• Home
  • Servicii SEO
  • Arhive

Ana Matei

  • Marketing
  • Travel
  • Despre
  • Contact

Acasă / Marketing / Social Media Marketing / În cât timp crești o comunitate pe Instagram?

În cât timp crești o comunitate pe Instagram?

goreme-cappadocia-instagram

Am ajuns la 1.000 de followeri pe Instagram și o medie de aprox. 150 likes/poză. Și, dacă tot mi se pare cea mai dificilă rețea de socializare în privința dezvoltării unei comunități, mi-am zis că poate ajută să zic câte ceva despre experiența mea, mai ales că Instagram este canalul Social Media cu cel mai mare avânt din România în 2015.

Mi-am propus să cresc o comunitate pe Instagram din curiozitate și din nevoia de educație vizuală, apoi a devenit un soi de hobby.

Validarea oferită de comunitate m-a ajutat o vreme să continui, mai precis până când mi-am dat seama că este vorba despre distribuție, unde hashtag-urile contează cam la fel de mult ca timpul petrecut pe rețea relaționând :D, și nu despre calitatea pozelor, așa cum credeam inițial. Bine, asta nu înseamnă că un conțint de calitate nu contează, doar că este cumva umbrit de restul factorilor.

O poză din Goreme, Cappadocia a primit cele mai multe inimioare – 326 Likes. Surprinzător, nu-i o poză din suita zbor cu balonul în Cappadocia, imagini care au primit în medie peste 200 Likes, ci cu o peșteră-hotel. Poate a ajutat și textul din descriere, poate nu. Acum, după ce-am epuizat pozele cu baloane, media este pe la 150 Likes per poză.

Am pornit contul de Instagram de la zero acum 2 ani, fără să mă ajut de blog sau de Facebook; chiar dacă am distribuit conținutul și pe Facebook și am embed de feed pe blog, în timp am văzut că de pe blog și Facebook nu au venit mai mult de 10 followeri.

A photo posted by Ana Matei (@mateiana) on May 13, 2015 at 1:22pm PDT

În cât timp crești un cont de Instagram? Love Rate, nu Followeri

Pentru cei care vor să-și crească contul de instagram, oameni și branduri, cred că este util de menționat timpul de lucru. Am “muncit” în medie 2 h/ zi timp de 1 an și ceva pentru a aduna comunitate, aș zice mică, dacă m-aș compara cu alții. Dar nu stau să fac comparații cu nimeni, mai ales că n-am organizat evenimente, concursuri sau tabere foto și nici nu mă semnez fotograf. Dacă în spatele contului de Instagram ar fi existat și un blog de conținut similar sau evenimente organizate cu instagrameri, așa cum poate să facă un brand, probabil că rata de creștere a followerilor ar fi puțin mai mare, dar nu cu foarte mult. Din ce-am văzut, love rate-ul este destul de mic pentru cei care au folosit aceste tactici, iar numărul de likes per poză undeva pe la 50-80.

crestere cont instagram 18 iunie 2015

evolutia numarului de followeri pe contul de Instagram

Numărul de followeri pe Instagram mi se pare irelevant de la un punct încolo, mai ales că Instagram a introdus Turn On Post Notifications, pe modelul Facebook, acest lucru ducând la o diminuare a expunerii conținutului unui cont în feed-ul followerilor lui (nimeni nu stă să activeze notificările). Astfel, sunt conturi cu 3-4000 de followeri care au 30-50 de likes per poză. Așadar, un brand care ar vrea să se promoveze într-un astfel de cont nu primește cine știe ce expunere. Am câștigat ceva din experiența asta? Da! Am învățat câte ceva despre fotografie și prelucrare foto mobile, am realizat cât de importantă este observația în fotografie, am descoperit sute de conturi cu fotografii excepționale și am învățat cam cât de greu se crește o comunitate într-un spațiu invadat de oameni aflați într-o căutare constantă de nou, senzațional și prelucrări foto extreme. Partea bună este că am descoperit și niște oameni minunați, cărora aș vrea să le mulțumesc pentru susținerea constantă: Emanuel (YesMyFriend), Cristina (VisualCri), Flori (Floarea_Soarelui). În timp s-au adăugat mai mulți, însă ei sunt primii care m-au ajutat să înțeleg ce-i cu Instagram-ul. Și Dragoș Asaftei m-a ajutat, mai ales în zona de prelucrare foto mobile.  

