• Home
  • Servicii SEO
  • Arhive

Ana Matei

  • Marketing
  • Travel
  • Despre
  • Contact

Acasă / Marketing / Freelancer Life / What freelancing is really about

What freelancing is really about

plaja Nisipurile de Aur Bulgaria 2011

După ce în ianuarie am văzut o serie de anunțuri de tipul Caut Job în Online, în februarie am constat că majoritatea oamenilor din spatele anunțurilor s-a apucat de Freelancing/Blogging. N-am putut să nu observ că aceștia aveau Social Media în titlul job-ului anterior. Să fie oare vorba despre o lipsă de job-uri în online sau o lipsă de job-uri în Social Media? Sau salariile din Social Media .ro sunt prea mici?

Cei mai mulți dintre ei au prins un val mișto, cel al job-urilor de comunicare pe paginile Facebook ale clienților. Dar tocmai pentru că era așa de simplu (cel puțin la suprafață), mulți absolvenți de Jurnalism, S.N.S.P.A. și A.S.E s-au apucat să facă asta, iar piața a fost inundată constant de noi oameni. Iar felia de tort e tare mică, după cum bine puncta Zoso.

Urmarea firească este că toată lumea s-a apucat de Freelancing, probabil pentru că este următorul lucru care sună bine, însă aici lucrurile se complică tare mult, bineînțeles dacă vrei să supraviețuiești. După 3 ani în care oscilez între freelancing și ideea de a deschide o agenție, pot să zic cu mâna pe inimă că e al naibii de greu să lucrezi pe cont propriu.

Freelancing nu înseamnă să ai 1-2 clienți, pe bani puțini, care plătesc să le administrezi paginile de Facebook.

What freelancing is really about

Varianta scurtă: multe nopți nedormite, mult stres, multe dureri de cap și destul de puține satisfacții.

Să aprofundăm:

– Mai întâi, nu dormi în speranța că vei găsi strategia de dezvoltare potrivită pentru tine. Asta îți ia cel puțin 2 luni, timp în care trebuie să beneficiezi de o rezervă de bani.

– Apoi, nopțile nedormite vor fi bântuite de 2 întrebări: cum găsești strategia de comunicare potrivită și care este maniera de atragere a clienților buni, de genul celor care vor rămâne cu tine multă vreme?

– Dacă strategiile funcționează, vei avea și mai multe nopți nedormite pentru că ai prea multă muncă deodată.

– După ce te eliberezi de problemele care îți atârnă satâre deasupra capului (popular cunoscute sub numele de deadline-uri), trebuie să investești timp în ajustarea metodei de lucru: cum să optimizezi timpul petrecut cu fiecare client, cum să optimizezi cash flow-ul.

– Ok, să zicem că ai găsit clienți suficienți. Te oprești? Nu! Dacă stai pe loc, cu siguranță te vei trezi din nou în postura de angajat.

– Ești pregătit să muncești 12 ore/zi? Dar să renunți la weekend-uri? Nu de alta, însă cam atât îți ia în primii 2 ani să prestezi serviciile, să facturezi, să suni după bani, să discuți cu clienții despre problemele lor, să mergi la întâlniri și să găsești noi strategii de promovare.

Supraviețuirea în freelancing înseamnă

  • multă muncă
  • cunoștințe solide ale unei meserii
  • cunoștințe despre vânzări, marketing și management
  • disciplină
  • automotivație
  • perseverență
  • răbdare
  • respect pentru termenele limită
  • abilitatea de a dezvolta relații bune cu clienții

și multe altele.

Sper că te-am convins că Freelancing este doar un cuvânt frumos.

Job-uri sunt!

Feb 27, 2013AnaMatei

AnaMatei

Digital Marketing Consultant (SEO, CRO, UXD)
Abonează-te la Newsletter și primești articole noi pe email.

Strategii de marketing onlineCea mai inovatoare aplicatie mobila de brand
Comentarii: 10
  1. radu
    8 years ago

    ți-am dat share că zici bine ce zici. poate dacă vor citi la tine, mai deschid și ele ochii. am prea mulți 'freelancers' și pr-iste în listă. și asta doar că e la modă. uff, lumea asta...

