“Write things as you see them, not as you think they will look good, nor as you want them to be. Try not to hide your true self, gloomy or cheerful as it may be. Use microscopic truthfulness. The only way to know your true self is by recklessness and freedom.”
If You Want to Write, Brenda Ueland
Am tot strâns în Pocket ori pe Facebook câteva idei, instrumente și opinii despre arta de a spune povești. Ca să nu le pierd, dar și pentru a le răsfoi mai des, le-am adunat în acest articol, cu gândul să revin la el cu noi resurse, pe măsură ce le găsesc prin cărți sau în locuri ascunse de pe internet.
De unde aflăm cum să spunem povești bune
Jacqui Banaszynski, câștigătoare a premiului Pulitzer și speaker an de an la evenimentul The Power of Storytelling, a început să scrie un storytelling blog pe 1 ianuarie 2015, unde împărtășește din experiența sa celor care își doresc să afle cum pot construi povești captivante. Un prim set de resurse găsiți aici.
If you want to Write (Brenda Ueland) este una dintre cele mai frumoase cărți citite de mine anul trecut. Am parcurs fiecare paragraf de 3 ori, încercând să memorez fiecare cuvânt. Am găsit-o la Book Express, după multe căutări prin alte librării online. O idee faină din ea puteți citi la Carmen, care mi-a și recomandat-o.
Pixar a reușit să farmece lumea întreagă cu poveștile sale. Emma Coats, ex-Pixar storyteller, ne spune 22 de reguli pentru a scrie povești.
Acest tabel interactiv este un set de instrumente despre cum se construiesc poveștile bune. În el veți găsi fiecare element explicat pe îndelete, dar și exemple interesante despre modul în care acestea au fost combinate în scenarii de film ca Star Wars, Avatar sau Wall-E.
Articole despre Storytelling
The Power of Good Storytelling in Marketing
Cum scriem o nuvelă
The Power of Storytelling 2012
O structură narativă bună
Storytelling – instrument de Business
The Power of Storytelling 2014
Cum reacționează creierul uman la povești bine construite – Paul Zack
Storytelling Tools
Ingredientele unei povești grozave le aflăm de la Andrew Stanton (Wall-E și Toy Story)
Un experiment despre cum răspunde creierul nostru la povești
Iar pentru că este început de an, nu uitați să vă scrieți frumos propria poveste în fiecare zi!