
Cel mai greu sentiment de purtat în suflet îmi pare neputința de a îi ajuta pe cei dragi. Doctorii, relațiile și banii nu pot ajuta oamenii aflați în stadiul 4 de cancer. Din păcate, vă spun asta din experiențele familiei mele.
Este un ucigaș mut – nu se simte și nici nu se vede în rezultatele analizelor de bază. Totuși, cancerul poate fi depistat la timp, atunci când ne facem analize detaliate, plecând fie dintr-un istoric de familie nefavorabil, fie pentru că este una din bolile acestui secol, alături de afecțiunile cardiace.
Cancerul nu este poveste! Nu mi se poate întâmpla mie este un gând pe care ar fi bine să-l scoateți din ecuație, dat fiind că orice formă de cancer aflată în fază incipientă nu dă niciun semn – doare numai atunci când este mult prea târziu.
Cancerul de sân nu este poveste! 1 din 8 femei suferă de această boală, însă este o formă de cancer relativ ușor de tratat, dacă este descoperit la timp.
Depistarea cancerului la sân încă din stadiul zero se poate face prin intermediul ecografiei mamare, dar și a unui consult oncologic, ambele efectuate la fiecare 6 luni. Iar dacă vorbim despre prevenție, mi se pare important de adăugat că riscul cancerului de col uterin la femeile tinere este destul de ridicat, și acesta fiind tratabil, despistarea lui precoce realizându-se prin intermediul unui test anual Papa Nicolau.
Anual, în România, sunt diagnosticate peste 6.000 de noi cazuri de cancer la sân. Din pacate, în momentul depistării, circa 85% dintre ele sunt deja în stadii avansate, ceea ce scade dramatic șansele de supraviețuire.
Totuși, diagnosticat în faza incipientă, cancerul la sân poate fi tratat relativ usor și fără urmări, chiar vindecat, iar rata de supravietuire este de peste 90%.
Clinica MedLife a lansat recent primul Centru de Chirurgie Oncoplastică din România, cu scopul de a trata cancerul de sân în stadiul incipient, dar și de a elimina trauma provocată de mastectomie prin intermediul reconstrucției pe parcursul unei singure operații. Deschiderea acestui centru este un pas important și pentru chirurgia preventivă, adresându-se și femeilor care prezintă un risc genetic crescut.
Săptămâna trecută i-am ascultat cu interes pe câțiva dintre medicii oncologi și plasticieni care au pus bazele acestui centru: Conf. dr. Nicolae Antohi, Dr. Radu Ionescu și Dr. Gabriel Gogescu. Ei au vorbit despre importanța diagnosticării la timp, dar mai ales despre chirurgia reconstructivă post-mastectomie asociată cancerului la sân și despre tehnicile revoluționare pe care le folosesc în reconstrucția sânilor – cu fascie de pe picior.
Alături de medicii primei clinici de oncoplastie, am avut ocazia s-o ascult și pe Cristina Diaconu (35 de ani), care a reușit să învingă cancerul de sân aflat în stadiul zero. În luna ianuarie 2013, Cristina a beneficiat de operația de mastectomie-reconstrucție a sânilor și astăzi se simte bine. Ea stă mărturie că războiul cu cancerul de sân poate fi învins.
Costul unei operații de mastectomie-recontrucție este de 4.200 euro, mult mai mic decât cel practicat în țările vecine. Ceea ce mi s-a părut interesant este că oamenii de la MedLife s-au gândit și la o metodă de finanțare pentru această operație prin intermediul unui credit (pentru mai multe detalii va trebui să întrebați la clinică).
Odată cu lansarea centrului, MedLife vine în întâmpinarea tuturor femeilor cu un pachet de screening pentru cancerul de sân, constând în control oncologic, ecografie (30 ani) / mamografie (40+ ani) și consult interpretare rezultate – unică metodă de diagnosticare a cancerul mamar în fază incipientă.
Pachetul de screening este oferit de MedLife la prețul de 250 lei până la sfârșitul anului (este gratuit pentru femeile care au deja un abonament de sănătate MedLife). Mai multe informații puteți găsi pe controlsan.medlife.ro.
Rugămintea mea este să aveți grijă de voi și de femeile dragi din viața voastră. Mergeți la control!
Leave a Reply