
Specialiștii SEO și oamenii de marketing online nu sunt sigurii care ar trebui să-și pună întrebarea din titlu. Chiar dacă te ocupi de publicitate online, optimizarea conversiei, PR, Social Media, etc., este important să știi câteva lucruri de bază și despre alte componente din mixul de marketing online. Cu siguranță te vor ajuta să ai o vedere de ansamblu asupra domeniului în care activezi.
Recomandarea ar fi ca și clienții de SEO să înceapă să folosească măcar instrumente de monitorizare și analiză, astfel încât piața să se dezvolte.
Monitorizarea duce mereu la îmbunătățire, iar setarea unor KPIs SEO de bază nu prea ajută, atât timp cât încă se spamează site-ul clientului pentru îndeplinirea obiectivelor. În plus, orice client ar trebui să se informeze și să încerce să înțeleagă, pe cât se poate, activitățile SEO de bază.
Articolul trece în revistă câteva lucruri elementare în optimizarea web, precum și o scurtă recenzie a unui pachet de instrumente – SEO Power Suite, care vă poate ajuta să analizați și să monitorizați activitățile SEO pe site-ul vostru. Și, dacă tot vine week-end-ul, poate găsiți puțin timp să-l citiți în întregime; sunt convinsă că veți găsi ceva util în el.
După ce citiți articolul, vă recomand să testați gratuit și instrumentele din SEO Power Suite.
- Cum să alegi un instrument SEO bun
- 3 factori de luat în calcul în alegerea instrumentelor de marketing online sau SEO
- Ce probleme îți rezolvă SEO Power Suite
Cum să alegi un instrument SEO bun
În ultimii ani, am senzația că descopăr un instrument nou de marketing online la fiecare 2-3 săptămâni. Indiferent de zona de marketing pe care se axează – SEO, optimizarea conversiilor sau Social Media, toate promit economie de timp și soluții ingenioase. Dar, de cele mai multe ori, instrumentele noi de marketing online nu fac altceva decât să ambaleze diferit soluții la probleme vechi, rezolvate deja de produse vechi pe piață.
Recunosc, acum câțiva ani, testam tot ce era nou. Fiind o fire preponderent analitică, mă fascinau datele și prelucrarea lor ordonată, motiv pentru care și le testam până în cele mai mici detalii. Astăzi, experiența îmi spune că cel mai bun instrument este omul capabil să identifice rapid problemele grave și să le găsească soluțiile optime, adaptate la nevoile și bugetele clientului, ținând mereu cont de timpul disponibil.
Totuși, lipsa de timp necesară unei cercetări de marketing sau SEO manuală face ca anumite instrumente să fie indispensabile pentru analiza și gestionarea rapidă a datelor despre utilizatori, din ce în ce mai multe și mai complexe.
2 Factori de luat în calcul, atunci când alegi instrumentele de marketing online sau SEO
1) Tentația de a cumpăra instrumente noi și interesante apare constant. Așa că, primul pas ar fi să verifici dacă produsul este într-adevăr o soluție la o problemă frecventă, dar și dacă investiția își găsește justificarea financiară.
Ex: În ultimele luni, aproape fiecare nou client analizat are site-ul spamat, în pericol de penalizare, lucruri care puteau fi evitate, dacă se luau în calcul 2 aspecte:
– Să verifice agenția sau omul care îi vinde servicii SEO printr-o monitorizare simplă a link-urilor primite de site-ul lui, mai ales că multe instrumente nu te lasă să ghicești, ci îți spun direct că site-ul tău este în pericol de penalizare din cauza sutelor de link-uri spam,
– Rezultatele SEO durabile apar în timp, nu în 60 de zile, și sunt rodul unui lucru constant și susținut pe site.
2) Vechimea pe piață a unui instrument este un factor important în decizia de a folosi produsul. Instrumentele noi au și vor avea mereu extrem de multe bug-uri, lucru care mă face azi să stau departe de multe din ele în primii ani de la apariția pe piață.
Un instrument vechi pe piață va fi mereu rezultatul mai multor cicluri de implementare, care rezolvă cele mai frecvente erori apărute. De cele mai multe ori, erorile sunt preluate direct din feedback-urile primite de la clienți și sunt lucruri pe care nici cel mai bun dezvoltator sau UX designer nu are cum să le anticipeze în întregime.
Instrumentele de monitorizare te ajută să economisești timp și bani
Dacă alegi instrumentul potrivit, acesta te poate ajuta să economisești timp și bani direcționați greșit către servicii de spam deghizate în servicii SEO sau în muncă realizată în direcția greșită.
Ce probleme îți rezolvă SEO Power Suite
Eu am rămas fidelă unui număr limitat de instrumente (6), fără de care n-aș putea să lucrez la fel de repede. Unul din ele este SEO Power Suite de la Link Assistant, pe care îl folosesc frecvent de aprox. 5 ani.
