Cappadocia este într-adevăr o experiență extraordinară și mi se pare mai faină decât o vacanță în orice capitală europeană de revistă. Pentru că excursia este ieșită din orice tipar: aventură în balon la 650 de metri de sol, plimbări prin văi de eroziune vulcanică ce alcătuiesc un peisaj spectaculos și cazare într-un hotel săpat în stâncă.
Le-am experimentat pe toate în numai 3 zile, timp în care am reușit să mă deconectez total pentru prima oară în niște ani. Am fost la începutul lunii mai, iar articolul a întârziat și pentru că a trebuit să selectez doar câteva poze cele aprox. 5.000 făcute în 5 zile (2 zile în Istanbul, 3 în Cappadocia).
*Turcia este o destinație mai specială pentru mine – este prima țară străină vizitată și, după 3 călătorii, sunt sigură că voi reveni din când în când să descopăr o alte zone faine din ea. Izmir este următorul loc de pe listă. Așadar, de pe la 16 ani, de când am vizitat Turcia prima oară, mi-am pus Cappadocia pe lista de călătorii de făcut într-o viață. Au fost ani în care cochetam cu ideea, dar ceva intervenea sau amânam pentru că mi se părea că pot face două călătorii de aceiași bani; au fost ani în care am uitat-o sau neglijat-o pentru alte destinații. Dar anul ăsta am decis că nu mai am niciun motiv de amânare și-am plecat de îndată ce s-a ivit ocazia.
Cappadocia Magică
Fie că ești în balon, fie că te plimbi printre văile de eroziune și stâncile vulcanice de la sol, peisajul Cappadociei este spectaculos. Este o zonă de origine vulcanică, iar formele bizare pe care le vedeți în poze au fost puternic afectate de eroziunea produsă de vânt și zăpadă, pentru ca mai apoi unele să fie modelate și de om – Fairy Chimneys, bisericile și casele pentru oameni și porumbei modelate în stâncă.
Pe Erciyes, vulcanul din centrul Anatoliei, situat în apropiere de Kayseri, îl bănuiesc creatorul unei proporții destul de mari din platoul Cappadociei, aflat la aprox. 1000 m înălțime și întins azi pe 400 km și creat acum aprox. 10.000 de ani.
Zona este semi-aridă, cu ierni destul de dure și zăpezi persistente, însă am aflat de la ghid că zăpada este singurul ajutor climatic pentru activitățile agricole din zonă, care mi-au părut o muncă de Sisif.
Casele suspendate în piatră din Cappadocia sunt considerate de arheologi printre primele așezări din lume. Am întrebat de ce multe din ele sunt părăsite astăzi, iar ghidul ne-a spus că motivul principal este infiltrația de apă cauzată de perioadele lungi cu zăpadă, lucru care duce și la o codependență locativă. În multe zone din Cappadocia, aceste case de piatră au aparținut grecilor și mai apoi turcilor, care au fost strămutați pe rând către zone mai propice agriculturii.
Azi, multe din așezările în piatră sunt folosite ca spații pentru depozitare, iar pe unii versanți din apropiere de Urgup doar hornurile ieșite din pământ le semnalează prezența.
Cappadocia – Ce poți să vezi și să faci în 3 zile
Un motiv bun să te trezești la 4 dimineața – Plimbarea în balon
Să te plimbi cu balonul nu este singura atracție turistică din Cappadocia, deși într-adevăr este experiența pe care nu trebuie să-o ratezi.
Zborul cu balonul în Cappadocia durează 1 oră și include transportul de la hotel la zona de decolare. O călătorie costă în jur de 150-165 Euro/persoană, dar se oferă reduceri pentru grupuri mari (20 de persoane).
Piloții de la Sultan Balloons, firma care „operează” zborurile, te urcă în balon în jur de ora 5 a.m. și decolează atât de ușor încât nici frica mea de înălțime nu s-a activat. După ce se asigură că te-ai obișnuit cu ideea, te coboară la câțiva metri de sol, pentru ca mai apoi să te poarte până la 650 de metri altitudine.
Zborul cu balonul se face numai la răsărit, iar cele aprox. 100 de baloane aflate în aer în același timp completează experiența extraordinară. Am încercat să fac un video, dar sigur trebuie prelucrat pentru că baloanele din aer par că stau pe loc. Călătoria cu balonul îți administrează o doză zdravănă de adrenalină, care te ține mult timp după ce-a expirat ora de călătorie. Este mult mai sigură decât pare –piloții baloanelor se antrenează constant timp de 2 ani, înainte să-și ia brevetul.