    RaspundeCancel
  2. Marius Sescu
    8 years ago

    Cum, adică nu voi lucra 2 ore pe zi și voi câștiga 2000 de euro? On topic, da, sunt multe chestii de care te lovești, trebuie să știi câte puțin din toate, dacă nu ești o persoană disciplinată și organizată pe termen lung constați că un job călduț e mai bun.

    Totuși, sunt și satisfacții, dacă ești bun ajungi să îți selectezi clienții, să le dai cu flit celor care nu îți plac, să îți iei un liber atunci când ai nevoie fără zeci de aprobări. Iar banii sunt în funcție de cât muncești.

    RaspundeCancel
    • AnaMatei
      8 years ago

      Tuturor ne place să credem că suntem buni. Poate aici este miezul problemei - mulți n-au învățat să se autoevalueze realist, de preferat înainte să facă pasul ăsta. :)

      RaspundeCancel
  3. Andrei
    8 years ago

    "toată lumea s-a apucat de Freelancing, probabil pentru că este următorul lucru care sună bine"...interesantă afirmaţie. Peste hotare freelancingul e bine dezvoltat şi reglementat legal, pe când la noi a fi liber profesionist e altceva...şi să fim serioşi într-un domeniu atat de ocult precum social media a fi freelancer e greu.
    Dacă te interesează cumva mai mult acest aspect legat de freelancing recent am citit o carte destul de interesanta: The Freelancer's Bible: Everything You Need to Know to Have the Career of Your Dreams - On Your Terms de Sara Horowitz. Nu strică să fie răsfoită. Se va vedea din start difernţa dintre conceptul de freelancing de la noi şi de la ei.

    RaspundeCancel
    • AnaMatei
      8 years ago

      ce înseamnă pentru tine reglementare legală?
      te întreb pentru că de 3 ani facturez orice serviciu de consultanță IT prestat, plătesc impozite și alte contribuții, așa cum se menționează și în articol, adică sunt în legalitate. :)
      probabil există și freelanceri care lucrează la negru, însă nu asta este discuția.

      RaspundeCancel
  4. Andrei
    8 years ago

    prin reglementare legala ma referam la partea contractuala nu la ceea de facturare/plata a serviciilor ca freelancing in domeniul social media sa spunem. In speta ma refeream la partea de contract in care se definesc termenii..eu unul am fost foarte surprins..de ex facem contract pe seo si imi aduci o raportare printre care apare si o statistica cu backlinks..daca termenul nu este definit si precizat in contract avem probleme atunci...deoarece foarte putini stiu sa introduca indicatorii(metrics cum place marketerilor să spună) în relaţiile contractuale.

    RaspundeCancel
  5. Aurel
    8 years ago

    Buna Ana, ma bucur ca ai reușit sa rezisti in domeniul acesta de peste trei ani (asta dovedește ca știi ce faci) insa după părerea mea sant foarte mulți acești freelanceri care habar nu au ce fac si in ce se baga, experiența se acumuleaza in timp iar cei care vor rezista peste 5 sau 10 ani in business vor putea spune ca știu ceva. Eu nu as angaja un om fără experiența pentru ca stiu ca ma va costa mai mult in timp decât unul care știe ce face chiar dacă este mai scump din start. Succes !

    RaspundeCancel
  6. dojo
    8 years ago

    Depinde de domeniu. Daca esti pe ceva mai 'palpabil' si nu atat de usor de facut de oricine (sau cel putin clientul poate intelege mai usor ca nu ar face el treaba ta in 2 minute), sunt bani multi de facut.

    Nu stiu cum e pe alte domenii (marketing, SEO, article writing etc.), dar pe web design se fac bani FOARTE frumosi, fara sa ai prea multe nopti nedormite. Daca am avut zile din alea de 48 de ore, le-am avut de prea multa munca, nu pentru ca nu gaseam clienti sau nu puteam sa-i conving ca-mi merit pretul, care nu-i nici mare, nici mic.

