
Într-o lume ideală, un om de marketing ar trebui să petreacă 70% din timp analizând și 30% din timp aplicând, unde aplicarea presupune folosirea concluziilor unei cercetări în testare sau implementare de soluții la problemele potențialilor clienți.
Însă, în lumea reală, cei mai mulți privesc timpul dedicat cercetării de marketing ca pe o pierdere, nu ca pe un câștig. Câștigul este lesne de înțeles: deciziile informate duc la profit mai mare pe termen lung. Dar cum trăim într-o lume a rezultatelor rapide, oamenii de marketing se văd nevoiți să se adapteze.
Adaptarea nu presupune renunțarea la principiile de bază ale marketingului, în care cercetarea stă cap de afiș, ci mai degrabă utilizarea unor instrumentele care să faciliteze munca de analiză și de interpretare a datelor.
Custom Dashboards – Google Analytics
Una dintre cele mai simple soluții de eficientizare a muncii de analiză SEO o reprezintă rapoartele personalizate (custom dashboards) în Google Analytics.
Acestea sunt utile și pentru alte activități de marketing online. Ele sunt ca o pereche de ochelari, care ne pot ajuta să descoperim mai multe lucruri despre cine este vizitatorul sau clientul nostru (buyer persona). Odată ce ne cunoaștem în detaliu potențialul client, avem o șansă în plus să luăm decizii informate despre ce îi comunicăm, ce mecanisme de marketing ar putea funcționa pentru el, precum și soluțiile de îmbunătățire a experienței lui în site.
Cele 2 rapoarte de mai jos oferă informații de bază, sunt destul de simple, însă folosirea lor reduce timpul de analiză (zilnic și săptămânal) al unui site sau eShop:
Gender Comparison Adwords & Non-Adwords – acest raport oferă o defalcare a vizitatorilor în funcție de sex și sursă: Adwords și non-Adwords (celelalte surse de trafic) și subliniază diferențele de comportament între bărbați și femei. Toate infomațiile cuprinse în acest raport le puteți vedea în imaginea de mai jos.
N.B. Pentru a primi date în acest raport, trebuie să activați urmărirea datelor demografice din Analytics.
eCommerce Dashboard – oferă un tablou al unora dintre cele mai importante elemente de analiză pentru un eShop:
- top surse de venit
- vizite și rate de conversie
- variația venitului în funcție de zilele săptămânii
- top categorii de produse vândute
- venituri și cantități pentru top produse vândute
- valoarea medie a tranzacțiilor în funcție de sursa de trafic
- numărul de zile până la tranzacție
- top cuvinte cheie căutate în site (necesită activarea monitorizării Site Search)
Puteți importa ușor cele 2 rapoarte personalizate în Analytics-ul vostru folosind link-urile din acest site. Apoi, tot ce trebuie să faceți este să așteptați ca cele 2 rapoarte să fie populate cu datele din site-ul sau eShop-ul vostru. Exemplele de mai sus sunt create de mine pentru un eShop, iar segmentul analizat este de 1 lună (Feb 2014).
*am găsit aceste custom dashboards la Dragoș.
Leave a Reply