Sunt multe lucruri care îți pot stimula creativitatea: poți să citești mai multe povești, poți să înveți să desenezi, să pictezi, să faci fotografii, să călătorești. Am testat câteva din cele enumerate, mi-au dat cu plus, continui să le fac. Cei care îmi văd desenele și picturile spun că “am talent”, iar asta mă face mereu să zâmbesc pentru că este departe de adevăr. Din păcate, nu este vorba despre talent, ci despre exerciții constante, nu pe câte mi-aș dori, însă suficiente ca să simt o diferență față de acum 19 luni, când nu știam să desenez nici măcar un stick man.
Am pornit pe drumul ăsta pentru a verifica câteva lucruri: dacă exercițiul valorează într-adevăr mai mult decât talentul, dacă pot să construiesc ceva de la zero și dacă ajută la ceva în viața reală (profesională). Răspunsul a fost Da. Însă demersul nu se poate opri aici din simplul motiv că orice confirmare este în van, nu duce la nimic deosebit, ba chiar poate hrăni egoul cu iluzii.
Căutând o experiență creativă deosebită, am ajuns la ideea de a participa la festivalul din deșert (Nevada’s Black Rock Desert) – Burning Man. Din ce-am citit până acum, acolo pare să fie Mecca creativității. Am dat peste un articol care formulează mai bine două din motivele mele de a trece acest festival – experiment pe lista lucrurilor de încercat într-o viață:
“Burning Man is an experiment in what a city would look like if it were architected for wild creativity and innovation. The goal is to be expressive and experimental.”
“A gift economy is an economy mostly built on unsolicited giving. Throughout the festival, it’s expected that everyone brings something to hand out for free: art, food, or a service. With enough generosity, it’s presumed that everyone will have their needs met — and then some.”
Așadar, la Burning Man nu se merge doar pentru o infuzie de creativitate, ci și pentru a experimenta un stil de viață diferit, bazat pe o economie alternativă și pentru a afla câte ceva despre tine. Ca exercițiu, m-am întrebat ce aș putea oferi eu unei astfel de comunități și am ajuns la două lucruri: desene și picturi pe hârtie, lemn sau poate pe corp și gătit, dar poate mai găsesc și alte moduri de a contribui pe site-ul festivalului. Însă de la ce pot să fac și până a ajunge la festival mai sunt câțiva pași de parcurs: să aflu exact ce presupune participarea și să văd dacă aș putea să merg la una din edițiile viitoare. Știu că biletul este destul de scump, la care se adaugă și drumul până acolo, însă cred că merită efortul.