A photo posted by @yesmyfriend on Jun 13, 2015 at 1:34am PDT

A photo posted by Cristina (@visualcri) on Feb 21, 2015 at 11:45am PST

A photo posted by Flori💫 (@floarea_soarelui) on Jun 17, 2015 at 4:49am PDT

Community First…maybe not

Ca în orice rețea socială, au fost și dezamăgiri:

– furtul de poze. Mi s-a întâmplat, am raportat contul la Instagram completând un chestionar de 3-4 ori de pe mobile, n-am primit răspuns, dar au șters poza furată de la mine din acel cont după aprox. o săptămână. Mie mi s-ar fi părut ok să șteargă contul, ținând cont că este unul creat numai din poze furate, dar deh, e bine și așa.

– lipsa de susținere a multor instagrameri români. Probabil n-ar fi existat această mică dezamăgire, dacă Instagram ar funcționa pe alt principiu decât cel al reciprocității. Bine, lipsa de reciprocitate se extinde și peste granițe, dar parcă la comunitățile de australieni, nordici și turci am văzut mai multă interacțiune și susținere reciprocă decât la noi.

CommunityFirst este hashtag-ul – crez al Instagram-ului. Păcat că este valabil doar până la un punct.

De ce să crești o comunitate pe Instagram

Instagram este locul în care poți să descoperi oameni, locuri, culturi și obiceiuri din lumea întreagă, iar conținutul vizual oferă mai multă deschidere către o lume de informații prin eliminarea barierelor lingvistice.

Pentru branduri, Instagram este locul în care poți construi o comunitate și promova cultura brandului tău, iar mai nou poți face și publicitate; am mai spus despre beneficiile Instagramului pentru branduri aici: 1, 2.

Tu ai cont de Instagram? Cât de des îl folosești? 


Actualizare: 1.500+ followeri și o poză din Olanda cu peste 400 likes :D.

 

A photo posted by Ana Matei (@mateiana) on Aug 23, 2015 at 11:28pm PDT

Jun 18, 2015AnaMatei

AnaMatei

Digital Marketing Consultant (SEO, CRO, UXD)
Abonează-te la Newsletter și primești articole noi pe email.

Ce instrumente SEO să folosesc pentru monitorizarea și optimizarea site-uluiCărți de colorat pentru adulți - pansament pentru stres și anxietate
Comentarii: 12
  1. Emanuel
    2 years ago

    ❤️

    RaspundeCancel
  2. Gabi
    2 years ago

    Ce inseamna "relationand"? Ai comentat altora la poze ca sa-ti cresti vizibilitatea?

    RaspundeCancel
    • AlexStefanG
      2 years ago

      Comentand, dand Like, Follow dupa caz. Avem notificari, si cand vedem ca persoana X da Like sau scrie ceva frumos in mod repetat, ne atrage atentia. In felul asta ceilalti vin, se uita la profilul tau, iti vor da si ei Like daca sunt interesati de subiectele abordate de tine in fotografie, iti vor da Follow. Comentariile sunt importante aici, fiind mai personale decat doua like-uri trantite rapid. :)

      RaspundeCancel
    • AnaMatei
      2 years ago

      Da, este o rețea de socializare, așa că discut cu oamenii care îmi plac. Cu o parte din românii pe care îi urmăresc m-am văzut la instameet sau în alt context, pe alții i-am adăugat pe Facebook.
      N.B. Comentariile mele n-au fost puse pentru a-mi crește vizibilitatea, ci pentru a discuta cu acei oameni. Nu comentez prea des, deci nu pot să zic că este o tactică de creștere a vizibilității; am lăsat un comentariu doar acolo unde mi-a plăcut cu adevărat omul și poza.

      RaspundeCancel
  3. AlexStefanG
    2 years ago

    Post Notifications mi se pare util. Si-l folosesc acum, avand pentru cateva persoane activata aceasta optiune. Cand totul se invartea in jurul cifrei ~100 inca era OK sa vad fotografiile altora, acum, avand mai multe persoane pe care le urmaresc, este greu. Post Notifications chiar ajuta.

    Ai depus ceva munca pe Instagram. Eu nu pot sa zic ca am stat atat, dar nici nu am 1000 de followers acum. In orice caz, mi se pare locul unde poti sa insisti si sa postezi cu placere, iar oamenii vor aprecia asta. Spor in continuare! Ne vedem pe Instagram. :)

    RaspundeCancel
  4. Oana
    2 years ago

    Excelent articol, felicitari Ana!

    RaspundeCancel
  5. Tudor Mateescu
    2 years ago

    Ca pasionat de fotografie profesionistă nu o să înțeleg niciodată Instagram-ul. Poze blurate, pline de noise și prelucrări pe care orice fotograf le-ar cataloga ca și groaznice.

    Iar două ore de muncă pentru o comunitate care nu convertește mi se pare timp risipit, cel puțin asfel văd lucrurile ca marketer.

