
Cum descoperi povești, cum le construiești, ce întrebări să pui pentru a afla povestea subiectului tău și cum depășești teama prezentă în orice proces creativ sunt câteva din întrebările la care au răspuns jurnaliști și oameni din industrii creative în cadrul conferinței The Power of Storytelling (17 octombrie).
The Power of Storytelling 2014
Jacqui Banaszynski – Cum să spui povești cu ajutorul simțurilor
Jonah Sachs – Pune cititorul în centrul poveștilor
Amy O’Leary – Cum să aduci poveștile în fața audienței tale
Kelley Benham – Să-ți spui povestea de viață poate fi cel mai înfricoșător lucru
Wendell Steavenson – Poveștile nu se construiesc din intrigă, ci din personaje
Lisa Pollak – Cum descoperim oamenii potriviți pentru a spune o poveste interesantă
Chris Jones – O soluție pentru a depăși teama prezentă în procesul creativ
_______________________________________________________________________________
Jacqui Banaszynski (câștigătoare a Premiului Pulitzer)
Cum să spui povești cu ajutorul simțurilor:
să asculți pe întuneric și să încerci să descifrezi semnificația fiecărui sunet,
să-ți atingi subiectul pentru a surprinde esența poveștii sale,
să vezi dincolo de cuvinte: să urmezi subiectul pe drumul lui pentru a reuși să-i înțelegi viziunea asupra lumii,
să încerci preparatele locale – te vor ajuta să îți aduci aminte detalii și să redai senzațiile care îl vor transpune pe cititor în povestea ta.
Storytelling is a full-body sport. You must use all of your senses.
Pune întrebările potrivite
Întrebările directe și specifice ajută subiectul poveștii să intre în filmul vieții sale și să-ți împărtășească scene esențiale, care te vor ajuta să-l cunoști mai bine. Ascultă pentru a înțelege, nu te grăbi, folosește întrebări suplimentare. Folosește contextul, nu judeca și pune întrebările dificile. Nu presupune că oamenii nu doresc să vorbească.
Recuzita căutătorului de povești: obiectele din mediul subiectului și albumele foto te ajută să descoperi elemente importante din povestea personajului tău.
Învață să asculți în mai multe feluri
Jonah Sachs (Winning the Story Wars)
Poveștile ne modelează, ne oferă o identitate și schimbă lumea. Povestitorul trebuie să fie un vehicul pentru valori și să comunice lucruri care contează pentru audiența sa. Pune cititorul în centrul poveștilor.
Amy O’Leary (New York Times) – Cum să aduci poveștile în fața audienței tale
Repackage old content + Influencer Outreach, Help your readers tell the story with you (Twitter), Use the Newsletter
Să refolosești conținutul vechi într-un mod inedit. Caută în arhive conținut evergreen, află care sunt formatorii de opinie interesați de subiectul tău și trimite-le un email cu link către articolul tău, eventual însoțit de rugămintea de a-ți oferi părerea lor. Dacă cercetarea online a fost bine făcută, iar formatorii de opinie contactați sunt într-adevăr interesați de subiect, vor distribui articolul în comunitatea lor. Folosește Newsletterul pentru a comunica temele articolelor viitoare și folosește comunitatea de pe Twitter pentru a îți contura articolul.
Elementele unei povești bune:
Kelley Benham (nominalizata la premiul Pulitzer -2013)
Să-ți spui povestea de viață poate fi cel mai înfricoșător lucru
Kelley Benham ne-a spus povestea cutremurătoare a fiicei sale născute prematur și ne-a împărtășit câteva din temerile cu care s-a confruntat în realizarea ei: de la frica de a-și asuma rolul personajului principal și până la cea ca povestea ei să fie mult prea emoțională. Never let go se numește, dacă vreți s-o citiți.
Wendell Steavenson (The New Yorker &Prospect Magazine)
Poveștile nu se construiesc din intrigă, ci din personaje. Spune oamenilor problema ta, iar în timp ce construiești descriererea ei s-ar putea să descoperi și o posibilă soluție.
Lisa Pollak (câștigătoare a Premiului Pulitzer)
Ne-a oferit câteva idei despre cum descoperim oamenii potriviți pentru a spune o poveste interesantă publicului nostru, oferind exemplul episodului John Smith din emisiunea This American Life. Subiecții au fost aleși fie pentru că se aflau într-un moment de răscruce al vieții lor, fie datorită provocărilor cu care se confruntau, astfel încât povestea să aibă o intrigă bună, o temă, un motiv și elemente cu care publicul să poată empatiza ușor.
Întrebări pentru a găsi subiectul potrivit: Ce se întâmplă în viața ta acum? Ce te îngrijorează? Care sunt evenimentele importante pe care le aștepți? Ce îți dorești? Ce-ai reușit să faci în ultima vreme?
Chris Jones (Esquire & ESPN The Magazine)
Ne-a vorbit despre frică, parte normală a oricărui proces creativ. Mi-a plăcut că și-a început prezentarea cu temerile comunicate de ceilalți speakeri, extrase direct din prezentările lor. Ne-a vorbit despre metodele cunoscute de a depăși blocajul creativ: respectarea unui program de lucru, construirea unui context potrivit (muzică), asumarea faptului că munca nu va fi mereu la înălțimea așteptărilor noastre, dar că exercițiul dă roade. Cel mai bun sfat pentru a depăși blocajul creativ și a surmonta teama de eșec:
The way to handle fear is through the gradual assimilation of discipline. Step by step.
Ne-a arătat și ultimul interviu cu Maurice Sendak, pe care vă recomand să-l urmăriți.
_______________________________________________________________________________
Alte articole și resurse interesante despre Storytelling
Leave a Reply