Vlad Petri ne aștepta într-o sală mică a Muzeului Județean Teleorman cu proiectorul pornit, discutând cu un tânăr actor. Se întâmpla vineri, în a 4-a zi a Atelierului de Măiestrie Educație Vizuală din cadrul Ideo Ideis. Am așteptat să ne adunăm toți pentru că cei mai mulți copii erau încă la atelierele de teatru tânăr, iar în acest timp am primit o listă de documentare recomandate de Vlad Petri, pe care am inclus-o mai jos, în caz că doriți să le vedeți.
În prima parte a atelierului am vizionat Ce mai faci (2009) și scurtmetrajul Lampa cu Căciulă (2006), regizat de Radu Jude, după un scenariu de Florin Lăzărescu. Atelierul a continuat cu vizionarea unor clipuri scurte realizate de participanți, un fel de temă pentru acasă – creativă, opțională și lipsită de constrângeri tematice sau de altă natură. Mi-a plăcut că după fiecare vizionare de clip s-au ținut discuții deschise, în care colegii de atelier ofereau primul feedback constructiv, apoi Vlad Petri, care mi-a părut plăcut impresionat de realizările liceenilor. A trebuit să plec din clasă tocmai în momentul în care au început exercițiile de filmare în echipe, însă am rămas cu gânduri bune și o energie pozitivă izvorâtă din entuziasmul lor.
Mi-ar fi plăcut să pot participa la astfel de ateliere în liceu pentru că deschid mintea către arta vizuală contemporană și ajută tinerii să se exprime printr-o varietate de mijloace artistice: fotografie, proiecții video, instalații și colaje.
În fiecare an, Ideo Ideis aduce la Alexandria un artist vizual de renume pentru a coordona activitatea acestui atelier. Mi se pare extraordinar că mai sunt oameni care își oferă timpul și învățăturile noii generații, reușind să umple niște goluri în sistemul educațional românesc. Anul acesta, coordonatorul atelierului de Educație Vizuală este Vlad Petri, regizor și fotograf, care și-a lansat recent primul lungmetraj – București, unde ești?, pe care îl puteți vedea pe site-ul său.
V-am povestit o mică parte din ceea ce se întâmplă la unul dintre atelierele de măiestrie pentru a ilustra de ce Ideo Ideis este la fel de mult un festival de teatru tânăr, pe cât este un program de educație alternativă pentru tineri. Această direcție presupune o serie de activități complementare spectacolelor de teatru tânăr: ateliere de măiestrie, masterclass-uri, ateliere de teatru tânăr, spectacole invitate de teatru profesionist, Seara Povestitorilor, Cinemateca Târzie și filmele Caravanei TIFF.
Un alt lucru bun care se întâmplă la Ideo Ideis este proiectul “Sfaturi pentru spectatori”. Primul episod îl puteți vedea aici. Vă recomand să le urmăriți pentru că vă pot oferi atât informații utile, cât și doza zilnică recomandată de umor.
Filme documentare recomandate de Vlad Petri
The Act of Killing (2012), Joshua Oppenheimer
The Thin Blue Line (1985), Errol Morris
Leviathan (2012), Lucien Castaing-Taylor, Verena Paravel
Waltz with Bashir (2008), Ari Folman
Nanook of the North (1922), Robert J. Flaherty
Triumph of the Will (1935), Leni Riefenstahl
Timișoara, Decembrie 1989 (1995), Ovidiu Bose-Paştina
După Revoluţie (2010), Laurenţiu Calciu
Videograme ale unei revoluții (1992), Andrei Ujică
Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu (2010), Andrei Ujică
Piața Universității 1990 (1991), Sorin Ilieşiu, Stere Gulea, Vivi Drăgan Vasile
Ceaușescu – Behind the Myth (1991), Eduard Behr
_________
Puteţi citi mai multe despre Festivalul de Teatru Tânăr din Alexandria pe Facebook, Twitter,