    RaspundeCancel
    • AnaMatei
      2 years ago

      Păcat, cei mai cunoscuți fotografi din lumea asta l-au cam înțeles și-l folosesc să vândă albume foto, workshops și prints. Au înțeles că este vorba și despre a-ți crește o comunitate care poate deveni clientelă. Calitatea imaginilor a crescut foarte mult, cel puțin în ultimul an și jumătate. Vezi și tu conturile https://instagram.com/mustafaseven , https://instagram.com/thesartorialist/.

      Tudor, nu este totul despre ce convertește și ce nu. Stau pe Instagram pentru că îmi place, în fond este o rețea de socializare. Și există destui oameni pentru care Instagram convertește, chiar și în România. Se fac campanii doar cu Instagrameri de vreun an încoace. Am scris și despre cum convertește Instagramul pentru branduri și eCommerce. Mi-am cumpărat un album foto și un sacou după ce le-am văzut pe Instagram. N-aș zice că acest canal nu convertește.

      RaspundeCancel
    • AlexStefanG
      2 years ago

      Ca persoana care a avut contact si cu social media, si cu fotografia, vad rolul Instagramului. Ca sa clarificam, este o retea sociala, nu un site pentru portofolii foto. Aici iti creezi o comunitate, share-uiesti fotografii rapid si simplu, cu impact, si lumea te cunoaste. In profilul tau poti scrie ca esti fotograf profesionist, pui link catre site-ul tau personal si asta este. Cu timpul iti aduce fani, vizite, clienti, de toate. Plus, poti face si bani direct prin intermediul altor companii si a reclamelor (platite de ei). Evident, pozele de pe Instagram nu au calitatea dorita, dar asta este absolut irelevant. Pentru calitate, portofoliul personal isi are locul pe site-ul personal sau un site specializat, spre exemplu 500px.

      Si nu are sens sa generalizam, fiind o retea sociala, toata lumea mai posteaza si poze oarecare, pentru ca nu trebuie sa fii foarte strict si serios. Dar deasemenea exista persoane care posteaza si fotografii excelente pentru care merita aplauze. Ca orice lucru pe lumea asta, are si parti bune, si rele. In cazul de fata si useri care spameaza cu poze blurate sau selfiuri identice, dar si persoane cu talent. Iar in timpul ala de "doua ore", care difera de la persoana la persoana, iti creezi comunitatea, userii pe care vrei sa-i vezi, care vrei sa te urmareasca. In timp, se vede!

      RaspundeCancel
  6. Ariel
    2 years ago

    Uh, ce fain îi articolul. Deși sunt pe Instagram din august 2012, am găsit multă valoare în postarea ta. Și wow, ce cont fain ai! :)

    Keep it up!

    RaspundeCancel
    • AnaMatei
      2 years ago

      Mulțumesc :D

      RaspundeCancel
  7. Alma
    2 years ago

    Da, si eu am cont de instagram si imi place mult, fix din aceleasi motive precizate de tine. Mi s-a intamplat de cateva ori sa merg cu prieteni in locuri des frecventate de ei, sa fac o poza pentru insta si sa mi se zica 'vin aici de ani de zile si n-am vazut asta niciodata/ n-am vazut lucrurile din unghiul asta'. Cred ca pana nu am inceput sa postez o poza pe zi n-am remarcat niciodata florile, cerul, stradutele etc. Eu n-am crescut inca o comunitate asa mare (am doar vreo 300 followers) dar cred ca nu interactionez destul cu alti instagrammeri ( din pacate spre deloc). O sa incerc sa aplic ideile din articolul asta si din 'Idei despre creșterea contului de Instagram și foto mobile preferate din 2015', sincer sunt cam cele mai relevante posturi pe care le-am citit si care nu striga 'put more hashtags!' haha

    RaspundeCancel
Pingbacks: 3
  1. Linkuri de weekend
    2 years ago
  2. Storify, un instrument pentru Digital Storytelling
    2 years ago
  3. Foto mobile preferate 2015 și creșterea contului de instagram
    2 years ago

Leave a Reply Cancel reply

AnaMatei

Digital Marketing Consultant (SEO, CRO, UXD)
Abonează-te la Newsletter și primești articole noi pe email.

2 years ago 15 Comments Marketing, Social Media Marketinginstagram
0
GooglePlus
0
Facebook
0
Twitter
Abonează-te la Newsletter

powered by MailChimp!
From the Travel Blog:

Lisbon's Hidden Gems (15 Secret Spots) >>

Bucharest Specialty Coffee Guide & Map >>

Road Trip in Andalusia >>

Contact

Email: contact@anamatei.ro

Name: Ana Matei

Links

LinkedIn

SlideShare

Articole Recente
  • Campanii pe Instagram Stories: Bacardi Instant DJ
  • De ce să mergi în vacanță în Republica Moldova
Caută
2009-2016 © Ana Matei