Îl ascultam aseară pe Horia Colibășanu povestind despre ascensiunile sale către cele mai înalte și mai periculoase vârfuri de munte din lume, despre cum alpinismul nu este despre atingerea vârfului, ci despre sentimentul de împlinire ce vine doar din depășirea propriilor limite și a tuturor vicisitunilor asociate acestui sport. Iar aici nu vorbim despre orice limite, ci despre poate cea mai dificilă: supraviețuirea în condițiile unui aport de oxigen limitat în organism, realizabilă nu numai printr-o pregătire fizică corespunzătoare, ci și prin reglarea corpului cu ajutorul minții.
Am citit la un moment dat că diferența între alpiniștii care supraviețuiesc Everstului și cei care mor este dată de autocontrol, respectiv rezistența la tentația de a continua drumul către vârf în anumite situații: condiții meteo nefavorabile, lipsă de timp pentru întoarcere la tabăra de bază sau când intervin probleme fizice.
M-am simțit mică ascultându-l pe Horia Colibășanu pentru că inevitabil m-am gândit cât de mult ne lipsește, îmi lipsește disciplina aceea de sine. Este unul dintre acele lucruri la care puțini se gândesc, majoritatea nefiind conștientă că lipsa de disciplină personală este autolimitativă și uneori îi afectează și pe cei din jur. Deși lucrez la mine pe tema asta de oricâte ori mă văd că derapez, cu siguranță aseară am avut parte de o redefinire a noțiunii de disciplină.
Cred că n-ar fi rău să ne oprim din când în când din ce facem pe pilot automat și să ne gândim puțin la cum să ne creștem capcitatea de autocontrol și la ce-am putea realiza dacă am reuși să ajungem la un nivel superior al disciplinei de sine.
Horia Colibășanu este unul dintre puținii alpiniști care au reușit să urce pe 6 vârfuri muntoase de peste 8.000 de metri fără oxigen, are 21 de expediții internaționale în portofoliu, din care 5 sunt premiere pentru România. Vă recomand să intrați și pe site-ul lui pentru a afla mai multe lucruri despre expedițiile sale. Dacă aveți ocazia să-l ascultați, ar fi bine să nu o ratați. Este un om de poveste.
_________
Puteţi citi mai multe despre Festivalul de Teatru Tânăr din Alexandria pe Facebook, Twitter,