SEO Power Suite este format din 4 instrumente diferite: Rank Tracker, Website Auditor, SEO Spy Glass și Link Assistant; este și printre cele mai vechi de pe piața internațională.
- Rank Tracker – vezi pozițiile site-ului pe cuvinte cheie pe Desktop și Mobile, precum și Paginile de aterizare aferente cuvintelor cheie, istoricul și progresul site-ului
- Website Auditor – descoperi rapid problemele principale de optimizare on-page pentru fiecare pagină din site, identifici și analizezi rapid paginile concurente
- Spy Glass – vezi dacă portofoliul de link-uri al site-ului tău este natural, cum arată portofoliul de link-uri primite de concurență și descoperi dacă site-ul tău este în pericol de penalizare Google Penguin
- Link Assistant – cercetare și management pentru campanii pe bloguri și publicații online, campanii de link building
1. Rank Tracker – vezi pozițiile site-ului tău pe cuvinte cheie în paginile de rezultate Google și Paginile de aterizare aferente cuvintelor cheie
Îl folosesc cel mai des pentru verificarea rapidă – 2 minute – a poziționărilor unui site în Google Search pe cuvinte cheie. De câteva luni încoace, Rank Tracker oferă 2 funcții noi și foarte utile:
- Verificarea poziționărilor unui site pe cuvinte cheie în paginile de rezultate Google Mobile Search, care diferă destul de mult de cele pe desktop. De exemplu, din cel mai recent raport SEO am descoperit că site-ul unui client este mai sus cu 3-5 poziții pe Google Mobile Search decât pe desktop pentru aceleași cuvinte cheie în RO, UK și US.
- Pagina de aterizare din site afișată pentru fiecare cuvânt cheie aflat în primele pagini de rezultate pe Google Search, împreună cu procentul de vizibilitate al ei. Așa cum ziceam, folosesc Rank Tracker de 5 ani, și-am asistat la numeroase actualizări, iar aceasta mi s-a părut una din cele mai bune îmbunătățiri aduse instrumentului.
- Rank Tracker îți poate ține evidența poziției unui site pe cuvintele cheie din strategie și îți oferă analize istorice, grafic vizibilitate, grafic vizite – prin conectare cu Google Analytics, grafic progres cuvinte cheie.
Verificare pozițiilor unui site pe cuvinte cheie în paginile de rezultate Google se face în 3 pași, pe care îi poate realiza oricine, fără cunoștințe anterioare de SEO: introduci URL-ul domeniului tău, apoi lista de cuvinte cheie, alegi țara și motorul sau motoarele de căutare. Aștepți 2-3 minute pentru crawlare și primești raportul complet.
Un punct slab al instrumentului ar fi că mai observ uneori anumite poziții neverificate. Însă, dacă îți cunoști istoricul poziționărilor, pe care instrumentul te ajută să-l păstrezi, atunci identifici imediat unde n-a verificat.
2. Website Auditor – descoperi rapid problemele principale de optimizare on-page pentru fiecare pagină din site, identifici și analizezi rapid paginile concurente
Website Auditor oferă o diagnosticare rapidă a problemelor de optimizare on-page de bază și îți dă câteva idei despre top concurenți pentru cuvintele cheie și conținutul paginii tale.
Site Audit + Domain strength + Reports
Aceste 3 secțiuni din Website Auditor oferă un Audit Preliminar al site-ului, în vederea identificărilor unor probleme tehnice de optimizare a site-ului tău. Nu este un Audit SEO per sei, dar te ajută să scanezi rapid probleme SEO de bază ce pot surveni în: Sitemap.xml, Robots.txt, Mobile friendliness, pagini restricționate din indexare, redirecționări, URLs, Titles și Meta Descriptions, broken links, erori HTML, ș.a.m.d.
Îți este util pentru a identifica rapid pagini din site ce pot fi îmbunătățite cu efort minim, dar nu este o soluție care să înlocuiască un Audit SEO tehnic temeinic, cu recomandări concrete de optimizare.
Content Analysis cuprinde o evaluare sumară a paginii tale în funcție de factori de optimizare on-page de bază și are 3 părți: Reports, Page Audit, Keywords
Secțiunea interesantă este Reports din Content Analysis – te ajută să identifici și să analizezi rapid paginile concurenței. Mai precis, îți arată exact paginile concurente pentru cuvintele cheie targetate de tine, analizând:
- frecvența cuvintelor cheie în pagina ta vs. Concurență,
- densitatea, mai mult pt. identificare keyword stuffing,
- word count al paginilor care concurează cu pagina ta.
Instrumentul este doar un ajutor de vizualizare mai rapidă a datelor și problemelor de bază în optimizare. Pentru a optimiza într-adevăr o pagină, ai nevoie de cercetare și analiză empirică a paginii tale vs. pagini concurente.