M-a întrebat cineva dacă nu-i frig la această altitudine. Răcoare este, dar nu frig. În mai sunt 17-20 de grade la sol, iar în aer nu-i cu mult mai frig. Deși nacela balonului cu care am zburat poate adăposti 22 de persoane, n-ai cum să stai prea departe de flacăra care-l ține în aer. Recomandarea pentru zbor este să porți o geacă cu glugă, iar eu vă recomand să vă luați balsam de buze.
Nu mă așteptam să fie atât de multă liniște sus și nici așa de frumos. Răsăritul a ajutat mult la culorile, contrastele și luminozitatea pozelor. Ah, toate imaginile și clipurile sunt făcute cu smartphone-ul vechi – SGS3, iar editarea este moderată (n-am cameră foto și nici nu mă gândesc să-mi iau prea curând). Găsești mai multe poze pe contul meu de Instagram.
Explorează Cappadocia și la sol
Îți recomand să iei un ghid bun, care să-ți povestească fascinanta istorie a locului în timp ce te plimbă prin văile de eroziune și stâncile din tuf vulcanic.
Obiective turistice în Cappadocia
- Văile de eroziune: Pashabal Valley – Fairy Chimneys, Pigeon Valley, Devrent Valley/Rose Valley, Zelve Valley,
- Valea Soganli și Mănăstirea săpată în piatră de la Keslik,
- Așezări în stâncă: hotelurile de lux în stâncă din Goreme, Urgup, Uchisar, castelul din Ortahisar, peisajul din Mustafapașa.
- Cel mai mare Oraș Subteran din Cappadocia: Kaymakli
- Locuri inedite: Mustafapașa – sătucul merită vizitat pentru peisajul anatolian autentic, dar și pentru Muzeul etnografic cu păpuși – Bebek Museum, unde am găsit și cele mai frumoase uși văzute de mine vreodată.
Preferata mea a fost Pashabal Valley, unde am făcut popas în singura terasă din zonă, adăpostită într-o stâncă – Fairy Chimney. Cafeaua la nisip de pe alee și migdalul înflorit ne-au ademenit în livada-paradis. Ok, patronul turc a avut și el un rol, mai ales că ne-a oferit un ceai și adăpost de soare.
Ne-a povestit cum vine în fiecare zi cu mașina, un Ford vechi care se zărea la umbra unui Fairy Chimney, la livada sa de 6.000 m2, moștenire de familie, trecută din generație în generație de 250 de ani. Tipul ne-a invitat să venim și vara, atunci când oferă cazare în camping turiștilor care vor să stea la cort și să se îngrijească de pomii fructiferi și legumele din grădină (agroturism – live off the land).
Vă spuneam că agricultura este una din preocupările lor principale, deși sigur mi-a scăpat motivația perseverenței lor, mai ales că orice cultură depinde de zăpadă și este extrem de dificilă din cauza reliefului.
Pigeon Valley, a doua preferată pe lista văilor cu peisaj senzațional, se poate admira la de la înălțime, în apropiere de Goreme, dacă nu mă înșel. Numele îi vine de la numeroasele căsuțe săpate în stâncă pentru adăpostirea porumbeilor, care obișnuiau să fie folosiți în agricultură. Porumbeii primeau mâncare pe timpul iernii pentru a rămâne în zonă, atunci când îngrășământul lor devenea necesar agriculturii facilitate de zăpadă.
Și Devrent Valley, prima vale vizitată, are un peisaj superb, iar aici nu trebuie să ratați stânca în formă de cămilă.
Orașe în Cappadocia
Goreme
Mustafapașa
Ortahisar
Tradiții păstrate în inima Anatoliei
Chez Galip, un loc magic pentru pasionații de ceramică
Chez Galip – Aici mi-am luat prima porție de marketing turcesc: unul din cei mai buni olari ai lui Galip ne-a dus într-o cămăruță și ne-a arătat cum se naște o vază din lut. Apoi, maestrul Galip, tipul care seamănă cu Einstein, ne-a arătat minunățiile din magazin, dar nu înainte de o demonstrație – a rugat o tipă din grup să testeze un mic vas de ceramică ce a rămas intact sub greutatea de 55 kg.
În camera din spate, unde se aflau obiectele unicat din ceramică, nu am avut voie să pozăm, dar pot să vă spun că acolo se aflau cele mai frumoase și mai scumpe piese ceramice văzute de mine vreodată. Atenția la detalii din atelierul lui Galip se extinde și la căsuțele pentru porumbei, decorate cu plăci ceramice colorate.
Giuvaierul din Pigeon Valley Eh, dacă olăritul nu m-a impresionat foarte mult, o demonstrație live de prelucrare a onyx-ului m-a făcut să cad în capcana de marketing. Și n-am plecat până nu mi-am cumpărat ceva din acest paradis al bijuteriilor, evident mai scump decât în orice altă parte. Îmi mai luam 2-3 bijuterii, dacă aveam mai mult de 30 de minute de stat acolo. Goreme Onyx / Goreme Jewllery se numește și trebuie vizitat, evident pentru demonstrația de prelucrare a pietrelor semiprețioase.
