheie ale cărții.
How to be creative (ebook) – Hugh MacLeod (gapingvoid.com) – oferă o perspectivă ușor diferită asupra creativității, pune accent pe munca constantă și crearea unor mecanisme propice muncii oriunde și oricând, renunțarea la așteptarea momentelor de ispirație, disocierea pasiunii de muncă și alte lucruri bune de știut sau de recapitulat despre creativitate.