Problema fotografiilor furate și a articolelor preluate integral sau parțial este atât de comună, încât de cele mai multe ori am renunțat să mă enervez scriind despre ea, atunci când mi s-a întâmplat mie sau celor din jur.
Înainte să spun două lucruri despre acest subiect, iată declanșatorul 2: Un caz clasic de furt: Bogdan Bealcovschi fura fara jena fotografii cu vipere.
Declanșatorul 1: de câteva zile încerc să găsesc cazare undeva la mare, de preferat 2 Mai, Costinești sau Vama Veche, așa că mi-am început căutarea cu ce știam deja: Hotelul Amphora din Vama Veche. Am fost acolo acum 3 ani și mi-a plăcut, așa că am scris un articol pe blog despre el, în care am inclus câteva fotografii făcute în interior și la exterior. Le-am pus la dimensiuni foarte mici, astfel încât să previn cumva furtul lor, însă se pare că fără succes.
În căutările mele am observat că o agenție de turism de 2 lei, fondată pe 2 spam site-uri, mi-a furat imaginile puse pe blog și Facebook cu Hotel Amphora. Când i-am sunat, hoții au fost supărați că îi rețin din a face bani cu pozele mele și ale altora. Nu sunt fotograf profesionist, nici măcar amator, însă asta nu înseamnă că puținele poze și articole publicate pe acest blog ar trebui să fie furate și folosite în scop comercial din simplul motiv că este ilegal.
Îmi dau seama că tot ce pot să fac este să mă consolez cu gândul că Fiscul pregătește deja controale la magazinele online și că pe viitor și aceste agenții de turism fantomă vor fi amendate. Sau pot să-i dau în judecată.
O posibilă soluție la furtul de conținut pentru hoteluri
Pentru că lucrez deja de 4 ani cu hoteluri, știu că furtul de poze și texte de către agențiile de turism de apartament este la ordinea zilei. Mulți dintre oamenii de marketing și proprietarii de hoteluri cred că este ok ca același conținut – text și imagini – să fie preluat de agenții pentru că ele le aduc niște vânzări în plus.
Sfatul meu pentru ei ar fi să-și schimbe conținutul pe site (text și poze) parțial sau integral mai des, astfel încât să obțină acele rezervări și fără comisioanele unor profitori. În plus, cu siguranță le-ar fi util dacă ar limita preluarea fotografiilor și textelor de pe site. Știu, întreprinderea din urmă înseamnă multă muncă, însă și câștigurile s-ar putea să fie pe măsură.
De ce nu este bine să lași site-urile mari să-ți republice sau să-ți preia o parte din articol
Când un site cu autoritate mai mare decât a ta îți republică conținutul, te bucuri atât pentru trafic, cât și pentru linkul primit. Problema este că site-ul cu autoritate mai mare va genera o pagină duplicat, care va fi afișată deasupra articolului tău în rezultatele căutărilor Google, ceea ce va duce la un trafic mai mic pe termen lung. O altă consecință este că tu poți primi o penalizare Panda, care va duce la scăderea traficului pe site. *via
Și aceasta este o practică des întâlnită la spam site-uri sau spam bloguri, care publică 10 articole pe zi, din care 5 sunt traduse și 5 preluate integral de pe alte bloguri, cu sau fără menționarea sursei. Știu că s-au scris zeci de articole pe tema asta, însă cred că unul în plus nu strică niciodată.