Cărți de colorat pentru adulți, pictură și echilibru, percepții despre trecerea timpului
În loc să eliminăm stresul și anxietatea prin prevenție, lucru posibil doar prin schimbarea modului de a privi viața, alegem să-i găsim pansamente de tot felul, de la sport la remedii miraculoase în prafuri capsulate și până la cărți de colorat. Pentru că este mai ușor. Nu-i rău, mai ales dacă înțelegem problema și încercăm să facem ceva în privința ei.
Pentru că sunt prietenă cu anxietatea și stresul, unul din obiectivele pe acest an este eliminarea factorilor stresori din viață. După câteva luni, mi-a reușit ceva cumva, însă n-am ajuns încă în stadiul dorit. Și-mi pare rău să zic că asta se întâmplă nu doar prin eliminarea situațiilor stresante, ci mai ales prin refuzul unor interacțiuni umane nocive.
Cărțile de colorat reduc anxietatea
Azi am primit o carte de colorat pentru adulți – Tărâmul Viselor / Animal Kingdom de Millie Marotta. Este prima carte de colorat pentru adulți publicată în România, la Editura Corint.
Este un cadou atipic și ciudat pentru mine, ținând cont că pot desena și picta ceva de la zero. Tot azi am aflat că va apărea o carte de colorat inspirată din Game of Thrones. Este și asta o chestie de experimentat.
Încă n-am testat puterile antistres ale cărții de colorat, dar le bănuiesc similare cu stările pe care ți le dă pictura. Eliminarea anxietăților prin colorat se pare că dă roade.
Lucy Fyles, 24, has a blog on which she reviews colouring-in books from a mental health perspective. She said: “I have a very active mind, made worse by anxiety. It just seems to quieten it down and slow it down. I’ll go to a colouring book, I’ll be incredibly stressed, I cannot stop the thoughts swirling around in my head. And half an hour later, I’ll notice that I’m calmer. My mind’s calmed down.
Percepții despre timp și echilibrul interior adus de pictură
Scriam la un moment dat că pictura mă echilibrează, probabil pentru că mă forțează să mă concentrez până mă pierd în acea lucrare. După câteva ore de pictat, intru într-o stare de flow, unde nu conștientizez trecerea timpului. Plus că șevaletul, pânza și culorile nu au ceas și nici notificări. Iar dacă am nevoie de repere și folosesc tableta, atunci închid accesul la Internet.
Și aici îmi pare cheia din spatele relaxării: dacă nu conștientizezi trecerea timpului, atunci el își pierde cumva din importanță, reducând astfel anxietatea și stresul. Iar dacă te îndepărtezi de laptop și smartphone, deja ajungi într-o zonă zen prin eliminarea întreruperilor constante provocate de notificări.
[Pictura se numește Flow și a fost cea la care am lucrat cu cea mai mare plăcere, prima care mi-a permis intrarea în starea de flow, iar asta pentru că nu mi-am impus limite, n-am gândit tușele, ci doar le-am lăsat să devină ce-au vrut.]
Să încercați o carte de colorat pentru adulți, cine știe ce magie se ascunde prin ea. 🙂