Unul dintre cele mai grele lucruri pe care trebuie să le înveți ca manager este să delegi, îndeosebi dacă îți place controlul un pic mai mult decât trebuie. Dacă îmi vine greu să deleg de cele mai multe ori, atunci când a venit timpul să îmi înființez un PFA, primul lucru la care m-am gândit a fost cum să dau acest task cât mai rapid către o persoană de încredere, cu multă răbdare și iscusită în a dezlega ițele sistemului românesc, urmărită fiind de coșmarul cozilor infernale, la care poți să te aștepți atunci când vrei să înființezi un PFA sau o firmă. Bineînțeles, există numeroși oameni care pot face toate aceste lucruri pentru tine contra cost, scutindu-te de dureri de cap.
Însă sunt și lucruri ce țin de înființarea unui PFA sau a unei firme pe care nu prea ai cum să le delegi, cum ar fi deschiderea unui cont bancar și tranzacțiile aferente lui.
Sincer, până acum nici nu m-am gândit la cât de anevoioase erau tranzacțiile bancare în 2004 față de 2010, atunci când mi-am înființat PFA-ul, dar mi-am adus aminte de o poveste legată de bănci.
În 2004 aveam primul meu cont la o bancă, deschis la singura sucursală a acesteia în Ploiești. Stăteam de 2 ani în București, însă nu foloseam banii din acel cont și nu prea știam cum și în ce fel ar trebui să procedez pentru a face un transfer din contul meu într-un altul. Am bănuit doar că este nevoie de o semnătură pentru că era o sumă destul de mare și că reprezentantul sucursalei din Ploiești îmi va putea clarifica dilema. Așa că m-am suit în microbuz și după o oră m-am așezat în fața reprezentantei băncii. Cred că am stat acolo vreo 2 ore pentru a semna toate documentele necesare acestui transfer și retragerii unei anumite sume din cont, după care am făcut încă o oră pe drum până în București.
4 ore pierdute pentru un simplu transfer bancar este o chestie de neimaginat astăzi, când același transfer durează 4 minute, mulțumită serviciilor de online banking.
Totuși, nu pot să nu mă amuz de încăpățânarea unora care încă nu folosesc serviciile de online banking și stau la coadă să-și plătească facturile sau se pironesc în fața bancomatului pentru a efectua toate plățile utilităților, fix ca acum 10 ani.
Online banking-ul nu a schimbat în bine numai viața fiecăruia dintre noi, economisindu-ne foarte mult timp, dar este de un real ajutor atunci când ne dorim să administrăm finanțele unei firme.
Online banking-ul nu mai este o noutate, însă este bine de știut că, de curând, îți poți deschide și un cont bancar online în 3 pași și 30 de minute, câștigând astfel și mai mult timp . OTP Smart Start vine în ajutorul firmelor cu cifra de afaceri anuală de maximum 100.000 Euro și a start-up-urilor cu un pachet de servicii care oferă plăți gratuite, internet banking și card, plus opțiunea de a-ți deschide contul online pentru 10 lei pe lună.