Page Audit din secțiunea Content Analysis te ajută să identifici câteva elemente esențiale în optimizarea on-page: broken links, număr de link-uri per pagină, optimizarea paginii pe mobil, probleme URL, analiza Headings și Titles și Meta Descriptions, anchor texte, textele alternative (atributul ALT) care lipsesc din imaginile folosite.
Dacă nu ai foarte mult timp să dedici optimizării fiecărei pagini din site, cu partea de Content Analysis din Website Auditor poți face 2 lucruri:
-să faci optimizări de bază pentru mare parte din paginile site-ului tău,
-să alegi câteva pagini de top, după corelarea datelor Website Auditor cu Google Analytics (conectare automată), Webmaster Tools și statisticile de căutare pe cuvinte cheie.
Website Auditor este un instrument la fel de simplu de folosit ca Rank Tracker.
3. SEO Spy Glass – vezi dacă site-ul tău este în pericol de penalizare Google Penguin și îți analizezi Concurența
SEO Spy Glass te ajută să faci:
- Audit al portofoliului tău de link-uri primite de site-ul tău – analiza detaliată a link-urilor primite de site-ul tău, realizată în funcție de peste 50 de factori de calitate.
- Analiza riscului de penalizare Google Penguin al site-ului tău; dacă descoperi link-urile spam primite de site-ul tău și vrei să eviți penalizările, poți să trimiți și rapoarte de Disavow la Google.
- Studiu Concurență – analiză comparativă între portofoliul de link-uri primite de site-ul tău și cel al concurenței.
4. Link Assistant – Găsești surse utile de link-uri pentru site-ul tău și faci Management al campaniilor pe bloguri și site-uri
Link Assistant este un instrument de management al campaniilor pe bloguri și site-uri, care te ajută să găsești surse valoroase de link-uri pentru site-ul tău.
Unul din factorii de calitate ai unui link este categoria tematică. Astfel, dacă site-ul tău este de design interior, link-urile primite ar trebui să vină de pe site-uri relevante: site-uri ale birourilor de arhitectură, bloguri de home & deco, magazine cu produse pentru casă, decorațiuni și grădină, etc.
Link Assistant te ajută să găsești site-uri utile pentru campaniile tale prin simpla introducere a cuvintelor cheie relevante pentru domeniul tău de activitate.
Selectarea link-urilor în această cercetare se face și în funcție de mulți alți factori de calitate, care te vor ajuta să găsești cele mai bune oportunități de link building pentru site-ul tău.
Munca de cercetare pentru o astfel de campanie este destul de mare. Am făcut lucrul ăsta manual de câteva ori și pot să spun că Link Assistant îți economisește destul de mult timp prin automatizarea unei mari părți din cercetare. Asta nu înseamnă că trebui să te aștepți ca instrumentul să facă toată munca pentru tine, dar de selecția raw se ocupă destul de bine.
SEO SpyGlass și LinkAssistant – 2 instrumente utile pentru campaniile pe bloguri și publicații online
În condițiile în care cele mai multe campanii în .ro se fac prin intermediul blogurilor, recomand acest instrument și agențiilor de Social Media care derulează campanii pe bloguri. Un lucru puțin cunoscut este că orice campanie pe bloguri poate avea 3 beneficii pentru client: notorietate, vânzare, dar și optimizare offSite.
Optimizarea offSite se realizează îndeosebi prin intermediul campaniilor pe bloguri, care pot avea și un beneficiu secundar – atragerea de link-uri către site-ului clientului, o tactică eficientă pe termen lung, dacă este făcută corect.
De ce ai nevoie de o analiză SEO a blogurilor pe care le integrezi într-o campanie?
Dacă alegi bloguri mici sau nișate pentru a le include într-o campanie, este bine să faci și o analiză SEO a autorității domeniilor pe care se află blogurile, cât și al profilului de link-uri primite de acestea.
Altfel, s-ar putea să ai surpriza ca un om de SEO să-ți arate că profilul de link-uri primite de clientul tău mai mult dăunează decât să ajute site-ul clientului, mai ales dacă vorbim de un brand cu expunere media.
SEO Spy Glass te ajută să faci aceste analize SEO, iar Link Assistant îți ușurează munca de cercetare și management al campaniilor pe bloguri și publicații online.
SEO Power Suite se poate testa și folosi gratuit (*în anumite limite)
Dacă ai o firmă care beneficiază de servicii SEO sau oferi servicii de SEO și marketing online, îți recomand să iei varianta plătită, care are și mai multe opțiuni, printre care și realizarea rapoartelor personalizate în mod automat. Astăzi, costul licenței pentru SEO Power Suite Professional este redus destul de mult – $300 în loc de $500.
Dacă ai întrebări despre instrumentele din SEO Power Suite, răspund cu drag în comentarii.
Leave a Reply