Un hotel în stâncă este singura opțiune de cazare în Cappadocia
Când mi-am propus să merg în Cappadocia, am vrut neapărat să stau în Goreme. Ne-am plimbat mai bine de jumătate de oră prin Goreme, un orășel plin de hoteluri și căsuțe săpate în piatră, iar peisajul este într-adevăr unic.
Dar, văzând câte mașini de lux trebuie să ocolesc în Goreme și cum fiecare stâncă era transformată în hotel de lux, Mustafapașa mi s-a părut o alegere inspirată pentru cazare, mult mai liniștită, lipsită de antropizarea turistică. Ne-am cazat la Monastery Cave Hotel și cred că este o alegere bună pentru un hotel săpat în stâncă, mai ales pentru cei care nu au pretenții de 5* și caută autenticitatea în călătorii.
Sătucul Mustafapașa merită vizitat și pentru peisajul anatolian autentic. Aici ai ocazia să vezi copii care se plimbă pe cai fără șa, vechi așezăminte grecești, dar și căsuțe în stâncă părăsite. Locul oferă o liniște extraordinară și are un farmec aparte.
Check-in-ul în Swarm m-a salvat. Așa am descoperit un Muzeu al Păpușilor (etnografic) foarte interesant, amplasat într-o casă veche cu uși de poveste, la numai 10 minute de cazare.
Monastery Cave Hotel din Mustafapașa este și despre oameni drăguți; patronii și angajații erau mereu în preajmă, gata să ne ofere ajutor în orice. În ultima zi, au organizat și un mic roadtrip (vreo 10km) pentru grupul nostru până la ferma lor de cai .
Aventură Culinară în Cappadocia
Dacă mergi în Goreme, trebuie neaparat să încerci un Testi Kebab, un preparat tradițional în Cappadocia. Este un fel de tocăniță de legume cu vită sau pui, care se pune la cuptor într-un vas de lut de unică folosință, sigilat în partea superioară. Partea impresionantă este servirea: ospătarul folosește un iatagan pentru a tăia perfect vasul de lut. Firin Express se numește restaurantul din Goreme și, deși am așteptat destul de mult, experiența culinară a meritat. Testi Kebab costă mai mult decât orice alt fel din meniu, aprox. 28 de lire turcești (45 de lei), însă trebuie să-l încerci.
Cazarea în Musatafapașa a venit cu demipensiune, însă la prânz am tot testat Kebap-urile din cele 3-4 restaurante din sătuc, supa de linte cu fulgi de ardei iute și delicioasele salate turcești.
La capitolul dulcegării turcești, oriunde este bun. Dar, dacă treceți prin Ürgüp, baclavale bune găsiți la Şüküroğullari Pastanesi, în apropiere de autogară.
Cum se ajunge în Cappadocia
București – Istanbul, Istanbul – Kayseri, iar apoi 45 de minute cu microbuzul până în Mustafapașa, locul de cazare. Cum excursia a fost organizată pentru grup, noi am avut autobuz închiriat și n-aș ști să vă zic exact cum ajungeți pe cont propriu. Totuși, traseul microbuzelor pare a fi Kayseri – Ürgüp – Mustafapașa. Am zburat cu Turkish Airlines, dar știu că și Pegasus, compania aeriană low-cost turcească, operează zboruri pe această rută.
Cât costă o excursie în Cappadocia
La un calcul făcut anul trecut, mie mi-a dat aprox. 1.300 Euro / persoană. Însă, dacă mergeți într-un grup mai mare, costul poate fi redus. Noi am dat 520 Euro/persoană pentru zborul București-Istanbul-Kayseri și retur, zborul cu balonul, cazare 3 zile cu demipensiune în Mustafapașa, cazare 2 zile Istanbul, 1 excursie cu ghid în văile de eroziune, Goreme, atelier ceramică și atelier bijuterii, precum și închirierea autobuzului cu șofer pentru excursie, drumuri aeroport.
Alte cheltuieli ar fi 250Euro/persoană pe mâncare, intrări muzeu și bacșișuri pentru 3 zile în Cappadocia și 2 zile în Istanbul. Eu am depășit puțin bugetul pentru că mi-am luat și bijuterii, condimente, cafea, turkish delight și tot felul de alte lucruri din bazar. În Cappadocia este bine să mergeți cu bani cash, dar în Urgup găsiți bănci, unde puteți schimba Euro și dolari în lire turcești sau retrage de la bancomat.
Dacă ai întrebări, îți răspund cu drag în comentarii.