    Fac freelancing serios din 2009. Mi-a permis sa calatoresc 20 de luni prin alte locatii, sa economisesc niste bani, sa arunc bani pe alte prostii etc. Deci nu vorbim de subzistenta, vorbim de castiguri decente, care ne permit sa traim OK, sa investim in businessul 'soarelui' meu, sa calatorim ca nebunii ...

    Depinde deci de multe chestii. nu est usor, asta o pot spune la orice ora, dar nu as da munca asta pe nimic ;)

    RaspundeCancel
    • AnaMatei
      8 years ago

      Sunt de acord cu tine. Depinde foarte mult de domeniu. Știu că în web design și programare partea de vânzare a serviciilor este mult mai ușoară, îndeosebi datorită numeroaselor platforme care facilitează interacțiunea dintre furnizor și cumpărător: lead-uri, plăți, relația cu clientul.

      În Marketing și SEO sunt rezultate palpabile și nu sunt lucruri ușor de făcut, iar vânzarea, managementul relației cu clientul și plata sunt mult mai dificile pentru că ai de-a face cu interacțiuni face2face, ai clienți mai mult din România, asta dacă vrei să ajungi la câștigurile celor din webdesign și programare.

      Diferențele sunt foarte mari între a lucra ca freelancer în România și a lucra internațional, însă tind să cred că vorbim de câștiguri similare.

      Articolul meu se adresează celor care au 2-3 ani de experiență în Social Media .ro și s-au apucat acum de freelancing pe Social Media, îndeosebi community management pentru pagini de Facebook românești, lucru pe care nu-l văd drept afacere stabilă, cel puțin nu în regim de freelancing.

      Sunt convinsă că este un stil de viață frumos, însă nu mi se pare fezabil pentru oricine.

      RaspundeCancel
  7. Stefan Beldie
    8 years ago

    Cred că-i mai bine să încerci și să te lovești zdravăn de orice realitate decât să nu încerci deloc, niciodată.

    În plus, e bine să încerci cât mai devreme decât mai târziu. Cumva, după niște ani buni în care ți-ai făcut bine treaba, dar clienții ți-au fost aduși de angajator, îți crește un fel de carapace client-proof.

    Repet, poți fi bun pe zona ta de activitate, dar e posibil să n-ai abilitatea de-a-ți vinde serviciile. Câteodată, această abilitate se dezvoltă chiar mai greu decât abilitatea de-a-ți face munca la un nivel ridicat.

    Cunosc doi oameni care sunt buni în ceea ce fac, dar au probleme serioase în a-și vinde munca.

    Unul are prețuri scăzute raportate la ceea ce oferă și nu îndrăznește de vreo 3 ani să schimbe ceva.

    Celălalt nu îndrăznește să "vândă" efectiv, să deschidă gura sau blogul și să spună: fac asta, o fac bine, ăsta e portofoliul meu, astea îmi sunt reușitele, asta pot face pentru tine.

    RaspundeCancel
Pingbacks: 1
  1. Linkuri de weekend - Marius Sescu
    8 years ago

Leave a Reply Cancel reply

AnaMatei

Digital Marketing Consultant (SEO, CRO, UXD)
Abonează-te la Newsletter și primești articole noi pe email.

8 years ago 11 Comments Freelancer Life, Marketingfreelancing, job in comunicare, job in marketing, job in online
0
GooglePlus
0
Facebook
0
Twitter
Abonează-te la Newsletter

powered by MailChimp!
From the Travel Blog:

Lisbon's Hidden Gems (15 Secret Spots) >>

Bucharest Specialty Coffee Guide & Map >>

Road Trip in Andalusia >>

Contact

Email: contact@anamatei.ro

Name: Ana Matei

Links

LinkedIn

SlideShare

Articole Recente
  • Campanii pe Instagram Stories: Bacardi Instant DJ
  • De ce să mergi în vacanță în Republica Moldova
Caută
2009-2016 © Ana Matei